Z dlouhodobých zkušeností ostatních uživatelů tabletu Lenovo Miix 2 8″ vím, že to není zrovna spolehlivé zařízení. Já měl s tímto tabletem docela štěstí, fungoval. Ale už na něj taky došlo a začal být problém s nefunkčním dotykovým ovládáním.

Tablet Lenovo Miix 2 8″ je nejvíce zmiňovaným zařízením tady na Techbit.cz. Není se čemu divit, tento tablet vlastním a téměř každý den používám. Převážně pro čtení zpravodajských webů a Twitteru. Nic náročného. Také jsem zaznamenal, že od té doby, co na něm mám Windows 10, ho používám daleko častěji. S Windows 10 mi dokonce funguje spolehlivěji než s Windows 8.1. Až poslední dobou se mi stále častěji stávalo, že přestalo reagovat dotykové ovládání. Tak jsem se trochu pídil, čím to a jak tento problém vyřešit. Věnuji tabletu Miix 2 8″ ještě jeden poslední článek.

Dotykové ovládání přestávalo fungovat velmi nahodile a nebylo spojeno s žádnou akcí, kterou tablet zrovna prováděl. Ani laborování s ovladači nepomohlo. BIOS byl také poslední aktuální. Když tato chyba nastala, nezbylo nic jiného, než tablet natvrdo vypnout (pokud nebyla možnost vypnout pomocí připojené myši nebo klávesnice). Pak se stávalo, že dotykové ovládání začalo fungovat třeba až na pátý restart.

Na okamžité zprovoznění dotykového ovládání přitom existuje jednoduchý trik. Při kterém se správně vše inicializuje a začne fungovat. Stačí vlézt do BIOSu. Při zapínání tabletu držet zapínací tlačítko a tlačítko zesílení hlasitosti zvuku. Dotykové ovládání začne fungovat. Vyskočit z BIOSu a nechat naběhnout systém. Jenže tohle je jen dočasné vyřešení problému a ne příčiny.

Trochu jsem bádal po internetu a už nevím, kde přesně jsem řešení nalezl, ale problém měly některé tablety Miix 2 8″ v konektorech – propojení displeje a základní desky. Komu se nechce číst, tady je video, které to krásně řeší:

Při rozebírání tabletu si dejte pozor na ty prokleté plastové zobáčky, snadno se lámou. Ale jinak je sundání zadního krytu tabletu hračka. Všechna propojení, která mají něco společného s displejem, jsou v jednom rohu tabletu. Takže snadno k nalezení. Doporučuji je, stejně jako na videu, odpojit / připojit. Pak je třeba zajistit, aby na konektory (zvláště ten největší) byly trochu pod tlakem. Tedy přimáčknuty k základní desce. Můžete si klidně vymyslet nějaké své, lepší řešení. Já použil asi tři vrstvy izolační lepicí pásky umístěné do zadního krytu tabletu a stačilo to.

Konektor a deska je tedy stále lehce pod tlakem a od té doby mi tablet nezlobí a funguje zase dobře. I když jsem tablet v době opravy měl asi ještě dva měsíce pod zárukou, nechtělo se mi tohle kolečko s Lenovem řešit. Oprava (nebo spíše opatření) byla za 10 minut hotová. Ale vzkaz pro ostatní – pokud je vaše zařízení ještě pod zárukou a zlobí, rozhodně reklamujte!

Nebo taky může Váš tablet skončit jen jako tácek pod kávu. Jestli tento tablet ještě někdo používáte a článek Vám pomohl. Budu rád za pozitivní vzkazy. 🙂