Spravovat rodinu cloudových služeb od Microsoftu – Office 365, to zvládne dnes i pokročilý uživatel. Vše se nastavuje pomocí přehledného webové rozhraní a je to jednoduše klikací. Pokud ale admin potřebuje naklikat nějakou pokročilou konfiguraci, tak má většinou smůlu a musí použít PowerShell.

Některé věci je rozhodně lepší a mnohem efektivnější nastavovat přes PowerShell. Nejprve je třeba se ale k Office 365 (Exchange Online) přes PowerShell připojit. Jak? To je náplň tohoto článku.

Co vše je potřeba mít zajištěno před připojením:

  • Zkontrolovat zda je v systému instalován .NET Framework 3.5 SP1 nebo novější. Pro Windows 8 je možnost ho jednoduše zapnout v ovládacích panelech, viz: odkaz nebo stáhnout z webu.
  • Nainstalovat Microsoft Online Services Sign-In Assistant (Pomocník pro přihlášení ke službám Microsoft Online Services) – odkaz.
  • Nainstalovat Windows Azure AD PowerShell moduleodkaz.

Dál se může jít přes nově nainstalovaný Modul Windows Azure Active Directory pro Windows PowerShell nebo přes klasický Windows PowerShell. Jediným rozdílem je, že přes klasický Windows PowerShell nebude pravděpodobně automaticky importovaný modul MSOnline, tak se jako první musí spustit Import-Module MSOnline. Jaké moduly (cmdlets) jsou aktivní lze zjistit zadáním Get-Module.

Následně zbývá jen se připojit pomocí Connect-MsolService a zadat pověřovací údaje.

Tohle je nejjednodušší postup, jak se připojit přes PowerShell do online prostředí Office 365 nebo-li Windows Azure AD. Další informace a možnosti se dají vyčíst tady. Doufám, že tento krátký návod bude pro pár lidí užitečný.