Instalační disk pro instalaci Windows 10 se může hodit. Je k dispozici ke stažení a rovnou s průvodcem, který pomůže s vytvořením instalačního disku, a nejen to.

Většina uživatelů, co upgraduje svůj systém Windows 7/8 na Windows 10 pravděpodobně instalační médium potřebovat nebude, protože nejsnažší cestou je upgrade online pomocí Windows Update. Instalační disk Windows 10 se ale může hodit při čisté instalaci (reinstalaci) a je dobré ho mít připraven v záloze.

Stažení balíčku a vytvoření instalačního média je v podstatě totožný postup jako pro Windows 8.1. Popisoval jsem to již dříve zde.

Nástroj pro vytvoření média dostal novou verzi pro Windows 10 a je možné přímo Windows upgradovat online. Je to hned první možnost.

Nás zajímá možnost druhá, připravit si instalační médium. Volby jsou jasné – jazyk, edice Windows a architektura. Verzi 32 bit (x86) budete pravděpodobně potřebovat jen pro tablet PC, pro ostatní zařízení je zpravidla vhodnější 64 bit (x64).

Volba média – vytvořit instalační flash disk je nejjednodušší (měl by být prázdný, obsah bude totiž při vytváření smazán). Nebo můžete stáhnout obraz disku (ISO) a ten je možné si později vypálit na DVD. Vybral jsem USB flash disk, následuje stažení instalačního balíčku a výsledek bude instalační bootovací flashka.

Nástroj pro stažení vytvoření instalačního média nazdete zde.

Teď máte vytvořený instalační disk použitelný pro čistou instalaci Windows 10 nebo také pro upgrade z Windows 7/8.

Po stažení a vytvoření média zůstanou na systémovém disku (ve skryté složce C:\$Windows.~WS) ještě stažená data, která můžete ručně odstranit a uvolnit tak drahocenné místo.