Dell, konečně mám na vyzkoušení také Dell tablet. Ale není to jen tak obyčejný tablet do dámské kabelky. Tenhle tablet zvládne drsné zacházení a ještě drsnější podmínky!

Abych to uvedl na pravou míru, tak produkty Dell řady Rugged jsou určeny do velmi náročných podmínek. Třeba Pro dobrodruhy a vědce pracující v terénu. V armádě se také neztratí. Ten kousek, co mám půjčený na test, je Dell Latitude 12 Rugged a má certifikaci IP65 (úplná ochrana proti prachu a částečná proti vodě). Proto je to takový macek, ze všech stran hezky vyztužen. Je opravdu hodně pevný a také docela těžký (1,6kg).

Slíbil jsem, že tablet vrátím ve stejném stavu, jako jsem ho dostal. Takže jsem s ním nebyl na extrémní horské túře, ani na staveništi plném prachu, nedával ho do mrazáku, nepoléval vodou, nebral se synkem na pískoviště, prostě jsem na něj byl hodný. Tak třeba někdy příště.

Tablet je schovaný v odolném těle a rohy jsou navíc vybaveny „nárazníky“ a i navzdory své váze se velmi dobře a příjemně drží. Pro ovládání lze využít i stylus (úplně obyčejný stylus, žádná Apple Pencil). Je schovaný v těle tabletu a připevněný za šňůrku, o kterou bych měl ale trochu strach. Lidi evokuje k tomu, že je to poutko a chtějí tablet za ní brát. Myslím, že nebude mít dlouhou životnost. Je to ale jen šňůrka.

Tablet je určen opravdu do extrémních podmínek, zvládne pracovat v teplotách kolem mínus 30°C a při této teplotě by ovládání tabletu bez rukavic bylo celkem nepříjemné. Tak ovládání v rukavicích je úplně v pohodě. Rukavice jsem testoval, teplotu ne :-).

Tablet Rugged jsem ale neušetřil ostrému letnímu slunci, letos ostřejšímu než je obvykle. Na maximální jas byl displej celkem dobře čitelný a to i kolem poledne, kdy se slunce opravdu snažilo nejvíce mi práci znesnadnit. Maximální jas si ale vybírá celkem vysokou daň ve spotřebě a baterie ubývá téměř před očima. Takže na sluníčku to není na extra dlouhou práci. Naopak ve tmě lze displej opravdu hodně ztmavit, řekl bych, že více než je obvyklé, a prodloužit tím výrazně výdrž baterií (jsou tam dvě). Ve tmě může zachránit LED, dokáže opravdu slušně svítit.

Další pohledy na displej tabletu v místnosti za denního světla:

Po technické stránce – žádný Intel Atom, co známe z ostatních tabletů. Srdcem tabletu Dell Rugged je úsporné Intel Core M s kódovým označením Broadwell a výrobním procesem 14nm. Latitude 12 Rugged má volbu ze dvou modelů – M-5Y10c nebo M-5Y71, který je v testovaném modelu.

Dell Latitude 12 Rugged

Technická specifikace testovaného modelu stručně:

Dell Latitude 12 Rugged Tablet (7202)
Platforma:
Broadwell-Y
CPU: Intel Core M-5Y71, 1.20GHz (Turbo 1-Core 2.90GHz, 4MB L3 Cache), aktivní chlazení
Operační paměť: 8GB LPDDR3 1600MHz
Integrovaná VGA: Intel HD Graphic 5300 (Broadwell GT2)
Úložiště: SSD LITEON L8H-256V2G-11 M.2 2280 256GB
Displej: 11.6″ 1366×768, Direct-View outdoor-readable display with glove-capable multi-touch and Gorilla® Glass 3
Komunikace: Intel® Dual Band Wireless-AC 7265 (802.11ac, dual band, 2×2, up to 867 Mbps) with Bluetooth® 4.0 + vPro™, Dell Wireless 5809E multi-mode Gobi™ 5000 4G LTE card, u-blox NEO-M8 GPS card
Zvuk: Stereo reproduktory, mikrofon
Kamera: Přední a zadní webkamera 8MPx s krytkou a LED (zadní)
Porty: USB 3.0, mini HDMI, micro SD Slot, micro serial port, sdružený audio konektor
Baterie: 2x dvoučlánková lithium-ion (26Whr), hot swap
Operační systém: Microsoft Windows 10 Pro

Rozměry: šířka 312 mm, hloubka 203 mm, výška 24 mm
Hmotnost: 1.6kg (s jednou baterií)

Kompletní specifikace je ke stažení na mém OneDrive nebo na stránkách výrobce.

Další fotky stran, konektorů a detaily:

Trochu jsem prověřil výkon tabletu několika benchmarky. Pokud Vám jednotlivá čísla nic moc neříkají, což asi ne. Tak si snadno vyhledejte porovnání přes google.

Passmark PerformanceTest 8.0
PassMark Rating 1452
CPU 2945
3D Graphics Mark 357
Disk Mark 2710

Futuremark 3DMark
Fire Strike 1.1 330
Sky Diver 1.0 1225
Cloud Gate 1.1 2508
Ice Storm 1.2 24592

Futuremark PCMark 8
Home 3.0 2447 (Accelerated), 2060 (Conventional)
Creative 3.0 2663 (Accelerated), 1838 (Conventional)
Work 3.0 3734 (Accelerated), 2683 (Convetional)

U poslední verze CPU-Z jsem objevil prima novou funkci – rychlý benchmark CPU. Udělal jsem porovnání s CPU, které mám aktuálně v PC (i7-4790K) a celkem mě překvapilo, že při počítání úlohy v jednom vláknu je Core M-5Y71 jen cca o polovinu pomalejší. Při využití všech jader CPU (Multi Thread) je to ale pochopitelně o parník jinde. Pro zajímavost jsem pustil ještě test klasického tabletového procesoru Intel Atom Z3740 a překvapilo mě, jak má málo bodů (Single Threat 120, Multi Thread 339). V aplikaci CPU-Z je benchmark CPU zatím v beta verzi, takže to berte jen orientačně, než se bechmark odladí a rozšíří se databáze testovaných CPU.

Dell Latitude 12 Rugged

Hodně jsem si pohrál s výdrží tabletu na baterii nebo spíše na baterie. Testovaný kousek má dvě. Dají se díky tomu vyměnit za chodu (pokud by ještě nějaká byla při práci v terénu připravená po ruce). Indikace stavu baterie lze snadno zjistit díky tlačítku a světelné stupnici. Test běžné práce na tabletu jsem udělal tak, že jsem zadal práci procesoru a nastavil mu maximální využití na 10% výkonu. Při běžné práci se CPU většinu času fláká, tak by to mohlo přibližně odpovídat. Jas jsem dal na polovinu. Dostal jsem se na čas 10 hodin, při nižším jasu displeje nebude problém dosáhnout ještě delší výdrž. Při minimálním nebo žádném zatížení CPU, nejnižším možném jasu displeje a bez sítí jsem z tabletu dostal skoro 21 hodin. Naopak při maximálním jasu displeje (a že opravdu hodně svítí) a zatížení CPU, 3D grafice a práci s diskem jsem dosáhl na 6 hodin. Ale to byl opravdu extrém, takhle tablet reálně nikdo využívat nebude.

Tablet Latitude 12 Rugged lze prakticky povýšit na plnohodnotný pracovní stroj – jako volitelné příslušenství lze dokoupit dok, pro připojení periférií a monitoru. Replikátor portů nebo keyboard cover s podstavcem pro tablet. Také držák do auta. Příslušenství jsem ale zapůjčené neměl, nemůžu hodnotit.

Tablet přišel s předinstalovanými Windows 10 Pro. Aktuálně v nabídce je ještě s Windows 8.1 nebo i Windows 7. Dell pracuje na doladění ovladačů a software pro Windows 10 a mají to mít co nevidět. Prakticky ale všechny ovladače z Windows 8.1 fungovaly dobře i pod Windows 10, až na ovladač k NFC. Jisté mouchy jsem zaznamenal v softwaru, který ovládá speciality tabletu Rugged – jako jsou třeba programovatelná tlačítka, jejich podsvícení nebo ovládání LED světla. Velice podrobně umí nastavit vše kolem nabíjení baterie a spotřeby.

Popravdě jsem si tento tablet dost oblíbil a nechtělo se mi ho vracet. Není to žádná levná papundeklová hračka, ale stroj, na který se lze spolehnout a který vydrží téměř vše. Těch pár dní co jsem ho měl a intenzivně používal, fungoval úplně spolehlivě i navzdory tomu, že ovladače pro Windows 10 nemá Dell ještě hotové. Představuji si, jakou práci bych musel dělat, abych ho naplno využil. Na stavbě, v prašném a špinavém prostředí. Nebo v nějaké dílně, kde bych se o něj nemusel bát, kdybych na něj převrhnul bednu s nářadím. Slušela by mu hlavně práce venku, co třeba pro vědce pracující v terénu. Možností je asi dost, trochu jsem se zasnil, balím ho do krabice a odesílám zpět do Dellu.

Dell Latitude 12 Rugged Tablet se co nevidět začne prodávat i u nás a cena nebude lidová. Kdo ale tento tablet potřebuje ke své práci, pravděpodobně si to bude moci dovolit. Kousek co jsem měl k dispozici pro testování z Dellu byl předprodejní vzorek, tak konkrétní cenu testovaného modelu nevím. Cena se bude odvíjet od konfigurace a v US startuje cena na krásných $1,999.-