Uživatelé Windows 8.1 se možná už setkali s tím, že zmizela možnost vymazat uložené profily bezdrátových sítí Wi-Fi. Ve Windows 8 to ještě bylo, ve Windows 7 a Vista také a ve Windows XP samozřejmě též.

Tak proč Microsoft pro Windows 8.1 zrušil GUI na vymazání profilu bezdrátové sítě? Že by se snažil redukovat možnosti nastavení a příspůsoboval systém pro BFU? Možná to jen někdo nestihl dodělat a vrátí se to v nějakém opravném balíčku.

Nicméně vyzamat profil bezdrátové sítě lze, ale už to není tak jednoduché klikací. Teď ve Windows 8.1 se na to musí jít přes příkazový řádek. Tedy ještě existuje takový trik – změnit typ zabezpečení nebo šifrovací klíč a pak se pokusit k síti připojit. Připojení skončí chybou a nabídkou vymazaní nefunkčního profilu.

Další možností je použív software dodávaný k bezdrátovému adaptéru od výrobce. Jako je třeba Intel PROSet/Wireless Software. Software dodávaný výrobci toho umí zpravidla nejvíce.

Ale zpět k příkazovému řádku. Spusťte příkazový řádek jako správce (pro ty co nevědí – klávesa Windows, napsat cmd a pravým tlačítkem „spustit jako správce“). Využijeme nástroj Netsh pro konfiguraci sítě přes příkazový řádek a ještě upřesníme že půjde o bezdrátovou síť – tedy WLAN.

Nejdříve si zobrazíme seznam uložených profilů bezdrátových sítí pomocí tohoto příkazu:

netsh wlan show profiles

V zobrazeném seznamu vyberte profil, který chcete odstranit. Pokud ho budete chtít ještě někdy v budoucnu použít, raději si poznamenejte typ zabezpečení a šifrovací klíč. To zjistíte tímto příkazem:

netsh wlan show profile name=jméno key=clear

Zadání bez parametru key=clear nezobrazí šifrovací klíč.

Samotné vymazání profilu proběhne tímto příkazem:

netsh wlan delete profile name=jméno

Lze si s tím pěkně pohrát, například přidáním -interface=* budete pracovat se všemi WLAN adaptéry nebo vymazání všech uložených profilů Wi-Fi na všech adaptérech je zadáním:

netsh wlan delete profile=* i=*

Další informace se dočtete v nápovědě zadáním ? u jednotlivých příkazů.

Nápovědu k tomuto tématu pro Windows 8.1 na stránkách Microsoftu najdete zde a komplexní nápověda k netsh wlan je zde.

Mě se líbí možnost exportu všech uložených profilů do xml souborů:

netsh wlan export profile folder=C:\profile key=clear

Když se nezadá jaký profil exportovat, tak se exportují všechny. Folder určuje kam se export provede a díky key=clear bude šifrovací klíč viditelný. Profily se uloží do xml, každý v samostatném souboru. Opět lze pak provést import pomocí add profile, ale to už zacházím mimo téma tohoto článku.

 

Aktualizace článku (5.6.2014)

Po velké aktualizaci Windows 8.1 Update 1 je již možné bezdrátové sítě spravovat pomocí GUI. V rychlé nabídce sítí po kliknutí pravým tlačítkem na aktuálně připojenou bezdrátovou síť ji lze odebrat. Přehled všech uložených sítí je v nastavení počítače a v sítích. Kliknutím na uloženou síť se zobrazí možnost odebrání. Obrázky níže napoví.