Vypalování CD, DVD nebo Blu-ray disků disků už není moc v kurzu, když existuje řada jiných a rychlejších možností, jak data z počítače zálohovat nebo přenést. Nehledě na to, že kapacita optických medií ani zdaleka nedosahuje kapacity levného externího disku.

Ale může se hodit mít tu možnost – vypálit si postaru disk.

Doby, kdy bylo Nero Burning Rom nejoblíbenější aplikací pro vypalování, jsou nenávratně pryč. Od verze 7 nebo 8 začal balík aplikací bobtnat a nabaloval na sebe různé multimediální funkce – přehrávače, editace videa a podobně. Působilo to dost těžkopádně a taky tak fungovalo. Já skončil s aplikací Nero Burning Rom někdy u verze 8 a to je rok asi 2008. V nových Windows už lze vypalovat obyčejná data celkem dobře i bez další aplikace a pokud je potřeba něco více, existují aplikace zdarma – jako je třeba CDBurnerXP. Nicméně masivně vypalovat se přestalo hlavně proto, že se výrazně snížily ceny přenostných medií a zvýšila se jejich kapacita (flash paměti, externí disky). Ale i tato média nemají světlou budoucnost – rychlost a dostupnost internetu se zvyšuje a narůstá kapacita cloudových úložišť…

CDBurnerXP – je malá aplikace zdarma (EULA), která však svými funkcemi dokáže nahradit komerční aplikace pro vypalování a pro našince je navíc v češtině. Lze ji používat pro soukromé i pro komerční účely. Je dostupná pro platformu Windows a spousty uživatelů potěší přenosná verze, kterou není třeba instalovat.

A co tedy umí? Vypalovat na všechny druhy optických disků – CD, DVD, Blu-Ray a umí pracovat i s HD-DVD, to je ovšem už nějaký čas mrtvé médium. Vytvářet a vypalovat obrazy disku (ISO), bootovací disky. Vytvořit DVD Video nebo CD Audio disky. Kopírovat a mazat disky. Potřebuje snad někdo neco víc?

Ovládací rozhraní jednoduché a přehledné – první obrazovka dá na výběr z šesti základních možností a další obrazovka připraví a vykoná vybranou akci.

Například vytvoření audio CD je jednoduchou záležitostí. Vyberou se audio soubory a před vypalováním proběhne jejich převod na Audio CD (PCM) – jsou podporovány všechny běžné audio formáty (mp3, wma, ogg, flac, wav, …). Celý seznam podporovaných formátů je tady. On ještě někdo používá audio CD? Třeba v autech jsou ještě běžně přehrávače, které neumí nic jiného, než klasické audio CD. Tak se to může hodit. Jinak MP3 v autě už je standard a tak se přes CDBurnerXP prostě jen vytvoří datový disk s MP3 soubory (pokud tedy není v autě k dispozici přeci jen trochu lepší USB zdířka).

Zatím se mi nestalo, že by mi nějaká vypalovačka odmítla s aplikací fungovat, ale stát se to může – jestli je vaše optická mechanika v tomto seznamu, tak by měla fungovat bez problému.

 

Obrázky z uživatelského rozhraní aplikace:

 

A jen tak náhodou, firma Canneverbe Limited, která za CDBurnerXP stojí, je registrována v Cardiffu. No a? Tam se přeci odehrálo hodně věcí z Doctora Who! Má tam i celé své muzeum.

Malá, jednoduchá a čistá aplikace, ani ne 6MB, umí toho tolik. za co se jinde platí. Hlavně nezanese systém žádným balastem, službami na pozadí apod. Takhle by to mělo vypadat i u ostatních aplikací. Stahujte ze stránek www.cdburnerxp.se.