Po několika týdenním čekání od objednání mi dorazil alternativní zadní kryt na Lumii 950 od finské firmy Mozo Accessories. Tam se specializují právě na kryty k mobilním telefonům Microsoft Lumia. Slyšel jsem na ně chválu, tak jsem to také zkusil.

Je známo, že top telefony MS Lumia 950 a 950XL mají zadní kryty plastové, vypadají levně a navíc vržou. To by se u top modelu jaksi stávat nemělo. Tak jsem zkusil alternativu a objednal kryt Mozo. Konkrétně tento – Back cover for Lumia 950 (black).

Pravá kůže vypadá opravdu povedeně. V krajích pouzdra bezvadně zpracovaná a stejně tak i kolem otvorů pro LED a fotoaparát. Kryt sedí přesně a nevrže. Snad to vydrží, uvidím časem. Telefon díky novému krytu dostal úplně jiný vzhled a vypadá o třídu lépe. Jenže mou radost kazí jeden fakt – rámeček není kovový, ale plastový. Před nákupem jsem to podrobně nestudoval, ale za tu cenu bych čekal materiál lepší. Navíc přišel již se škrábancem a když bych byl opravdu puntičkář, tak otvor pro USB-C je dost šišatý. Jak snáší plastový rámeček cestování v kapse doplním po nějaké době používání.

Mám pocit, že telefon se s Mozo krytem lépe drží v ruce. Kůže je příjemnější než plast. Tlačítka mi přišla trochu tužší, zvláště mezikrok u fotoaparátu, ale po pár použití jsou identická jako u originálního krytu.

Mozo kryt posílají přímo z Finska a tak mě překvapilo, že vyroben byl v Číně – je tam ten všudypřítomný nápis Made in China a doplňující nápis na obalu – designed in Helsinky, Finland. To ale nic neznamená. Mozo kryt má vše, co ten originální. Tedy jeho použitím nepřijdete o NFC a bezdrátové Qi nabíjení.

Telefon opravdu vypadá mnohem lépe, luxusněji. Moje nadšení ale vystřídalo spíše lehké zklamání. Přeci jen, jeho cena i s dopravou vyšla na 60 € (cca 1600 Kč). Aktuálně se dá již pořídit i u nás a levněji.