Ať už potřebujete hosting pro váš firemní web, osobní blog nebo pro prezentování vašich fotografií, neobejdete se bez procesu výběru hostingové služby, kterou v České republice nabízejí desítky společností. Pojďme si projít ty základní tipy, jak při výběru postupovat.

1. Srovnejte si služby podle parametrů

Víte, která služba na trhu má nejlepší parametry za rozumnou cenu? Na docela sytém trhu je těžké se vyznat. Porovnejte si to na webu PorovnejHosting. Tento portál umožňuje srovnat přes 20 nejrozšířenějších webhostingů a virtuálních serverů.

Porovnávat můžete základní parametry, jako výkon, velikost prostoru pro web, databázi a e-maily. A také další parametry, jako třeba nezávisle naměřená dostupnost.

Pokud již chcete opravdu profesionální řešení, doporučujeme sáhnout po virtuálním serveru, který se označuje také zkratkou VPS. Hoster pro vás rezervuje virtuální stroj, který můžete libovolně konfigurovat a na operační systém si instalovat aplikace a nástroje, které tam mohou nepřetržitě běžet.

2. Porovnání cen a slevových kupónů

Kolik byste za webhosting měli zaplatit měsíčně? Pokud vám stačí průměrný PHP hosting s MySQL databází, tak byste za něj neměli dát více než několik desítek korun měsíčně. U náročnějších aplikací, kde se setkáváte s vysokou návštěvností a potřebujete vyšší výkon, se dostanete na stovky korun měsíčně.

Nezapomeňte také sledovat slevové kupóny, které jsou na hosting k dispozici. Třeba tato 70% sleva na Wedos vám může zpříjemnit nakupování hostingu. Na portálu PromoKupon můžete prozkoumat i další slevy na webhosting.

3. Rozšířenost

Nejrozšířenější služby na trhu poskytuje Wedos. Za ním je dvojka Active 24, která vznikla na trhu poměrně brzy. Dále jsou rozšířeny hostingy Forpsi, Savana, Český hosting, Onebit, Ebola a další asi desítka hostingových společností.

4. Dodatečné služby

Uvítali byste třeba zálohování každý den, vlastní IPv4 doménu nebo neomezený počet aliasů (domén 2. řádu, které na hosting odkazují)? Pak prozkoumejte, co kde nabízí a zvažte to při rozhodování. Někde jsou tyto služby zdarma a někde za příplatek.

5. Bezpečnost a odolnost proti výpadkům

Není od věci si prolustrovat, zda si vybraná hostingová společnost náhodou neprošla nějakým bezpečnostním incidentem nebo jestli u ní nejsou časté výpadky. Dostupnost 99,9 se vám sice může zdát hodně, ale během roku to dělá 9 hodin, což váš byznys může pocítit.

Například Wedos si mnohačetnými výpadky v minulosti prošel, ale nyní se z problémů poučil a měl by mít nejlepší DDOS ochranu z tuzemských webhosterů.