U bytových domů, paneláků a vedle parkovišť bývají zpravidla malé plácky, které jsou oficiálně nazývané jako zeleň. Po část roku tam třeba nějaká tráva roste, ale reálně je to spíše nějaký ušlapaný či zaplevelený kus země. V létě totálně suchý a bez života. Co takhle to změnit?

Na ostrůvek zeleně lze vysadit kvetoucí květiny, které si poradí s extrémními podmínkami a nebude jim vadit ostré letní slunce. Spokojí se jen s trochou vody a minimem údržby. Na květy začnou létat včely, čmeláci, motýli a další hmyz a bude radost na takový rozkvetlý záhon pohledět. Místo suchého a žlutého plácku bude vše barevné a živé.

Nedá to ani moc práce, mělo by stačit nápadem nadchnout pár lidí a půjde to samo. V prvé řade je třeba zjistit, komu pozemek patří a zda je svolný k jeho proměně. Nejsem úplně zastáncem partyzánského způsobu zahradničení (guerilla gardening). Pokud pozemek vlastní město, tak se domluvit na radnici a jestli je ve vlastnictví SVJ, tak zapojit sousedy. Já vím, prosadit něco nad rámec schůze SVJ může být dost sci-fi. Nám se to však povedlo. Byl schválen záměr a nějaký finanční balíček na nákup materiálu a rostlin. Původně byl u nás v plánu i strom, ale ten pár sousedů z obavy o svůj automobil nechtělo.

Domluvil se termín a kdo měl čas, přišel si rýpnout do země rýčem, zaházet si lopatou, zasadit a zalít pár kytek. Květiny jsou na stanovišti již dva měsíce a závlahu chtěly jen ze začátku. Řeknou si o ni, jen když bude opravdu extrémní a dlouhodobé sucho. Jak je to možné? Mulčujeme! Půda nezůstala na žádném místě holá, je pokrytá několika centimetry mulčovací kůry a ta zabraňuje výparu vody.

Květiny se během pár let rozrostou, zaplní mezery a odpadne tak větší potřeba pletí. Rostliny plevel potlačí. Ze začátku je ale tato údržba nutná. Vytrhnout občas pár kytek, které do záhonu nepatří, zabere jen chvilku času. Navíc když člověk chodí denně kolem.

Můžete se inspirovat. Dávám ke stažení, se svolením autora, projekt na náš malinký kousek zeleně. Autorem je zahradní a krajinářský architekt Vít Dvořák a pokud ho budete chtít kontaktovat, napište mi přes kontaktní formulář zprávu.

V projektu jsou tyto rostliny:

Popínavé rostliny:

Akébie pětičetná (Akebia quinata) – liána pro pnutí po plotu a jeho krytí
Loubinec trojlaločný – psí víno (Parthenocissus tricuspidata ‚Veitchii‘) – pro krytí zdi, u nás použito pro krytí zdi u přístřešku popelnic

Trvalky a traviny:

Dochan psárkovitý – vousatec (Pennisetum alopecuroides ‚Hameln‘) – okrasná travina
Levandule úzkolistá (Lavandula angustifolia ‚Hidcote Blue‘) – po odkvětu je vhodné stonky s květy ostříhat. Je možné je využít v domácnosti pro odpuzení hmyzu. Pro zachování pravidelného tvaru rostliny vyžaduje řez na jaře. Pro lepší sousedské vztahy doporučuji obdarovávání svázaných stonků s květy.
Marulka lékařská (Calamintha nepeta ‚Triumphator‘) – rostlinu milují včely a čmeláci
Třapatka nachová (Echinacea purpurea)
Kakost krvavý (Geranium sanguineum)
Dlužicha (Heuchera villosa var. macrorrhiza)
Mateřídouška (Thymus praecox ‚Pink Chintz‘) – nízká rostlina vhodná jako pokryv okrajů dlaždic, nášlapů nebo obrubníků

Práce probíhali takto:

  • Odstranění stávající zeleně a plevele
  • Zrytí zeminy a odstranění větších kamenů
  • Přidání kompostu, promíšení a zarovnání
  • Osázení květin
  • Mulčování okolí květin a povrchu půdy
  • Zalití květin větším množstvím vody

Za jedno sobotní odpoledne bylo hotovo a teď nám květiny dělají radost. Nejen nám, také různorodému hmyzu. Za den místo navštíví stovky různých druhů čmeláků, včel a motýlů. Tak co, jdete do toho také?