Další tablet a opět od Lenova. Jsem rád, že alespoň někdo z velkých výrobců se nebojí poskytnout své produkty kritickému oku, i za cenu, že to nemusí dopadnout dobře.

Tablet Miix 3 zatím strach mít nemusí, po vybalení z krabice a na první pohled vypadá moc dobře. To třeba takový Acer Aspire Switch 11, ten nedopadl zrovna moc dobře. A co na to DELL nebo HP? Kdy od vás dostanu taky nějaký pěkný kousek na test? Hmm?

Zpět k Miix 3, který si teď spokojeně v tichosti hoví na mém stole a čeká, co s ním provedu. Moje posedlost podívat se mu pod víko, podobně jako u Miix 2 8, musí jít stranou. Z Lenova by asi nebyli rádi, kdybych jim ho díky šikovným rukám třeba trochu škrábnul že.

Z technologického hlediska se není o čem bavit, je to stále to stejné, co bylo k vidění u Yogy 2 a i u starého Miix 2. Stále platforma Bay Trail, ale již brzy přijde nástupce v podobě Cherry Trail, který ji v další generaci těchto zařízení nahradí. Tedy snad. Je možné, že ta nejlevnější zařízení pojedou ještě hodně dlouho na starém Bay Trail. Osobně jsem si myslel, že tu Cherry Trail bude už koncem minulého roku, ale trochu jsem se spletl. Intel zřejmě nemá kam spěchat.

CPU-Z u Lenova Miix 3 ukazuje, že se jedná o Bay Trail-CR. Tohle označení mívají spíše mini PC, ale v podstatě je to stejné jako Bay Trail-T. Rozdíl je například patrný v použitých čipech operační paměti. Místo pro tablety vhodnějších a dražších LPDDR3 jsou použity DDR3L.

Technická specifikace:

Platforma: Bay Trail-CR
CPU: Intel Atom Z3735F 1.33GHz, turbo 1.83 GHz, 2 MB L2 Cache
Operační paměť: 2GB DDR3L-1333
Integrovaná VGA: Intel HD Gen 7 (Ivy Bridge GPU architektura)
Úložiště: Samsung MBG4GC 32GB
Displej: 10,1″ 1920×1200 IPS LED, dotykový (10 bodů) , lesklý
Komunikace: Bluetooth 4.0, WiFi 802.11 bgn
Zvuk: Mono reproduktor
Kamera: Přední webkamera 2MPx
Porty: micro USB 2.0, micro SD Slot, micro HDMI, sdružený audio konektor
Operační systém: Microsoft Windows 8.1 s aplikací Bing

Rozměry: šířka 256,8mm, hloubka 172mm, výška 9,3mm
Hmotnost: tablet 549g a pouzdro 460g

Co není uvedeno zde, mělo by být k nalezení na stránkách výrobce: Lenovo Miix 3 10

Jaký z tabletu Miix 3 mám pocit? Povím to rovnou, velmi dobrý. Je z příjemného materiálu, vypadá pevně a kvalitně proveden. Já vím, tvrdil jsem to i o tom Aceru, ale ten rozdíl, tam prostě poznat je. Tablet je dodáván s klávesnicí v pouzdru, které je na dotek velmi příjemné a i dobře vypadá. Tablet v pouzdru dobře sedí a snadno se dá vycvaknout. Když je v pouzdru, je aktivní klávesnice a tablet má tak automaticky zamknuté otáčení displeje. Moc velkou parádu s polohováním tabletu a pouzdra ale udělat nejde. Jde ho v podstatě jen zavřít, jako notebook nebo opřít o opěrku. Ta funguje díky malému magnetu celkem dobře. Narazil jsem jen na problém s uklouznutím opěrky na velmi hladkém povrchu. To může být časem problém, záleží jak vydrží materiál, ze kterého je pouzdro zhotovené. Během pár dní testování nedokážu posoudit.

Když srovnám klávesnici z dříve testované Yogy 2 a klávesnici pro Miix 3, tak se mi na té od Miix 3 píše lépe. I malý clickpad je lepší. Jen nechápu, co Lenovo vede ke spojování klávesy levého Shiftu a mršení tvaru klávesy Enter. Zmiňovaná Yoga to měla OK a velikostně to je skoro stejné. Snad nechytají tyhle móresy z Aspire Switch 11.

Na dotyk reaguje tablet výborně, i u rámečku displeje. Nepřipadá mi na držení v ruce ani moc těžký, i když mám raději 8″ tablety, tak bych si zvyknul. Přeci jen tento má krásné rozlišení 1920×1200. Je to rozlišení označované jako WUXGA, není to FHD (1920×1080), které uvádí výrobce. Ale rozlišení 1920x 1200 nemá prostě žádnou sexy zkratku.  No a když se řekne FHD 19:10, tak tomu asi každý spíše porozumí. Displej je samozřejmě IPS a lesklý, až moc lesklý. Obrázky napoví.

K výbavě a konektorům. Spodní strana tabletu nese logicky konektor pro dok (tablet by měl být k sehnání i s podobným dokem a klávesnící, jako měl Miix 2 10, vzájemně jsou ale bohužel nekompatibilní). Pravá strana má power tlačítko a kolíbku pro štelování hlasitosti. Horní strana má miniaturní otvor, ve kterém se nachází mikrofon. Horní část rámečku má kamerku a to 2MPx, která na videokonferenci postačí. Ani mě moc nepřekvapilo, že se jedná o stejný čip (OV2722), který je i na starém Miix 2 8. Zadní kameru u Miix 3 nehledejte, není. Levá strana je ta konektorová – sdružený audio konektor, micro USB 2.0, micro HDMI a slot pro micro SD kartu. Také reproduktor a to jeden jediný. Ano, tablet má mono reproduktor a to ještě nevalné kvality. Něco mi ještě chybí, Miix 3 nemá dotykové tlačítko Windows, jak bývá u tabletů s Windows zvykem. Chybí mi, ale jde to u bez něj.

Lenovo Miix 3, se kterým si hraju, je vybaveno úložištěm o kapacitě jen 32GB. Není to hodně, ale žít se s tím dá. Když je tu možnost použít micro SD kartu nebo OneDrive. Aktualizovaný Windows 8.1 a předinstalované aplikace si ukousnou zhruba 7,5GB (použitelná kapacita je 22,5GB, protože kus si vezme recovery partition) a pro použití zbývá cca 15GB. Naštěstí se dá koupit i verze se 64GB úložištěm a možná bude v nabídce také 128GB verze. Protože už jsem pár tabletů měl v ruce, je k dispozici malé srovnání v aplikaci CrystalDisk Mark.

Zjistil jsem ale jednu celkem nepříjemnou věc. Tablet se při plné zatěži dost zahřívá. Nevadí to, když je v klávesnici a opřený v pouzdru. Ale když se drží v ruce, je to nepřijemné. Zvláště levá ruka trpí. Je jasné, že na plný výkon se nejede stále a asi nikdo na něm nebude stříhat video a podobně. Při běžné práci se tablet víceméně fláká a teplota je ok. Když zkouším stejně zatížit Miix 2 10, tak se hřeje také, ale je to ještě snesitelné. Tak přeci jen se rozdíl mezi Bay Trail-T a Bay Trail-CR projevil.

Nabíjení tabletu probíhá oproti předchozí generaci Miix 2 10 přes USB. Žádný nestandardní konektor, to je výhoda. Reálnou výdrž baterie při běžném vytížení tabletu odhaduji na něco kolem 9 hodin, to je slušné. Vycházím ze simulace, kdy tablet vydržel pracovat na maximální výkon a jas displeje přes 7 hodin a bez zatížení a s minimálním jasem displeje něco málo přes 12 hodin.

Miix 3 je základní tablet s Windows od Lenova, tak se musí počítat s tím, že výbava nebude taková, jako u dražších modelů. Nemá GPS, 3G nebo LTE, má jen jedinou přední kamerku a jen mono reproduktor. Jenže když srovnávám s předchozím Miix 2 10, tak ten s touto výbavou koupit šel a měl i stereo reproduktory. V Lenovu zřejmě trochu přehodnotili své řady produktů, ochudili Miix 3 o výbavu, ale dali ho do hezčího těla s prima pouzdrem.

V tabletu je předinstalován Windows 8.1 s aplikací Bing a možnost využít jednoleté předplatné k Office 365 pro jednotlivce. Naštěstí vzhledem ke kapacitě úložiště není předinstalováno moc balastu, ale kdo uhodne, co tam nechybí? No přece všudypřítomný McAfee, ten se nacpe prostě všude.

Na závěr testování mám z Miix 3 10 trochu rozporuplné pocity. Líbí se mi, to ano. Zadní kamerku oželím, GPS nakonec taky a též mono reproduktor (Ok, připojím si sluchátka). Škoda chybějící volby pro 3G nebo LTE modul. Ovšem při maximálním zatížení tabletu přichází nepříjemné zahřívání, až se téměř nedá držet v ruce (levé). To trochu kazí celkový dojem. Cena za testovanou 32GB verzi s klávesnicovým pouzdrem je v době psaní článku kolem 8 000,-Kč s daní. Vzhledem k chybějící výbavě a že jde o nejnižší řadu 10,1″ tabletu s Windows od Lenova, bych si představoval cenu o kousek nižší, pak by to byla skvělá volba.

Tablet PC Lenovo Miix 3 10 jsem mohl testovat díky společnostem SUMA a Lenovo. Děkuji.

SUMA