S výběrem aplikace map pro Modern UI ve Windows 8.1 je to docela jednoduché – stále toho není moc na výběr. Předinstalované Bing Mapy fungují sice docela dobře, ale chybí jim podstatná věc – práce offline. Takže hurá na HERE Maps, ty to totiž umí.

Možnost nainstalovat si nějakou desktopovou verzi map a navigace tu také samozřejmě je, ale na tabletech s GPS může být trochu složité to zprovoznit – viz komentáře o GPS pod článkem o Miix 2. Takže jednoduše řečeno – pokud potřebujete pro svůj tablet nebo notebook s dotykovým displejem mapy, které jsou zadarmo a lze je používat offline, jsou HERE Maps to pravé.

HERE Maps jsou už nějaký ten pátek k dispozici a nedávno dostaly update, který trochu vylepšil ovládání a přidal pár fičurek. Jako třeba místní čas, aktuální počasí a také jeho předpověď na několik dalších dní. Tlačítko na rychlé stažení mapy pro offline použití. Velká města dostávají 3D budovy a ta důležitá mají i nějaké ty textury.

Umí ukázat stupěň dopravy, mětstkou dopravu, body zájmu a všechny ty běžné věci, co známe z různých jiných mapových aplikací. Dokonce je i pokus o konkurenci pro googlovské Street View. Zde pojmenované jako Streed Level. Pro Česko to ale zatím neplatí.

Přihlášení umožní synchronizaci dat a nastavení mezi zařízeními. Lze využít účet Microsoftu, Facebooku nebo samozřejmě Nokia účet. Pro neangličtináře je špatnou zprávou to, že aplikace není v češtině. Ale řekl bych žádná zásadní překážka, mapa je prostě mapa. Co mě vadí, jsou počeštěné názvy hlavních a některých dalších měst – například v Německu Řezno. Bylo pro mě novinkou, že je to počeštěný Regensburg. Raději bych to v orginále, protože když jsem na cestách, tak na ukazatelích na dálnici rozhodně takové Řezno nenajdu.

Každopádně co jsem ještě nezmínil, HERE Maps nejsou klasickou navigací, která by říkala sjeďte, odbočte, otočte a tak podobně, ale vyjede jen itinerář cesty, vaši polohu podle GPS a vyznačenou trasu v mapě. Co více chtít, kouknu do mapy na cestu a jedu. Používáním GPS navigací člověk zpohodlní a pomalu ztrácí orientační smysl. HERE Maps jsou něco mezi navigací a klasickou papírovou mapou a to se mi líbí.

Tak to zkuste, odkaz na store je tady: HERE Maps