Mocný to nástroj pro správu neomezeného množství podnikových počítačů – zásady skupin. Budu raději používat nepřeložený termín – Group Policy, protože v překladech do češtiny se zpravidla správce ztrácí a vznikají nepřesnosti. S Group Policy souvisejí Administrative Templates (šablony pro správu), které je třeba mít aktuální.

Zvláště pak pokud máte starší serverovou infrastrukturu a nové klientské počítače dáváte již s Windows 10 nebo nové servery s Windows Server 2016. Například pokud provozujete Domain Controller na Windows Server 2008R2 (pro malé podniky je to typicky stále ještě Windows Small Business Server 2011) tak byste hledali rozšíření Administrative Templates pro správu Windows 10 a Windows Server 2016 marně. Je třeba šablony přidat ručně, ale naštěstí je to hračka.

Aktuální šablony stačí nahrát do Central Store a z nich pak bude DC vycházet. Aktuální šablony nabízí Microsoft vždy ke stažení s poslední aktuální verzí Windows. V době psaní tohoto příspěvku je to Windows 10 Creators Update (verze 1703) a obsahují vše předchozí (včetně Windows Server 2016 verze 1607).

Odkaz ke stažení: Administrative Templates (.admx) for Windows 10 (1703) Creators Update.

Balíček nainstalujte a celou složku PolicyDefinitions zkopírujte do Central Store na DC (C:\Windows\sysvol\domain\Policies). Ze složky PolicyDefinitions můžete klidně vymazat jazyky, které se ve vaší síti nevyskytují a ponechat jen používané (např. en-US, cz-CS). Když nově otevřete Group Policy Management a budete editovat nějakou politiku, šablona bude načtená z Central Store a obsahuje aktuální možnosti pro poslední operační systémy.

 

Pro lepší proniknutí do problematiky Group Policy doporučuji tento starší článek od Ondřeje Soukupa: Co jsou skupiny zásad (Group Policy).