Aktualizace na Windows 8.1 je k dispozici ve Windows Store od října 2013, ale i tak se ještě v obchodech doprodávají počítače a notebooky, které mají předinstalovány Windows 8. Po prvním zapnutí takového PC, by každý správný správce měl aktualizovat na poslední dostupnou verzi, tedy Windows 8.1.

Jenže ono po připojení k internetu a otevření Windows Store se aktualizace na 8.1 nezobrazuje, tak jak si cestu nejlépe usnadnit? Když vyloučím možnost aktualizace z flash disku, DVD nebo jakkoliv jinak, stačí si najít jednu jedinou aktualizaci odemykající 8.1 ve Store.

Je to KB2871389. Z uvedeného odkazu ji můžete stáhnout, nebo se k ní dostanete přes Windows Update.

Aktualizace by se do systému stáhla v balíku všech aktualizací z Windows Update, jen je zbytečné stahovat přes 800 MB, když stačí stáhnout jen cca 13 MB. Nainstalujete, proběhne restart a pak ve store už aktualizace na Windows 8.1 je a můžete vesele aktualizovat.

Proběhne kontrola kompatibility systému. S některými aplikacemi může být problém a instalace se nespustí dokud se aplikace neodinstaluje, nebo neaktualizuje na kompatibilní verzi. Každopádně to se dá před instalací ověřit na stránkách kompatibility na MS. Například původní verze bezpečnostního a systémového software od HP předinstalovaný na počítačích HP s Windows 8 měla s kompatibilitou problém. Trochu té práce za aktualizaci zdarma na Windows 8.1 za to stojí.

Oficiální nápověda k této tématice od Microsoftu je k nalezení zde.