Windows 10 už je pár měsíců venku a za tu dobu si ho prý lidé nainstalovali už na 100 miliónů zařízení. Pro jednoho malého uživatele trochu nepředstavitelné číslo. Kolik z těch lidí je s Windows 10 spokojeno na 100%? To se určitě nedozvím, ale já to nejsem.

Windows 10 používám každý den na svém pracovním notebooku (Dell Latitude E5430 z roku 2012). Mimochodem upgrade z Windows 8.1 proběhl díky rychlému SSD asi za 50 minut úplně bez problému. Za ty necelé tři měsíce používání jsem si Windows 10 celkem oblíbil, a když si na domácím velkém PC sednu k Windows 8.1, některé funkce mi chybí. Jsou ale věci, které mě na Windows 10 neskutečně vytáčejí – nedotažené funkce, chybějící nastavení na dva kliky. Spousta maličkostí z Windows 8.1 ve Windows 10 není. Takže nepatřím k těm, co by jednoznačně opěvovali nové Windows 10.

Čtěte také: Co je nového ve Windows 10

Od vydání Windows 10 vyšla řada aktualizací, které nepřidávají nové funkce, ale opravují chyby, bezpečnostní díry a zlepšují stabilitu. Chyby objevené nejen díky telemetrickým datům již ze 100 miliónů instalací. Velký update přijde během podzimu. Dříve by byl označen jako Service Pack 1, ale tohle označení není v „novém“ Microsoftu dostatečně cool. Tak se tomu říká Threshold 2, Wave 2 nebo prostě update. Tím se Windows 10 dočkají nějakých opravdu viditelných změn a nových funkcí. Windows Insiders již mají ochutnávku těchto funkcí a mohou je testovat v preview buildu.

Některé věci, které mě rozčilují a znepříjemňují mi práci s Windows 10, budou tedy časem opraveny a vylepšeny. Ale aktuálně to tak není a pokud si chcete ušetřit některá nepříjemná překvapení, přečtěte si níže uvedené poznámky a třeba s upgrade na Windows 10 ještě počkejte. Upgrade zdarma pro majitele předchozí licence Windows 7/8 je možný až do konce července 2016.

 

OneDrive

Z Windows 8.1 jsem zvyklý používat na OneDrive online složky. Jednoduše data vidím, ale nemám je stažená na disku a nezabírají mi drahocenný prostor na SSD malé kapacity. Když potřebuji pracovat s daty z online složky, jednoduše je kliknutím stáhnu. Tohle ve Windows 10 nejde. Tam je možné si jen vybrat složky, které se mají synchronizovat a jejich obsah je vždy stažen, je tedy offline. To mi hodně vadí a práce s OneDrive je pro zlost. Přistupovat na OneDrive jen přes prohlížeč není optimální řešení. Pokud ale máte velký disk nebo na OneDrive málo dat, nemusí to pro vás být zásadní problém.

 

Skype

Windows 10 měly mít komunikátor Skype zabudovaný, krásně pasující do notifikačního centra a tak dále. Jenže jak se blížil čas vydání Windows 10, bylo jasné, že ne vše se stihne a Skype šel na druhou, možná třetí kolej. Na desktopu to nijak neřeším, používání Skype pro plochu je v pohodě, mám klávesnici a myš. Ale na tabletu s Windows 10 je to hodně, hodně zlé. Aplikace není příliš optimalizovaná pro dotyk a v tablet režimu se někdy chová velmi podivně. Microsoft by udělal dobře, kdyby nechal žít o něco déle původní dotykovou aplikaci Skype pro Windows 8. Nebyla dokonalá, ale na dotykových zařízeních se používat dala.

 

Windows Update

Velká a zásadní změna v získávání aktualizací systému přišla s Windows 10. Dříve bylo možné aktualizace vypnout a vybrat, které se mají instalovat (zvláště u aktualizací ovladačů se to hodilo). Nyní to nelze, Windows Update ve Windows 10 aktualizace instaluje, ať uživatel chce nebo ne. Na jednu stranu je to pochopitelné – Microsoft chce, aby měli všichni systém vždy aktuální. Na druhou stranu na sebe Microsoft snáší ještě více zodpovědnosti, aby se ve Windows Update neobjevila nějaká chybná aktualizace, jak se již párkrát v minulosti stalo. Ne příliš šťastné je to u automatických aktualizací ovladačů, které mohou velmi snadno proměnit vaše zařízení v nefunkční. Pokročilí uživatelé mohou nechtěné aktualizace dočasně zakázat pomocí malého udělátka přímo od Microsoftu.

 

Centrum akcí (Notifikační centrum)

Prostor pro všechna důležitá upozornění aplikací nebo systému. Lze si u každé aplikace nastavit, zda se její upozornění mají v notifikačním centru zobrazovat. Prima nápad, ale zase nedotažen do konce. Třeba příklad – Outlook mi notifikuje nové emaily. Ok, otevřu Outlook, emaily přečtu, ale upozornění z notifikačního centra sama nezmizí. Musím je smazat. A takhle to funguje se vším. Navíc pokud používám jednu aplikaci na více zařízeních, tak na každém mi dává upozornění do notifikačního centra. Když upozornění na jednom zařízení vymažu, mám je ještě na druhém. Obtěžující, u většiny aplikací notifikace tedy vypínám.

 

Wi-Fi a VPN

Když vyšly Windows 8, tak taky spoustu věcí nešlo jednoduše kliknutím vyřešit, jako třeba smazání uložené Wi-Fi sítě. Postupně se ale některé funkce ve Windows 8.1 dodělaly a zjednodušily. Stejná situace se opakuje s Windows 10. Například, když potřebuji Wi-Fi připojení nastavit jako účtované dle objemu přenesených dat, nestačí jednoduše kliknout pravým tlačítkem a nastavit, ale musím se proklikat celkem hluboko do nastavení správy Wi-Fi. Stejně tak, když chci třeba uloženou Wi-Fi síť vymazat. Přitom už to vše jednou ve Windows 8.1 bylo. Stejně tak správa a připojení VPN je nepohodlně schováno kdesi v útrobách nového nastavení.

 

Instalace Windows App

Aplikace ze Store zatím nejdou instalovat na jiný, než systémový disk. Tato funkce je pro Windows 10 plánována a bylo to již testováno v předfinálních sestaveních Windows 10. Uvítají to především uživatelé Windows 10 na tabletech s malým interním úložištěm nebo majitelé rychlých SSD s malou kapacitou, použitých jako systémový disk. Aplikace ze Store totiž nemusí být jen několika málo megabytové záležitosti, najdou se tam třeba i hry o velikosti několika gigabytů. Tato zdánlivě primitivní funkce mi chyběla už od Windows 8, a tak snad už brzy bude ve Windows 10 dokončena.

 

Mnohé z výše popsaného se dočká úpravy a vylepšení. Pokud si vzpomenu, doplním do článku, co už je hotovo nebo jinak. Zatím s tím žiji a pracuji na notebooku, ale na domácím PC stále spokojeně používám Windows 8.1 Update.