Internetový prohlížeč Mozilla Firefox jsem měl vždycky rád, vždyť už ho používám více jak deset let a pamatuji ještě původní prohlížeč Mozilla a následující Mozilla Suite. Čím mě ale nový Firefox rozladil?

Nejsem nepřítel nových technologií, to ne. To bych přece ani nemohl pracovat v IT. Jenže když mi někdo nacpe něco, co nechci používat a nepotřebuju to, tak mi to vadí. O co jde – v nové verzi Firefoxu je aktivovaná funkce Firefox Hello. Je to webový komunikátor (hlasové a video hovory) založený na otevřeném standartu WebRTC. Prima, je jen dobře, že něco takového vzniká a třeba někdy v budoucnu budeme tuto technologii využívat ke komunikaci všichni. Ale vadí mi, že po aktualizaci Firefoxu, myslím že na verzi 35, se funkce Firefox Hello aktivuje, aniž by se mě zeptal, jestli to chci. Někdo může namítat, že ta služba není připojená, že k použití je vyžadována ještě nějaká interakce uživatele, ale prostě už tak běží v mém prohlížeči něco navíc, co tam nepotřebuji a nechci.

 

Komu to vadí stejně jako mě, může si Firefox Hello prozatím ve svém prohlížeči vypnout. Třeba do té doby, než začne být Firefox Hello v obecném povědomí jako třeba Hangout či Skype.

 

Postup jak vypnout Firefox Hello – v prohlížeči otevřít stránku s konfigurací prohlížeče zadáním do adresního řádku: about:config. Najít řádek loop.enabled a změnit na false. Restart Firefoxu a je to.

 

Jinak ale s Firefoxem kamarádím dál :-).