Pokud si dobře pamatuji, tak první aplikace, kterou jsem si kdy z Windows Store na Windows 8 nainstaloval, byla aplikace Astronomický snímek dne. Aplikace načítá každý den nový obrázek z databáze APOD (Astronomy Picture of the Day).

Astronomie mě zajímá a každý den se můžu kochat novým snímkem automaticky naservírovaným v aktivní dlaždici. Aplikaci napsal Martin Suchan a jsem mu za ni vděčný :-). Když jeho úsilí oceníte třiceti korunami, tak získáte navíc každý den aktuální snímek z APOD v zamykací obrazovce. Sám tuto možnost ale nevyužívám, ne všechny obrázky se tam hodí.

Aplikace využívá možnosti aktivní dlaždice a zobrazuje automaticky aktuální snímek, týká se to všech velikostí (mimo té nejmenší). Na zamykací obrazovku lze umístit upozornění na počet neprohlédnutých obrázků od posledního spuštění. Většinu obrázků lze obvykle stáhnout i ve vyšším rozlišení a kliknutím si je přidat na zamykací obrazovku. Líbí se mi možnost synchronizace nastavení mezi dalšími zařízeními s Windows 8 (tohle už se netýká aplikace ale samotných Windows 8 a synchronizace přes SkyDrive) – na pracovní stanici, notebooku a tabletu si tak jedním kliknutím nastavím nový obrázek na zamykací obrazovce. Je to ptákovina, ale je to fajn a baví mě to.

Na stránkách APOD, které se zřejmě od doby vložení prvního snímku moc nezměnily – rok 1995,  ale to neva, to není oč tu běží, je k nalezení kalendář, kde je možné si projít všechny snímky, které kdy byly do databáze vloženy. Od roku 1995 je jich pěkná řádka. Dnes jsou obrázky taky mnohem kvalitnější než tehdy. Ale co já jsem dělal v roce 1995…. 🙂 Zřejmě pokusoval s Windows 95, hrál Warcraft II a Heroes of Might and Magic II, ale to bylo asi ještě o rok později.

Pár obrázků nejen z poslední doby co se mi líbí:

Odkaz na Astronomický snímek dne ve Windows Store: zde

 původ obrázků: apod.nasa.gov