Windows 10 jsou tady. Je kolem toho všeho celkem dost povyku, tak se podívejme, co vlastně přináší nového. A důležitá otázka – přejít na Windows 10 hned nebo raději počkat?

Den uvedení Windows 10 – 29.7.2015 je tady a postupně se budou dostávat do našich počítačů. Každý, kdo vlastní licenci na Windows 7 a 8 bude moci Windows 10 v prvním roce po uvedení získat zdarma. Bude ale záležet také na kompatibilitě zařízení, ovladačů, aplikací. Něco o upgrade na Windows 10 si můžete přečíst v předchozích článcích – Upgrade na Windows 10 zdarma, vše co potřebujete vědět! a Windows 7, 8 a notifikace pro upgrade na Windows 10.

Vývoj Windows 10 sleduji už delší čas. Od prvního Technical Preview až po finální sestavení se Windows 10 dost zásadně  změnily. Psal jsem o tom pár postřehů – Můj komentář nejen k Windows 10 TP (9926) a Krátce k Windows 10 Technical Preview 2 (10041).

 

Důležité novinky ve Windows 10

Nejdříve myšlenka – Nejdůležitější vlastnost Windows 10 je, že přechod na ně bude mnohem hladší než přechod na Windows 8. Když mnozí uživatelé přecházeli z Windows 7 na Windows 8, měli dost problém se zorientovat a často potřebovali podporu (nebo Windows 8 rovnou neprávem odsoudili). S Windows 10 bude přechod ze starých zaběhnutých Windows 7 mnohem snadnější. Zaběhnutým uživatelům Windows 8, ale budou pravděpodobně některé funkce chybět. Klady by ale měly převažovat.

Teď vážně, změn je hodně. Okomentuji to nejzásadnější.

Start menu – nelze přehlédnout a bude to zřejmě to první, kam uživatel klikne. Microsoft to s Windows 8 zkusil „bez“ startu a moc mu to neprošlo. Tak kombinací moderního Startu a klasického Start menu vzniklo to, co je ve Windows 10.

 

Microsoft Edge – zbrusu nový internetový prohlížeč, který má našlápnuto stát se zdárnou konkurencí pro Chrome, Firefox a další. Internet Explorer 11 je sice ještě součástí systému, ale jeho osud je zpečetěn.

 

Centrum akcí – místo, kde budou zobrazena všechna upozornění z aplikací a systému. Se snadným přístupem k nastavení. Při dotykovém ovládání se vyvolá posunem zprava. Ve Windows 8 se takto vyvolal Charm Bar, který bude mnohým uživatelům Windows 8 na tabletech chybět.

 

Vyhledávání a Cortana – nové vyhledávání aplikací, nastavení, souborů, atd., včetně možnosti zobrazení výsledků hledání online. Je úzce provázáno s virtuální asistentkou jménem Cortana. Bohužel v našem regionu nejsou její služby dostupné a není známo, kdy budou.

 

Přepínač oken (Task switcher) a virtuální plochy – vylepšená a přehledná podoba přepínače oken v kombinaci s možností použití více pracovních virtuálních ploch. Aplikace a okna se mohou mezi nimi snadno přesouvat.

 

Windows Update – Ten se přesunul z ovládacích panelů do nastavení. Podrobněji lze naplánovat, kdy se má systém po aktualizacích restartovat. Uživatelé edice Windows 10 Home nebudou moci instalace aktualizací úplně zakázat.

 

Ovládací panely a Nastavení – Klasické ovládací panely jsou ochuzené o některé položky, které jsou přesunuty do nového nastavení. Jinak zůstávají ovládací panely téměř beze změny. Nové rozhraní nastavení je proti Windows 8 kompletně přepracované, zorientování se ale nedá velkou práci. Navíc pro plánované Windows 10 Mobile bude rozhraní nastavení stejné.

 

Tablet režim – Přepínání mezi klasickým ovládacím rozhraním (klávesnice a myš) a dotykovým ovládáním (tablet). Možnost, která zoufale chyběla u Windows 8. V režimu tablet půjdou okna a aplikace připnout vedle sebe na polovinu nebo i menší část obrazovky. Start je uzpůsoben na dotykové ovládání a otevře se přes celou obrazovku – toto zobrazení nejvíce připomíná to co známe Windows 8.

 

Windows Hello a Passport – Snadné rozpoznání uživatele a přihlášení do Windows. Windows Hello podporuje současné čtečky otisků prstů a umí také rozpoznávat obličej uživatele. Na to ale bude zapotřebí podpora hardware (infra kamera), nové notebooky budou pro tuto technologii připravené. Funkce Passport bude podporovat jednotné přihlašování nejen ke službám Microsoftu na webu. Tedy pokud to vyjde, pamětníci si jistě vzpomenou, že Passport už tu jednou byl.

Store – Zásadně přepracovaný Store. Bude sjednocen se Store pro Windows 10 Mobile.

 

Universal App – S Windows 8 přišly Moderní Aplikace, s Windows 10 tu je další změna v podobě Universal App. Hlavní myšlenka je, že jedna aplikace bude na všech platformách vypadat a fungovat stejně. Příkladem můžou být nové aplikace Word Mobile, Excel Mobile, PowerPoint Mobile. Na mobilních telefonech a tabletech do velikosti displeje 10,1″ jsou tyto aplikace zdarma. Na větších displejích pro editaci je nutné mít předplatné v některém z programu Office 365.

 

Příkazový řádek – Konečně taky tento nástroj prošel malou, ale důležitou evolucí. Funguje vkládání textu ze schránky, hurá.

 

Výstřižky – Kdo tuto aplikaci využívá, tak ocení její malé vylepšení. Snímek obrazovky lze nyní odložit o až o 5 vteřin.

 

Průvodce pro telefon (Phone Companion App) – Pomůže s nastavením telefonu hlavních platforem, Windows Phone včetně (Později Windows 10 Mobile). 🙂

 

Aplikace Podpora – Aplikace pro snadný kontakt podpory aplikací, služeb nebo získání přehledu o účtech a předplatném. Jsem sám zvědavý, jestli bude mít tato aplikace opravdu přínos pro uživatele hledající pomoc.

 

DirectX 12 – Windows 10 přinášejí podporu rozhraní DirectX 12. Týká se převážně hráčů a počítačové grafiky. Lepší výkon, nové efekty a vše bude vypadat zase o trochu lépe. U starších systémů se této podpory nedočkáme, takže kdo bude chtít využít možnosti nového API, musí upgradovat.

Xbox a Windows 10 – Možnost streamování her z Xboxu One na PC v rámci lokální sítě – link.

 

Microsoft slibuje, že další funkce budou rychle přibývat. Já mám trochu starost, aby to, co už je venku dobře a spolehlivě fungovalo. Uvidíme a jsem zvědavý hlavně na Windows Continuum s Windows 10 Mobile.

 

A slíbená otázka na závěr – přejít na Windows 10 hned nebo raději počkat?

Jednoduchá odpověď – nechce systém trochu uzrát, nepospíchejte, nic Vám neuteče. Windows 10 tu s námi budou hodně dlouho. Raději si chvilku počkat než MS vychytá chyby, co se objeví po vydání. A hlavně to není jen o MS. I vývojáři software a výrobci hardware potřebují trochu času, aby optimalizovali své produkty pro nové Windows. Je-li vaše PC každodenním pracovním nástrojem, nejdříve si dobře ověřte, zda budou aplikace, co denně používáte, fungovat spolehlivě i ve Windows 10. A hlavně – před upgrade proveďte kompletní zálohu, ať se můžete rychle a pohodlně vrátit k předchozímu funkčnímu systému. Zálohu udělejte v každém případě, i když se snadným návratem k předchozímu systému Microsoft počítá. Při upgrade automaticky zálohuje předchozí systém. Počítáno je s jedním měsícem, pak se záložní data automaticky smažou.

Enjoy 🙂

 

Aktualizace: Windows 10 ke stažení pro instalaci z USB nebo DVD -> více tady

 

Inspirace: www.techradar.com