Špičkový herní notebook a v malém těle? Jde tato kombinace vůbec dohromady? Alienware, respektive DELL, to zvládl v podobě 13 palcového notebooku, který navíc skvěle vypadá.

Nečekejte ode mne klasickou recenzi herního notebooku, spíše se chci podělit o zkušenosti z používání tohoto prémiového notebooku. Byl mi společníkem celé tři týdny. Je to klasický notebook, žádný ultrabook nebo nějaká šaškárna s dotykovým, odnímatelným nebo lesklým displejem. Konstrukcí pevnou, velmi kvalitně provedenou. Nikde žádná vůle, vše lícuje a sedí přesně. Navíc má spousty designových prvků, jaké k řadě Alienware pasují.

Co zaujme hračičky, to je podsvícení klávesnice a dalších prvků. Zejména ve víku displeje. Podsvícení jde téměř libovolně modifikovat a když přestane bavit, tak úplně vypnout. Některé hry ho dokonce umí využít pro doplnění herní atmosféry (WoT). Klávesnice má několik zón a pro každou lze nastavit jiné barvy a reakce. Říkají tomu AlienFX Lighting Zones a kdybych měl zkoušet všechny kombinace, tak to nestihnu ani do konce života.

Dost zbytečných řečí – co tahle malá hračka má v sobě za hardware? Čekal by snad někdo něco jiného než Skylake? Konkrétně úsporný, dvoujádrový (vlákna 4) Intel Core i7-6500U. I když úsporný, tak výkon tam prostě stále je. Při běžné práci oceňuji hlavně spotřebu, uchladí se kompletně pasivně a na baterii vydrží klidně celý pracovní den (kolem 8 hodin). Když po něm tedy nechci nic náročného nebo nezaměstnávám GeForce GTX 960M (Vlastně hrát hry na baterii, to mě ani nenapadlo). A ano, opravdu používám herní notebook na práci, o tom ještě později. Testovaný model mám s diskem SSD Samsung s rozhraním PCIe (NVMe) kapacity 256GB a systém nastartuje extra bleskově. Protože NVMe!

Displej notebooku mě baví, protože konečně zase koukám na matný IPS displej a je to slast. Na velikost 13″ je rozlišení FHD 1920×1080 tak akorát, co moje oči ještě optimálně zvládají (jemnost 220 bodů na palec). Dělá se i varianta QHD+ 3200×1800 (jemnost 400 bodů na palec, dotykový). To mi přijde na 13″ už extrém, ale oči vysmátého teenagera, který vlastní tento 13″ Alienware, si s tím budou rozumět.

Na porty není Alienware 13 R2 moc bohatý, ale není to výtka. Na herní notebook bohatě stačí co má – výstup na mikrofon / sluchátka, 2x USB 3.0, klasický RJ-45 pro gigabitovou síť, HDMI 2.0 výstup a jeden speciální port s ještě speciálnějším názvem – Alienware Graphics Amplifier Port (propojení s dokem pro externí grafiku). Z technického hlediska je pro mě nejzajímavější jeden Thunderbolt 3 v podobě konektoru USB-C. Ten v sobě ukrývá téměř netušené možnosti – klasické USB (3.1), DisplayPort a extra rychlý (40Gbps) Thunderbolt. Těším se, až tohle bude standard na všech zařízeních.

Musím ještě dodat, že se mi úplně skvěle píše na jeho klávesnici. Takže jestli se tu nějak moc rozepisuju, je to tím, že mě ta klávesnice fakt baví. Každý stisk klávesy. Také má jeden z nejpříjemnějších touchpadů, se kterým jsem doposud pracoval. Jsou to detaily, ale ty důležité. Ještě k té klávesnici, prodává se jen v EN variantě. Nám (IT guy) to nevadí, BFU si pořídí polepky.

Technická specifikace testovaného modelu:

Platforma: Intel Skylake-U
CPU: Intel Core i7-6500U 2.50GHz, turbo 3.10 GHz, 4 MB L2 Cache
Operační paměť: 16GB DDR3-1600
GPU1: Intel HD Graphics 520 (Skylake GT2)
GPU2: nVidia GeForce GTX 960M (GM107), 2GB DDR5
Disk: Samsung 256GB, PCIe (NVMe), PM951
Displej: 13″ 1920×1080 IPS, nedotykový, matný
Komunikace: Bluetooth 4.1, WiFi 802.11ac (Killer 1535), Killer E2400 Gigabit Ethernet
Zvuk: Stereo reproduktory
Kamera: Webkamera 2MP
Porty: Thunderbolt 3, 2x USB 3.1, RJ-45 Gigabit Ethernet, Audio vstup / výstup, HDMI 2.0, Alienware Graphics Amplifier port
Baterie: 4 článková Lithium Ion (51 Wh)
Operační systém: Microsoft Windows 10 Home

Hmotnost: 2Kg

Podrobněji na stránkách DELL.

Jak jsem se zmínil, herní Alienware jsem používal jako pracovní noťas – tedy přes den. Je totiž menší a lehčí než můj současný pracovní stroj (DELL Latitude E5430) a hlavně barevně svítí, že. Takže jsem při pracovních návštěvách u klientů vzbuzoval pozornost a Alienware náležitě prezentoval. Ohlasy převážně kladné ale cena? Povídání o ceně si nechám až na konec. Během dne se tedy Alienware dost nudil – pracovní klasika (Outlook, Remote Desktop, CMD, PowerShell, …). Ale večer, to se proměnil v běsnící bestii. A to doslova. Stačí spustit nějakou náročnější hru a nVidia GeForce GTX960M se probudí k životu a zároveň s ní chlazení notebooku. S ohledem na bezpečnost notebooku, jsem se nedobýval pod spodní kryt notebooku, abych se na chlazení mrknul blíže. I přes průduchy a perforaci na spodní straně jde vidět několik řad heatpipů a dva ventilátory (viz vypůjčený obrázek z webu DELLu). Když se grafika pořádně zaměstná, chlazení se dokáže dost zapotit a jde hodně slyšet. Není se čemu divit, to je daň za malé tělo notebooku a velmi málo prostoru pro odvod tepla generovaného grafickým čipem. Dokonce se mi ho jednou podařilo „uvařit“, při hraní WoT a nejlepšího nastavení grafiky. Tak raději nic nepřehánět.

Možná očekáváte nějaké herní testy, benchmarky a tak. Ale ne, ne ode mě. Čísel a grafů se na netu válí spousty (Alienware 13 R2 benchmarks), tu práci za mě už udělali jiní. Já si Alienware užívám a testuju hraním! Třeba ta nová Lara Croft (Rise of the Tomb Raider) mě hodně baví, opravdu povedená hra. Pro vestavěnou GeForce GTX 960M je vhodné oželit maximální nastavení kvality obrazu, trochu ubrat. Ale i tak to dobře vypadá a hýbe se velice svižně. Tím se dostávám ještě k jednomu zajímavému zařízení skrývajícím se za názvem Alienware Graphics Amplifier – jak již víte, jde o externí box na grafickou kartu.

Udělali mi z DELLu velkou radost a v boxu na mě čekala skvělá nVidia GeForce GTX TITAN. Bez X, ta starší, ale pořád extra výkonná. Takže jsem si vychutnával Laru v maximálním nastavení kvality zobrazení a ty reálně vykreslované vlasy, ty jsou opravdu super.

Box se k notebooku propojuje přes zmiňovaný speciální port kabelem. Uvítal bych pro lepší pohodlnost nějakou variantu doku, ale budiž. Grafika v boxu funguje jak s displejem notebooku, tak samozřejmě s displejem externím. V box má pochopitelně své napájení a zdroj (385W). Herní periférie je možné připojit rovnou k němu. Má 4x USB 3.0. Připojení nebo odpojení boxu je nutné dělat při vypnutém notebooku. Jedinou věc bych vytknul a to je 80 mm ventilátor v čele boxu. Jede celou dobu na plné otáčky, takže dělá co? Rámus. Ok, když se paří je zvuk nahlas nebo sluchátka. Ale stejně, slušel by mu ventilátor většího průměru s regulací otáček. Vešel by se tam. Kdybych box vlastnil, zbastlím si to včetně té regulace dle teploty.

A protože jsem technik, první věcí co jsem udělal, když jsem notebook zapnul, byla aktualizace ovladačů a BIOSu. Ne že bych si jako normální člověk pustil nějakou hru. Asi už profesionální deformace. Za tu dobu co jsem ho měl, vyšly dvě aktualizace BIOSu (vyřešení známého Skylake bugu) a také několik aktualizací pro Intel HD Graphics. Intelácká grafika (HD Graphics 520) to v kombinaci s Windows 10 potřebuje jako sůl. Až příliš často se grafický ovladač restartoval a zdá se, že právě poslední aktualizací ovladačů se stabilita značně zlepšila. Podpora notebooku tedy vypadá dost živě a to je dobře.

Neobyčejný notebook Alienware 13 R2 mě hodně baví a nerad se ho budu vzdávat. Za těch pár týdnů jsem si na něj zvyknul. Vlastně celý tento článek jsem psal na něm. No jo, přijdou další věci na testování, ale s těma si tolik zábavy rozhodně neužiju.

K čemu se vlastně hodí malý herní notebook? Malé tělo znamená horší odvod tepla a hrát na 13″ displeji taky není úplně dlouhodobě pohodlné. Jenže když se na to podívám z té druhé strany – notebook je lehký, malý a snadno přenosný. Díky tomu může plnit i další funkce a nebýt jen herní stroj válející se na stole. Sám jsem ho během dne používal na práci a cestoval se mnou po klientech. Večer jsem pak připojil externí monitor a chvilku si zahrál na 24″ displeji. Asi všechny nepřesvědčím, ale mě se to tak vyhovovalo.

Povídání o ceně notebooku jsem si nechal až nakonec. Víme, že to není levná záležitost. Testovaný model stojí kolem 40 tisíc korun bez daně. Na druhou stranu za ty peníze víte, za co je dáváte – opravdu kvalitně provedený kus hardware. Kvalitní podpora, protože to je DELL. Kdo to s hraním myslí alespoň trochu vážně a zároveň sebou nechce tahat těžkou cihlu, najde si v tomhle Alienwaru zalíbení. Doma na stole navíc může stát Alienware Graphics Amplifier s našláplou grafikou. Herní životnost notebooku se tak dá snadno prodlužovat její výměnou. Box se u nás běžně neprodává, ale sehnat by určitě šel (cca $230).

Tak a to je vše přátelé. Přišel čas na reset Windows 10. Vypínám Alienware, dávám do krabice a se slzou v oku předávám kurýrovi…

Odkazy na web výrobce: DELL Alienware 13 R2 a Alienware Graphics Amplifier.