Už více jak dva měsíce používám tablet PC Lenovo Miix 2 8 a málem jsem ho vyměnil… Pořídil jsem si k němu ještě takový kryt na displej, přímo od Lenova – Flip Cover se stylusem. Jaký je a proč jsem tablet málem vyměnil?

Když jsem psal první článek, tak jsem s tabletem byl náramně spokojený a nepřišel jsem na žádný vážný problém. Postupně se jich ale pár vynořilo. Tablet se čas od času odmítal probudit z režimu spánku. Nebo velmi zřídka, když byl zapojen na nabíječku, zamrznul. Stalo se to i několikrát při surfování na storu nebo nahodile v jiných aplikacích. Také při vypnutí zůstávala někdy svítit LED diodka vedle přední kamerky a tablet se úplně nevypnul. LED diodka se přitom má před vypnutím tabletu na pár vteřin rozsvítit a jak zhasne, je tablet úplně vypnutý. Podezříval jsem nějakou hardwarovou závadu, ale po různých diagnostikách jsem stále nenašel nic co by bylo vyloženě špatné. Vypnul jsem všechna ne nezbytná zařízení, vypnul šifrování úložiště a testoval dál. Tak nějak stále bez výslednu, trochu pomohla pro spolehlivější probouzení zařízení úprava nastavení bezdrátového adaptéru – řeší se to tady.

Už jsem ho chtěl vracet do továrního nastavení, zabalit do krabice a vyměnit (za iPad? Ha ha ani náhodou). Zlom přišel s lednovými aktualizacemi pro Windows 8.1. Po aktualizaci všechny problémy zmizely a nevzpomínám si, že by se mi tablet během posledních týdnů někdy kousnul, zůstal viset před vypnutím nebo se neprobudil ze spánku. Je sice pravda, že jsem tablet moc neuspával, spíše vypínal. Šetřím baterku a naběhnutí Windows na logon obrazovku je cca 10 sekund, to je téměř hned. Nicméně, když už usne, tak se po aplikaci lednových aktualizacích i spolehlivě probudí.

Nejsem si úplně jistý jaký update za to může, ale dle popisu se domnívám, že některý z těchto: KB2917993KB2913270 a rollup update KB2911106.

A teď k Flip Coveru – chrání displej a tuto funkci plní dobře, jen provedení mohlo být lepší. Ke straně tabletu je chycen pomocí magnetu a když se tablet vezme neopatrně do ruky, může se smeknout. Stačí velmi malá síla na překonání magnetické přitažlivosti – tablet letí vstříc obvykle trvdému přistání a jako na potvoru do míst kde zrovna není koberec, ale dlažba. Potom s krytem v ruce sledujete zda tablet zůstal celý, jestli displej náhodou nechytí „pavučinku“. Druhý nedostatek je kosmetický – kryt jak je perforovaný pro zahnutí a použití jako podpěra, tak nechává na displeji viditelné proužky. Je z materiálu, který nejde udržet moc dlouho čistý. Jinak použití jako stojánek ve dvou možných pozicích je prima.

Flip Cover má v sobě schovaný stylus, který je vhodný pro ovládání desktopu. Není to špatné, ale mohl by mít trochu vyšší citlivost. Sem tam na nějaký dotek displej nezareaguje a občas je fuška se strefit zvláště při horním okraji displeje na křížek. Kdo by to se stylusem myslel vážně, tak si pořídí nějaký pořádný, od tohoto se nedají čekat zázraky.

Flip Cover doporučit rozhodně nemůžu, raději se podívejte po eBay.com, dají se tam najít celkem pěkná celo-tělová pouzdra.

Dobrým vtípkem je, že Lenovo dělá pro tento 8″ tablet i klávesnici, přesněji bluetooth klávesnici s pouzdrem. Musí být hodně prťavá a nevím nevím jak by se na ní psalo. Obrázek jsem našel jen na čínském webu Lenova. V českých shopech je v nabídce za super cenu 2 tisíce korun, no nekupte to. Dle mého názoru klávesnice pro 8″ tablet postrádá smysl.

Když to krátce shrnu – s Lenovo Miix 2 8 jsem spokojený, ale Flip Cover už bych si podruhé nekoupil.