Provozujete wifi síť se zařízeními Ubiquiti Unifi a máte také síťové úložiště QNAP s podporou virtualizace? Tyto dvě skvělé věci lze docela snadno skloubit dohromady.

Jak jistě víte, pro provoz bezdrátové sítě se zařízeními Unifi potřebujete Unifi Controller. Ten může běžet na serveru či na PC v síti a může se pouštět jen dle potřeby (nebo na to mít od Ubnt hardware). Pokud v síti máte síťové úložiště QNAP s podporou Container Station (kontejnerových aplikací), může se Unifi Controller provozovat na něm.

Já jsem si to zprovoznil na tomto hardware: QNAP TS-451+ a Unifi AP (UAP-LR).

Nejdříve je třeba nainstalovat aplikaci Container Station. Tu najdete v App Center. Než se pustíte do instalace Unifi Controlleru změňte výchozí port webové administrace QTS na něco jiného, než je port 8080, aby se to nepralo s Unifi (Control Panel > General Settings > System Port). V Container Station si vyhledejte Unifi. Balíčků tam bude celá řada, použil jsem ten nejlépe hodnocený (jacobalberty/unifi). Dle výkonu vašeho zařízení doporučuji omezit zdroje, které může kontejner využívat. V Advanced Settings > Network > Network Mode můžete zvolit HOST. Vytvořte kontejnerovou aplikaci a počkejte až vše doběhne. Až bude využití CPU pro vytvářenou aplikaci na nule, bude hotovo.

Otevřete URL vytvořené kontejnerové aplikace a hurá, otevře se Unifi Controller. Můžete nastavit novou síť nebo obnovit konfiguraci ze zálohy.

Ještě názorná ukázka postupu konfigurace z youtube: