Převést dokument z Wordu do PDF umí každý. Stačí jej otevřít, vybrat možnost „Uložit jako…“ a zvolit formát PDF. Jenže co naopak? Opačný postup už není tak snadný a spousta lidí si dokonce myslí, že vůbec není možný. To se ale mýlí.

S dokumenty formátů .doc a .docx má většina lidí bohaté zkušenosti. Word používá spousta lidí jako textový editor, jelikož je poměrně jednoduchý, a především rozšířený. Občas se vám ale může stát, že vám někdo pošle dokument ve formátu .pdf. Proč by to dělal?

PDF nelze upravovat, a to je kámen úrazu

PDF neboli Portable Document Format vytvořila firma Adobe za účelem zobrazovat dokumenty na všech zařízeních stejně. Do PDF se dají převést dokumenty z Wordu, prezentace nebo třeba grafika vytvořená v Photoshopu. Můžete si být jistí, že druhá strana uvidí dokument přesně tak, jak jste zamýšleli. Problém ovšem nastane, pokud se ho pokusí upravit. To v PDF standardně nelze.

Jestliže tedy máte textový dokument a chystáte se ho upravovat, potřebujete nejdříve převést PDF do Wordu. Potom budete schopní mazat text, něco připisovat a pohybovat s obrázky.

Převod PDF do Wordu je až směšně jednoduchý

Víte, jak jednoduché je uložit dokument ve Wordu ve formě PDF? Opačná cesta je velmi podobná. Jen ji pravděpodobně nebude umět žádný z programů, které máte nainstalované na počítači, musíte to provést s pomocí online nástroje.

Převod PDF do Wordu online zvládnete například na adrese otevrito.cz. Stačí jen nahrát patřičný soubor s koncovkou .pdf, zmáčknout tlačítko a vyčkat, než se soubor převede a stáhne. Nic vás to nebude stát a výsledek je perfektní. Pak už dokument otevřete ve Wordu a snadno upravíte, co budete potřebovat. Samozřejmě ho poté lze uložit zase jako PDF. To už ale zvládnete přímo v programu Word, jak jsme si již řekli na začátku.