Už ve firmě jedete na Windows 10? Ne? Aha, protože software, co používáte, ještě není na desítky připraven, mrzuté. O upgrade zdarma ale přijít nemusíte. Jen pro to musíte něco udělat.

Jak všichni asi dobře víte, nabídka získání Windows 10 zdarma končí již 29.7. Platnost tohoto článku je tedy značně omezena a doufám, že se k vám dostal včas. Je určen převážně pro menší firmy do několika desítek počítačů. Ono realizovat níže uvedený postup na více počítačích není totiž moc zábavné. V závislosti na konfiguraci můžete u jednoho stroje strávit až 15 minut. Jestli máte ve firmě počítače nejlépe stejné nebo podobné hardwarové konfigurace a používáte Windows 7/8, je článek pro vás a můžete si pár kroky zajistit možnost někdy v budoucnu přejít legálně a zdarma na Windows 10.

Standardně Windows 10 získáte, když projdete procesem upgrade z předchozího systému nebo čistou instalací a aktivací pomocí klíče z předchozího systému. To víme a rychlost upgrade je závislá na hardwarové konfiguraci. S rychlým SSD může být vše hotovo za 45 minut, zatímco s klasickým diskem si můžete počkat i několik hodin. Když je ve firmě několik desítek PC, je to extrémně časově náročné.

Tak naše modelová situace – máme ve firmě asi 10 počítačů a ještě jsme z nějakého důvodu nemohli přejít na Windows 10. Dejme tomu, že za půl roku již na Windows 10 přejít budeme moci, ale nabídka přejít zdarma už platná nebude. Takže si Windows 10 na každém počítači zajistíme aktivací desítek do 29.7.2016. Docílíme toho starým osvědčeným způsobem, popsaným v tomto článku – Čistá instalace Windows 10 bez předchozího upgrade.

Nejdříve je potřeba si na všech počítačích ve Windows 7/8 připravit a vygenerovat GenuineTicket.xml. Ten získáme spuštěním aktivační utilitky gatherosstate.exe. Najdeme ji na instalačním médiu Windows 10 (\Windows\x64\sources nebo \Windows\x32\sources).

Na jednom PC si nainstalujeme Windows 10. Následně z toho počítače použijeme disk, abychom mohli na ostatních počítačích nastartovat do Windows 10 a projít aktivací. V naší modelové situaci máme ve firmě počítače Dell OptiPlex 3020 a 3040. Oba PC modely jsou velmi podobné hardwarové konfigurace. Nebude problém z jednoho disku na všech postupně nabootovat.

Když máme vygenerované žádosti o aktivaci Windows v podobě GenuineTicket.xml, tak vezmeme disk s nainstalovanými Windows 10 a postupně z něho budeme bootovat na všech počítačích. Používám na to externí dokovací stanici pro disky. Má USB 3.0 a tak je to celkem rychlé. Práci si ještě můžete velmi urychlit použitím SSD.

Po nastartování a přihlášení se do profilu ve Windows 10 vezmeme GenuineTicket.xml vygenerovaný pro příslušný počítač a šoupneme ho do C:\ProgramData\Microsoft\Windows\ClipSVC\GenuineTicket\. Pak je třeba vynutit jeho aktivaci na základě té vygenerované žádosti. Jde si s tím pohrát přes příkazový řádek a slmgr, ale kdo si nechce hrát, může to udělat následujícím jednoduchým postupem. Otevřeme si Nastavení > Aktualizace a zabezpečení > Aktivace a Změnit kód Product Key. Zadejte generický klíč k Windows 10 Pro: VK7JG-NPHTM-C97JM-9MPGT-3V66T a odklikejte průvodce. Nějakou dobu to bude přemýšlet a aktivace skončí chybou. Následně se automaticky načte vygenerovaná žádost ze souboru a systém se aktivuje. Soubor se žádostí se smaže. Pokud aktivace neprojde automaticky, klikněte na tlačítko Aktivovat.

Jednoduchým příkazem můžeme zjistit, jestli je Windows aktivován – spustíme Příkazový řádek a v něm slmgr /xpr.

Windows 10

Ať se daří. Když vše půjde jak má, můžete u každého počítače strávit nejvíce 15 minut. Pokud u vás ve firmě do budoucna na stávajících strojích s Windows 10 počítáte, tak se tahle malá akce a úsilí tomu věnované jistě vyplatí. Ovšem čas kvapí, tak šup šup..