Po velmi dlouhé době jsem na sobě zpozoroval abstinenční příznaky, které signalizují, že ani už nepamatuji, kdy jsem otestoval nějaký kus hardwaru a napsal o něm pár řádek na web. Tak chuť je zpátky a hned jsem se porozhlédl, co by stálo pro začátek jen krátce popsat.

Doma mám už nějaký čas internet s rychlostí stahování až 120Mb/s, ale můj bezdrátový router umí jen stovkovou síť. Tak to je ono, tenhle kousek domácí sítě stojí za výměnu. Porozhlédl jsem se, co je v nabídce a zaujal mě bezdrátový router značky TP-LINK, model TL-WR1042ND. Má 1Gb/s síť a hromadu dalších funkcí a to nejpříjemnější – dá se pořídit už od 1 000,-Kč i s daní.

Dalších bezdrátových routerů pro malou domácí síť s gigovými LAN porty a pořízovací cenou do jednoho tísíce korun není u nás k dostání mnoho. Našel jsem ještě Airlive a několik modelů D-LINK. O některém z nich si možná přečtete příště, protože TP-LINK půjde pryč. Proč?

TP-LINK TL-WR1042ND, který se mi dostal pod ruku, není už nejnovější model, ale stále je běžně k dostání. Když se podívám na technickou specifikaci hardware a funkce, tak vypadá velmi dobře. Kompletní specifikaci najdete na stránkách výrobce zde nebo v PDF datasheetu.

SoC Realtek RTL8198 obstarávající řízení routeru a síťovou komunikaci a Realtek RTL8192CE obstarávající bezdrátovou síť.

Ještě bych rád upřesnil, že mým cílem není kompletní testování všech funkcí, ale podělit se hlavně o problémy, se kterými se mohou setkat majitelé tohoto bezdrátového routeru.

Administrace je v pohodě, přehledná a téměř každá položka je docela podrobně popsána v pravém postranním panelu. Pořád jsem tedy přemýšlel v čem je háček, že takto vybavené bezdrátové routery jiných výrobců jsou mnohem dražší. OK, jal jsem se nastavovat, prošel každou položku v menu, přizpůsobil si veškeré nastavení svým požadavkům. Do této chvíle fungovalo vše bezvadně. Problémy začaly, až když jsem chtěl otestovat funkce, které nejsou nezbytně nutné k samotnému účelu routeru.

Tento model má USB port pro sdílení tiskárny nebo disku do sítě. Obyčejný externí USB disk by se tedy mohl proměnit v NAS. Vyzkoušel jsem první externí USB disk formátovaný na NTFS – nedetekuje se. Druhý…. až flash disk s FAT32 funguje. Ještě jsem chvíli laboroval ještě s externími disky a když se nepodařilo, restartoval router. Od té chvíle si router přestal brát IP adresu z mého UPC modemu. Nepomohla rekonfigurace, restarty routeru, modemu ani obnova zálohy konfigurace. dobře, nějaký „renonc“, resetoval jsem do továrního nastavení a začal znova.

Na druhý pokus jsem testoval UPnP směrování portů. Pustil jsem si na PC uTorrent a v tu ránu mi přestala fungovat veškerá komunikace s internetem, vyjma uTorrentu, přestože ostatní zařízení v síti normáně fungovala. Restartoval jsem router a opět si nebral IP adresu z mého modemu. Zase nic npomohlo. OK, řekl jsem si podruhé: Dobře, zase nějaký „renonc“ a začal jsem znova – reset do továrního nastavení.

Třetí pokus – nastavení sítě, internetu a povypínání všech zbytečných funkcí (FTP, media server, UPnP, WPS, atd) a po chvíli fungování jsem router různě restartoval a zatěžoval. Vše OK. Vypadá to, že tento router není pro hračičky a i když pokročilé funkce nabízí, není možné je spolehlivě využívat. Někde se kvalita za nízkou cenu projevit musela – firmware. Podpora tohoto modemu je stále aktivní, takže se můžou nějaké časem nějaké opravy objevit. Já testoval firmware ve verzi 3.15.6.

Nechal jsem to chvíli „uležet“ a router běží už skoro 14 dní bez restartu a spolehlivě. Musím ale podotknout, že jsem na něj ani nesáhl, nezapojoval USB disk ani neměnil žádné nastavení. Pokud se tento TP-LINK nijak nepokouší a neškádlí, tak nakonec i funguje docela dobře. Nesmí se po něm ale chtít moc, při sdílení USB disku do sítě si může postavit hlavu. Ještě jsem si všiml, že pokud jsou vypnuté služby jako UPnP nebo print server, tak někdy  po restartu routeru se tyto služby samovolně zapnou. Koupi TL-WR1042ND bych tedy nedoporučil.