Super tenký notebook Dell XPS 13 2 v 1 byl představen teprve v lednu letošního roku. Měl jsem to štěstí a notebook mohl krátce prověřit. Tak se s vámi rád podělím o zážitky z jeho zkoumání.

Dell XPS 13 2 v 1 (9365)

Řadu produktů XPS netřeba dlouze představovat, vždy se jednalo o kvalitní, výkonná a stylová zařízení. Nový Dell XPS 13 není obyčejným notebookem, patří do kategorie konvertibilních zařízení. To znamená, že ho lze používat jako tablet. Tato zařízení se mohou také označována jako 2 v 1.

Již jsem psal o skvělém notebooku Dell XPS 13 (9350)

Dell tentokrát svůj XPS notebook posunul lehce jiným směrem. Nové XPS 13 (9365) je krásný a stylový notebook, který není postaven na extra výkonném hardware. Procesor testovaného notebooku je velmi úsporný Intel Core i7-7Y75 (7. generace, Kaby Lake). Dvě jádra, čtyři vlákna a jen 4,5 W TDP. To umožňuje kompletně pasivní chlazení celého notebooku. Ano, nové XPS nemá žádný aktivní ventilátor.

Dell XPS 13 2 v 1 (9365)

 

Ten kdo pokukuje po pořízení XPS 13 2 v 1 nebude vyžadovat extrémní výkon, ale ocení velmi tenké provedení, mobilitu a výdrž na baterii. Tím hlavním, co tohle zařízení přináší, je možnost sklopného displeje. Zařízení tak lze používat v několika režimech – klasicky jako notebook, stan nebo střecha, tablet s opěrkou a nakonec jako klasický tablet. Oblíbil jsem si polohu tabletu s opěrkou, velmi dobře jde používat i na klíně. Pro seriozní práci je samozřejmě stále nejefektivnější pracovat se zařízením jako s klasickým notebookem.

 
Zařízení je velmi tenké, v nejvyšším místě má 13,7 mm. Do těla notebooku se tak nevešel ani jeden klasický USB port. Tělo notebooku je vybaveno dojící USB-C portů (porty nejsou identické, viz obrázek). Dále ukazatel stavu baterie, slot pro microSD kartu, sdružený audio konektor a slot pro zámek. Notebook je dodáván s jednou redukcí USB-C na USB. Pro mnoho uživatelů bude nutností dokoupit si ještě dok Dell Thunderbolt nebo alespoň adaptér Dell (replikátor portů).

Dalším volitelným příslušenstvím je aktivní pero Dell. To jsem zatím neměl možnost vyzkoušet. A pokud by na cestách nestačila energie z vestavěné baterie, lze si pomoci powerbankou (12 800 mAh) a napájecím zdrojem v jednom – Hybrid Adapter + PowerBank.

Důležitá věc, která vás určitě také napadla. Jak je to s klávesnicí, když je displej otočen? Jednoduše vyřešeno – klávesnice se deaktivuje jakmile se displej přetočí asi o 190°. Aktivní je jen čtečka otisku prstů. Přihlásit se otiskem při převráceném displeji tedy není problém. Windows 10 si s automatickým přepínáním do režimu tabletu poradí velmi dobře a když si to nastavíte, tak i automaticky bez ptaní. To je pro práci s notebookem velmi pohodlné. Panty notebooku jsou masivní a kovové, jak taky jinak u prémiového zařízení. Velmi dobře drží a nepozoruji žádnou vůli, snad to tak vydrží i při častém používání. Zavřený notebook se vám sám neotevře a bude vždy dobře dovřený, protože mu pomáhají magnety. Překlopenému displeji také, ale už ne tak silné.


XPS 13 2 v 1 má jeden z nejlepších touchpadů, se kterým jsem zatím pracoval. Přesný, příjemný, pro radost! Klávesnice je podsvícená se zdvihem kláves jen 1,3 mm, zvykl jsem si rychle. Je škoda, že nemá infra kamerku pro rozpoznávání obličeje a přihlašování do systému pomocí Windows Hello. Modely s infra kamerou ale budou, přijdou na trh během května. Tento model má dotykovou čtečku otisku prstů, která s funkcí Windows Hello také spolupracuje a funguje dokonale.

 
Displej jsem chválil již minule u XPS 13 (9350) a ten zůstává identický. Tedy skvělý – úzký rámeček (InfinityEdge), jemnost (QHD+, 3200 x 1800 bodů). Na trh by měla dorazit i varianta notebooku s FHD displejem (rozlišení 1920 x 1080 bodů), kterému dá mnoho kupujících pravděpodobně přednost. Samotné Windows 10 mají škálování obrazu zmáknuté relativně dobře, jen starší aplikace pokulhávají a velmi často se škálováním obrazu neumí pracovat a na QHD+ displejích se s nimi dá jen těžko pracovat. Navíc FHD displej bude spotřebovávat méně energie a to znamená delší provoz na baterii.

Měl jsem Dell XPS 13 2 v 1 (9365) velmi krátce, jen pár dní. Popravdě jsem si ho za tu chvilku velmi oblíbil a dovedl bych s takovým zařízením žít a pracovat. Doufám, že si ho v budoucnu užiji ještě jednou na delší dobu. Podělil bych se s vámi pak podrobněji o své zážitky a zkušenosti během používání. Zájemci o koupi si v této konkrétní výbavě mohou XPS 13 2 v 1 koupit již dnes za téměř 50 tisíc korun s daní.

ModelDELL XPS 13 2 v 1 (9365) TN-9365-N2-711S
ProcesorIntel Core i7-7Y75 (Kaby Lake, 1.3GHz, TB 3.6GHz , 4MB L3 Cache, 14 nm)
GrafikaIntel HD Graphics 615
Operační paměť8GB LPDDR3 (1866MHz)
DiskToshiba THNSN5512GPUK 512GB NVMe SSD
Displej13.3" QHD+ (3200 x 1800 bodů), dotykový, otočný
SíťIntel Dual Band Wireless-AC 8265 + Bluetooth 4.2 + WIDI 5.0
I/O1x Thunderbolt 3 (USB-C), 1x USB-C, čtečka microSD karet, sdružený audio konektor
DalšíReproduktory 2x 1W, širokoúhlá kamera s rozlišením 720p
Baterie46 Wh
RozměryV 8-13,7 mm x Š 304 mm x H 199 mm
Hmotnost1,24 kg
Operační systémWindows 10 Home
Cena této konfigurace49 500,- Kč s DPH

Odkaz na web výrobce: http://www.dell.com/cz/p/xps-13-9365-2-in-1-laptop/pd