Chybí vám instalační médium pro Windows 8.1? Existuje velmi snadný způsob, jak ho vytvořit. Stačí mít USB flash disk nebo prázdný DVD disk a slušné připojení k internetu.

Doba, kdy se k počítačům dávala běžně instalační média systému pro případ reinstalace systému, je téměř pryč. Jsou ještě vyjímky, ale většinou je možnost reinstalace řešena pomocí recovery partition (oddíl pro obnovení) na disku. Nebo se dají vytvořit záložní média pomocí nějakého dodávaného software od výrobce a nebo prostě jen udělat obraz disku přímo z Windows. Vestavěný nástroj pro obnovaní ve Windows dokonce umí zkopírovat oddíl pro obnovení z počítače na jednotku pro obnovení. To se hodí.

Může se stát, že oddíl pro obnovení je nějaký způsobem poškozen a systém z něj nejde obnovit. V případě tabletu s malým úložištěm zase může zabírat drahocenné místo a uživatel v podstatě nepotřebuje, aby tam bez využití ležel. Tak se oddíl odstraní. Když pak nastane potřeba z nějakého důvodu přeinstalovat systém a není po ruce žádné médium, ještě to neznamená, že máte pech.

Stačí použít jednoduchý nástroj, který stáhne obraz disku Windows 8.1 a vytvoří bootovací médium. Na výběr je USB flash disk (minimální kapacita 4GB) nebo DVD disk. Podmínkou je také dobré připojení k internetu, protože se bude stahovat přibližně 4GB dat.

Stáhněte si nástroj pro vytvoření instalačního média Windows 8.1 zde.

Postup je jednoduchý a nemá smysl ho podrobně popisovat. Vše je vidět na obrázkách.

Stačí pak z vytvořeného instalačního média nabootovat a spustit instalaci Windows 8.1. Zpravidla platí, že pokud byl na zařízení Windows předinstalován výrobcem, tak nebudete potřebovat instalační klíč. Natáhne se automaticky z UEFI. Pokud ne, budete ho potřebovat a najdete ho na COA štítku nalepeném na počítači nebo notebooku.

Problémy a dotazy prosím do komentářů 🙂