Jak si snadno pomoci při potřebě bezpečného vymazání dat – mám jeden tip. Jednoduchou aplikaci, kterou není třeba instalovat – FullWipe. Je primárně určená pro bezpečné mazání paměťových karet, ale poradí si v podstatě s čímkoliv.

Kdyby to náhodou někdo nevěděl, tak to musím zmínit. Prostým vymazáním dat či vysypáním koše ve Windows nedojde k úplnému odstranění dat z disku. Jak by si tak logicky mohl někdo myslet. Místo, kde data leží, je po vymazání dat označeno jako prázdné místo a k jeho zničení dojde až při přepsání dalšími daty. Mohly by nastat trable například, kdyby si někdo obnovoval smazané fotky z rodinné dovolené na pamětové kartě, kterou jste prodali se starším foťákem na aukru. Tak bacha na to.

Aplikace FullWipe pro Windows již není aktuálně podporována. Autoři z SQZSoft se přeorientovali na mobilní platformy. Web fullwipe.com už taky není funkční, ale to využítí aplikace ničemu nebrání.

Na ukázku jsem někde vyhrabal starou paměťovou kartu a zjistil, že na ní je pár fotek. Pak jsem ji projel ještě jednou dnes už dost profláknutou aplikací – Recuva a zjistil jsem, že na kartě leží pěkná řádka smazaných fotek, čekajících na obnovení…

Spustím FullWipe a projedu kartu kompletně aspoň jedním cyklem. Data už tak jednoduše z karty dostat nepůjdou. Platí čím více cyklů, tím lépe. Sedm cyklů by mělo ve všech případech stačit. Běžné aplikace nedokážou data obnovit již po jednom přepsání. Aplikace FullWipe vybraný oddíl disku rychle zformátuje a začne vytvářet soubor fullwipe.dat, do kterého zapisuje v podstatě „samé jedničky“ až do zaplnění kapacity vybraného oddílu. Tím přepíše data, která tam původně ležela.

Na druhý pokus už podle aplikace Recuva na kartě nic neleží.

Existuje spousty nástrojů na bezpečné smazání dat (nevyjímaje kladivo). Například Darik’s Boot And Nuke , Disk Wipe nebo bezpečné mazání v aplikaci CCleaner. Těch sofistikovanějších a placených nástrojů je nepočítaně – s možnosti vybrat si metodu bezpečného mazání, třeba tu co používá americká armáda, ruská armáda nebo Gutmannova metoda a další.  Takže jednoduchá aplikace FullWipe je jen můj malý tip.

Stáhnout FullWipe: FullWipe.7z