OptiPlex je řada značkových počítačů DELL pro byznys. Já jsem se detailněji podíval na DELL OptiPlex 3020 SFF . Je to základní řada v menším provedení a za přijatelnou cenu. Jak takový počítač vypadá uvnitř a vyplatí se?

Dávno pryč jsou časy škaredých velkých krabic pod stolem. Dnešní výkonné PC se vejde i do mnohem menších rozměrů než je tento OptiPlex. Formát SFF (Small Form Factor) není rozhodně nejmenší, ale vzhledem k ceně, možnostem rozšíření a prostoru, který zabere na stole či pod stolem, je to ideální volba. Rozměry počítače SFF v cm jsou: šířka 29,0 × výška 9,3 × hloubka 31,2.

 

Hodnotit výkon nechci – to si každý umí odvodit podle osazeného procesoru, velikosti operační paměti, atd. Standardně bývají tyto počítače vybaveny klasickým pevným diskem, ale lze si nakonfigurovat variantu s SSD. Tím se dostávám k nahlédnutí do vnitřností počítače a možnostem rozšíření nebo změnám konfigurace. Vzhledem k velikosti provedení skříně jsou tyto možnosti dost omezené, ale ne úplně nulové. I když málokdo upgrade nebo změnu konfigurace využije – jedná se o kancelářské PC, které se jednou nakonfiguruje, předá uživateli a nejlépe po celou dobu jeho živostnosti na něj již nemuset sáhnout (ideální z pohledu admina).

 

Není problém PC osadit nějakou další kartou pro PCIe slot, samozřejmě jen ve variantě Low Profile (například grafickou kartou). K dispozici jsou 1x PCIe x1 a 1x PCIe x16. Další pohled napoví, že základní desku je možné mít osazenou dvěma paměťovými moduly. Maximum na jeden modul je 8GB (celkem tedy 16GB). Druhý disk do PC osadit nelze – možná je ale jeho výměna, třeba právě za SSD.

Zadní strana počítače není tak bohatá na vstupy/výstupy jako vyšší modely řady OptiPlex: 4x USB 2.0, 2x USB 3.0, VGA port, DisplayPort 1.2, RJ-45, audio výstup a mikrofon. Další dvě USB 2.0 + audio výstup a mikrofon jsou vpředu. Reproduktory není úplně nutné připojovat, protože PC je vybaveno jedním vestavěným reproduktorem, který na základní ozvučení stačí.

DELL OptiPLex 3020 je možné si nakonifgurovat s procesory Intel Celeron, Pentium, Core i3 až po Core i5. Nejvýkonnější Intel Core i7 pro tuto řadu určen není. Maximum operační paměti je 16GB, což využije málokdo. Pro kancelářskou práci bohatě postačí základní 4GB. Ve variantě Midi Tower lze bez problému také přidat další disk. Osobně raději doporučuji volit variantu s plnohodnotným procesorem Core i5 nebo alespoň Core i3. Ale je to o penězích a ve firmách obvykle na komfort uživatelů moc nemyslí a snaží se šetřit kde se dá…

Pokud se nenakonfiguruje jinak, je PC dodán s předinstalovanými Windows 7 Pro, které ostatně zatím stále považuji za nejlepší volbu pro firemní prostředí. Předinstalace Windows 8.1 Pro je přibalena na recovery DVD. Aktuálně DELL také nabízí varianty s MS Office 2013 pro podnikatele, kde při zakoupení s PC se za kancelářský balík ušetří asi tisíc korun, oproti ceně za samostatný nákup.

Záruka – to je silná stránka značky DELL. Ze zkušeností mohu potvrdit, že funguje dobře a spolehlivě. OptiPlex má záruku 3 roky s opravu do druhého pracovního dne v místě instalace počítače. Počítač je navržen tak, aby výměna jakékoliv vadné komponenty byla velmi snadná a nezabrala příliš času.

Ještě bych se nakonec vrátil k výstupům na zadní straně počítače – trochu mi komplikoval snadnou instalaci fakt, že PC má z digitálních video výstupů jen DisplayPort. Byl bych raději za stále mnohem běžnější DVI nebo HDMI. Když u klientů měním jen PC a monitor zůstává, tak zpravidla ten monitor DisplayPort nemá a propojovat analogově přes VGA, to není ono. Tak je třeba počítat s redukcí DisplayPort na HDMI nabo DVI a s cenou okolo 300Kč. Značkové počítače konkurence (HP, Lenovo) vycházejí ve stejné konfiguraci cenově velmi podobně nebo i levněji. DELL ale vyhrává svou tříletou zárukou NBD On-Site, kterou má již v ceně.

Parametry kancelářského počítače DELL OptiPlex 3020 SFF, který je na fotkách jsou níže:

DELL OptiPLex 3020 SFF

Procesor: Intel Core i5-4570 čtvrté generace (Haswell), (čtyřjádrový, 3,20 GHz Turbo, 6 MB)
Operační paměť: 4 GB (1 x 4 GB) DDR3 1600 MHz, bez ECC
Grafika: Integrovaná Intel HD Graphics 4600
Čipová sada: Intel H81
Pevný disk: 500GB 3,5 palcový pevný disk SATA-III (7 200 ot./min)
Optická mechanika: 8X Slimline DVD+/-RW Drive
Síť: Integrovaný síťový adaptér GLAN (Intel nebo Realtek)
Zdroj: 255W PSU s aktivní PFC

Počet pozic: 1 interní, 3,5″, 1 externí 5,25″ (slim)
Rozšiřující sloty: 1 PCIe x16, 1 PCIe x1 oba Low Profile

I/O porty:
2 porty USB 3.0 (vzadu) a 6 portů USB 2.0 (2 vpředu, 4 vzadu)
1 RJ-45
1 VGA
1 DisplayPort 1.2
Vstup mikrofonu a výstup pro sluchátka (vpředu a vzdadu)

Provedení:  SFF (Small Form Factor), š 290 x v 93 x h 312 mm
Hmotnost: 6Kg

Klávesnice: USB Dell Quietkey KB212-B, černá
Myš: USB optická myš Dell s kolečkem (3 tlačítka), černá

OS: Windows 7 Professional (64 BIT) + DVD Windos 8.1 Pro
SW: Microsoft Office 2013 pro podnikatele (DELL OEM)

Záruka: 3 roky On-Site Next Business Day

Cena se aktuálně pohybuje mezi 19 a 20 tisíci korunami včetně DPH (bez MS Office cca 15 tisíc kč).

Odkaz na výrobce: zde.

Jestli se naskytne příležitost, podívám se příště podrobněji na miniaturní verzi této řady – DELL OptiPlex 3020 Micro PC. Tato velikost počítače se už na stole může dočista ztratit.