Dospěl jsem k názoru, že se doma užije tablet. Dlouho jsem vybíral jaký, chtěl jsem menší a zrovna se objevil nový Google Nexus 7, tak to byla jasná volba, jenže… Po pár hodinách hraní a libování si v rychlosti Androidího tabletu jsem objevil malou vadu na kráse.

Poškození na vnitřní straně ochraného skla displeje, tak jsem ho vrátil a mezitím se začali už objevovat nové tablety s plnokrevnými Windows 8.1 na nové platformě Bay Trail-T (přívlastek T jako tablet).

Z 8 palcových tabletů s Windows 8.1 na Bay Trail-T bylo na výběr mezi třemi modely: Toshiba Encore, Lenovo Miix 2 a Dell Venue 8. Protože Dell ještě nebyl v Česku dostupný vyřadil jsem ho z výběru hned, ale doufám, že se mi později také dostane do ruky, jsem na něj moc zvědavý. Tabled od Lenova ve mě vzbudil více důvěry v kvalitnější zpracování než Toshiba. Přestože je Encore vybavenější – má micro-HDMI a 8MP zadní kameru. Takže jsem si domů přinesl Lenovo Miix 2.

Je důležité zmínit technickou specifikaci tabletu:

Platforma: Bay Trail-T
CPU: Intel Atom Z3740 1.33GHz, turbo 1.86 GHz, 2 MB L2 Cache
Operační paměť: 2GB LPDDR3-1066
Grafický adaptér: Intel HD Gen 7 (Ivy Bridge GPU architektura)
Úložiště: Samsung eMMC 64GB (MCG8GC)
Displej: 8″ 1280×800 IPS LED
Komunikace: Bluetooth® 4.0, WiFi 802.11 abgn (Broadcom), GPS (Broadcom), 3G (volitelně)
Zvuk: Stereo reproduktory
Kamera: Přední webkamera 2M, zadní webkamera 5M
Porty: MicroUSB, MicroSD Slot, 3.5mm Mic/Sluchátka combojack, Micro SIM (volitelně)
Baterie: až 7 hodin (jednočlánková 17,5 WHr Li-Pol)
Rozměry: 216 x 132 x 7,6 mm
Hmotnost: 350 g
Operační systém: Microsoft Windows 8.1
Software: Microsoft Office 2013 pro domácnosti

Jak to obvykle dělávám, chtěl jsem i tentokrát nahlédnout pod kryt tabletu. Ale i když servisní manuál říká jednoduše „zvedněte zadní kryt“, použitím přiměřené síly při snaze nezanechat žádné viditelné následky, se mi to nepodařilo. Tak možná někdy příště nebo se na netu najde někdo odvážnější než já.

Jakmile jsem tablet zapnul a začal si klikat v Modern UI ve Windows 8.1, došlo mi, jak to Microsoft má všechno promyšlené a vymakané. Začalo mě to hodně bavit, i když Windows 8 na notebooku a desktopu používám od jeho hotové verze (RTM), tak bez dotykového displeje se prostě ovládání Modern UI nedá užít. Aplikací ve Store už je taky dost a přibývají. Vypadá to slibně a myslím si, že přes celkově vlažné přijetí Windows 8 se tahle platforma na tabletech hojně rozšíří. Uživatel, který používá Windows na desktopu nebo notebooku, může pohodlně využívat stejné prostředí na tabletu se synchronizovaným nastavením a daty přes SkyDrive. Práce s Windows na tabletu může být trochu nezvyk – všichni jsme zvyklí na Android nebo iOS, které jsou vytvořené přímo pro tablet. Jenže Windows 8 na tabletu jsou stejná Windows jako třeba na notebooku. Tak člověk musí trochu změnit návyky, ale dá se na to rychle zvyknout. Co se týče gest pro dotykové ovládání, tak jsou jednoduchá a dávají smysl.

Zpět k Miix 2 a jeho hardware. Práce s novým čtyrjádrovým Atomem je pohodová, svižná, nepozoruji žádné vybrždění. Navíc se tablet při běžné práci vůbec nehřeje. Když jede procesor dlouhodobě na 100%, tak se teplota mírně zvedne, ale je to téměř neznatelné. Až 3D grafika ho znatelněji zahřeje. Platforma Bay Trail je vyráběna 22nm technologií (předchozí generace Clover Trail je 32nm). Grafický čip je mírně osekaná Intel HD z Ivi Bridge a ta zvládne i méně náročné 3D hry.

K rychlosti disku nebo spíše úložišti (eMMC) nemám výhrady. Zajišťuje ho Samsung MCG8GC. Systém startuje rychle a větší přesuny dat stejně kvůli kapacitě nepřipadají moc v úvahu. Kapacita mého modelu Miix 2 je 64GB a po instalaci MS Office 2013 Professional a pár dalších aplikací je volno 19GB. 10GB ještě ukusuje skrytý servisní oddíl pro obnovu. Kapacita se dá rozšířit o microSDHC kartu o maximální kapacitě 32GB.

Displej neumím hodnotit úplně odborně – je to panel IPS s rozlišením 1280 x 800 bodů a mně se líbí :-). Rozlišení se může zdát malé, vždyť třeba ten nový Nexus 7 má full HD 1920 x 1200 bodů. Na 7 palcový tablet opravdu hodně jemný displej. Cena Miix 2 by byla asi trochu jinde mít také full HD, ale na velikost tabletu je to ideální rozlišení. Na práci s Windows na 8″ to rozhodně stačí.

Jak fotí 5MP kamera jsem vyzkoušet venku, když se konečně ukázalo alespoň trochu prosincové slunce. Prohlédněte si galerii, fotky jsou bez úprav.

Testoval jsem výdrž baterie – chtěl jsem zjistit, jak nejrychleji se mi ji podaří vybít. Zatížil jsem procesor na 100%, pustil 3D aplikaci pro zaměstnání grafické karty a zesílil podsvícení displeje na maximum. Podařilo se mi to za čas 2:50. Teplota tabletu stoupla při pokojové teplotě maximálně na 61°C. Je to trochu extrém, nikdo takto tablet využívat nebude, ale lze si udělat obrázek o spotřebě platformy a využití tabletu. Při nasimulování standardního používání tabletu – serfování po netu přes wifi a podsvícení displeje nastaveném na 50% jsem se dostal na čas 8:30. Lenovo uvádí ve specifikaci výdrž baterie až 7 hodin. Při běžném používání by neměl být problém na tento čas dosáhnout.

K reproduktorům mám výtku – ve specifikaci je, že jsou stereo, to určitě ano, ale otvor pro reproduktory je nešikovně umístěn za zadní straně nahoře v rohu a je jen jeden. Tak když se tablet používá na šířku, line se zvuk zcela zřejmě jen z levé strany. Také by mohly být o trochu výkonnější. Na video hovor to ale stačí. Jinak raději použít sluchátka.

Pracuji s tabletem pár dní a jsem stále nadšený. Všechno se hýbe hezky svižně. Tablet je lehký, nehřeje se. Když se mi nebude chtít tahat notebook, tak mi bude Miix 2 téměř plnohodnotnou náhradou. Není to sice na nějaké dlouhé psaní na virtuální klávesnici, ale svou práci v případě potřeby splní – rychlý zásah přes vzdálenou plochu na serveru a podobně. Modern UI se prsty ovládá dokonale, s ovládáním plochy je to už trochu horší a často se překlikávám. Až dorazí Flip Cover se stylusem, neměl by už to být problém. Možná o tom také napíšu pár řádek. Kryt ještě umožní tabletu udělat oporu, jak to znají všichni Applisti. Cena mého modelu je lehce pod 10 tisíc korun s daní (s 3G modulem je to asi o 1 500Kč více). Dá se očekávat, že jak přijdou na trh další výrobci na platformě Bay Trail, cena půjde ještě dolů. Za sebe Lenovo Miix 2 jasně doporučuju, dělá mi radost a nejen mně – doma mi ho zabavila žena, protože objevila hru Wordament (i když si to může hrát na svém Androidu) :-).