O cloudových službách Office 365, za kterými stojí Microsoft, slyšel už snad každý. Office 365 cílí zejména na firemní uživatele, ale i těm domácím má co nabídnout. Součástí některých firemních plánů je i Skype pro firmy. Ten je možné využít i pro komunikaci s kontakty mimo organizaci.

Skype pro firmy lze získat i v samostatném plánu, ale spíše najde uplatnění s plány Office 365 Business Essentials, Office 365 Business Premium a některými plány Office 365 Enterprise. Když už pak Skype pro firmy máte, můžete ho využívat i pro komunikaci s kontakty mimo vaši organizaci. Samozřejmě jen pokud je to žádoucí.

V centru pro správu Office 365 přejděte do nastavení externí sdílení > Skype pro firmy a možnost komunikace s kontakty mimo organizaci jednoduše povolit. Lze ještě určit, zda se může komunikovat jen s povolenými doménami nebo jen určité blokovat. Uvedené nastavení se týká jen Skype pro firmy. Pro komunikaci s obyčejným Skype je třeba povolit poslední volbu. Nastavení lze také provést přes správce > Skype pro firmy. Samozřejmě to jde také přes PowerShell, popíši v nějakém dalším článku.

V samotné aplikaci Skype pro firmy je pak vyhledání a přidání externího kontaktu hračka. Komunikace s kontakty mimo organizaci a využívající Skype pro firmy bývá bez problému. Komunikace s kontakty z obyčejného Skype byla vždy lehce problémová. Poslední dobou ale funguje spolehlivě. Některé vymoženosti ale nefungují, jako třeba posílání příloh.

 

Ještě doplním, že Skype pro firmy lze stáhnout přímo z portálu Office 365, po přihlášení do svého účtu tady.