Je to prima nápad distribuovat software jen přes internet a ušetřit přírodu o pár zbytečně vyrobených optických disků, které se z drtivé většiny do mechaniky stejně ani jednou nepodívají, putují rovnou do zadní části poličky a za pár let při úklidu do koše.

No, ale jako všechno, má online instalace taky své mouchy a je třeba být připraven i pro offline příhody.

Microsoft svůj balík kancelářských aplikací nabízí bez instalačního media od verze 2007 (oem) a pokračuje s tím aktuálně i s Office 2013. Není se čemu divit, internet zrychluje a plná instalace Office 2013 z online distribuce zabere jen pár minut. Dříve nebyl problém stáhnout si instalační balíček ze stránek Microsoftu bez přihlášení, případně po zadání produktového klíče. Dnes už to není taková sranda – je třeba MS ID, produktový klíč a trochu složitě se proklikat ke stažení.

A k těm mouchám – není dobré vždy spoléhat na rychlou a bezproblémovou online instalaci Office 2013. Taky už mě to vypeklo. To když se přijde tak trochu nepřipraveně ke klientovi, co má relativně pomalé internetové připojení, bezdrátové a ještě k tomu v centru Prahy. To se pak může krásně stát, že po online instalaci Office 2013 se vše tváří v pořádku, ale prostě některé komponenty se nestáhnou správně nebo jsou nekompletní a Office padá či dělá hodně zvláštní věci. Následuje pokus o stažení obrazu disku i s použitím nějakého super download manageru, který selže při 89% po dvou hodinách stahování a prostě dál pro něj nejede vlak. Prima odpoledne a z toho plyne ponaučení – nezapoměňte si stáhnout offline instalační balíček Office na externí disk či flashku.

 

Odkazy ke stažení:

Česky

Office 2013 Home and Student

Office 2013 Home and Business

Office 2013 Professional

Visio 2013 Standard

Visio 2013 Professional

Project 2013 Standard

Project 2013 Professional

 

Anglicky

Office 2013 Home and Student

Office 2013 Home and Business

Office 2013 Professional

Visio 2013 Standard

Visio 2013 Professional

Project 2013 Standard

Project 2013 Professional

 

Odkazy na další produkty a jazyky jsou tady: www.heidoc.net