Seznam.cz spustil službu, která umožní provozovat emailovou schránku na vlastní doméně a zdarma. Stačí mít vlastní doménu a projít si registračním procesem u Seznamu. Je to snadné.

 

Byla doba, kdy i velcí hráči jako Microsoft a Google nabízeli své emailové řešení na vlastní doméně zdarma. Po nalákání uživatelů a  dostatečném otestování nastal ale logický krok – zpoplatnění služby (Office 365 a Google Apps). Něco podobného možná chystá i Seznam.cz. Počínaje dneškem je možné mít seznamácký email na vlastní doméně. Stačí doménu přiřadit ke svému účtu, ověřit pomocí MX záznamů v DNS a pak je možnost vytvořit až deset emailových schránek.

Registraci je na adrese mojedomena.seznam.cz.

Emailová schránka se ničím neliší od klasické schránky na doménách seznamu. Tedy neobsahuje pokročilou synchronizaci typu ActiveSync a žádné další aplikace jako je kalendář nebo úkoly. Seznam i tak chce nalákat na tuto službu živnostníky či malé firmy. Konečně by se tak mohla změnit doba, kdy jsou obvyklé firemní emailové adresy na doméně seznam.cz. To já při pohledu ze svého malého uzavřeného IT vesmíru nikdy nepochopím. Pro obyčejného uživatele emailové schránky na seznamu asi bude celkem komplikované projít ověřovacím procesem vlastní domény. Seznam pravděpodobně zapracuje na automatizaci se známými registrátory domén. Pro ty ostatní, co budou potřebovat pomoc, jsme tu my, ajťáci pěšáci a naše služby.

Čas ukáže, jaký bude o službu zájem. Nakonec se může stát, že se z obyčejného seznamáckého emailu na vlastní doméně stane schránka pro opravdové firemní využití a velcí hráči budou mít místní konkurenci. Jednou se můžeme dočkat i zpoplatnění služby „firemní Seznam.cz E-mail“. Seznam ale nesmí zaspat a přidávat další funkce. Pro seznam je to velmi dlouhá cesta a má co dohánět. Současný stav je pro uživatele prakticky jen kosmetický = klasický seznamácký email na vlastní doméně. Nicméně komunikace navenek pro živnostníky nebo malé firmy bude působit s vlastní doménou profesionálněji = velké plus.