O Windows 10 je obrovský zájem, díky možnosti mít je zdarma. Platí pro majitele předchozích licencí Windows 7/8. Tak jak se na upgrade nejlépe připravit? Rozhodně zálohovat!

Před upgrade na Windows 10 je třeba si zjistit několik důležitých věcí a hlavně provést zálohu stávajícího systému.

 

Co je třeba:

  • Mít aktuální operační systém Windows 7 SP1 nebo Windows 8.1 Update. Pokud tak není, spusťte Windows Update.
  • Kompatibilní hardware vašeho zařízení s Windows 10. K zjištění pomůže aplikace pro rezervaci a stažení Windows 10. Pokud tuto aplikaci nechcete použít nebo si nejste jisti, navštivte stránky podpory výrobce vašeho zařízení a dohledejte potřebné informace o kompatibilitě zařízení s Windows 10.

Windows 10

  • Na stránkách podpory tvůrce aplikace ověřit, zda aplikace, které každodenně používáte, budou ve Windows 10 spolehlivě fungovat.
  • Vytvořit si kompletní zálohu systému, pro snadný návrat. Když nebudete s novými Windows 10 spokojeni nebo něco nebude fungovat, jak má. I když se záloha při upgrade pro snadný návrat vytvoří automaticky, je dobré spoléhat ještě na vlastní zálohu mimo zařízení. Platnost automaticky vytvořené zálohy při upgrade je jeden měsíc. Pak se z disku smaže.

 

Jak zálohovat:

Není třeba žádný software třetí strany. Zálohu je možné pohodlně vytvořit přímo z Windows. Samozřejmě pokud již používáte zálohovací software, u kterého víte, že funguje spolehlivě (již jste obnovovali úspěšně zálohu), tak můžete použít ten.

Nejdříve je třeba se rozhodnout, kam zálohu umístit. Externí disk, síťové umístění, optický disk DVD (bude jich potřeba více). V následujících příkladech volím externí disk.

 

Postup pro Windows 7:

Otevřít ovládací panely (Start > Ovládací panely) a najít položku Zálohování a obnovení. Otevřít průvodce Vytvořit bitovou kopii systému.

Zvolit si umístění zálohy, proklikat průvodce a spustit zálohování. Pak už jen vyčkat na úspěšné dokončení zálohy. Na konci zálohování ještě může vyskočit hláška o možnosti vytvoření disku pro opravu systému. Pokud nemáte instalační médium Windows 7 SP1, tak doporučuji disk pro opravu vytvořit.

 

Postup pro Windows 8.1:

Nevím z jakého důvodu, ale ve Windows 8.1 je možnost vytvoření bitové kopie systému trochu skryta. Otevřete ovládací panely (Win+Q > vyhledat Ovládací panely). Otevřít Historie souborů a vlevo dole je Záloha bitové kopie systému. Další postup je téměř stejný jako pro Windows 7.

Zvolit umístění zálohy, proklikat průvodce, spustit zálohování a vyčkat na úspěšné dokončení.

 

Vrácení se k předchozímu systému:

Aby to tady bylo kompletní, ještě krátce popíši postup vrácení se na předchozí verzi z Windows 10. Nejsnadnější možnost je využít automatickou zálohu a obnovit ji přímo z nastavení Windows 10.

Otevřít Nastavení > Aktualizace a zabezpečení > Obnovení > Přejít zpátky k Windows 7/8.1.

 

Nebo obnovení z bitové kopie systému pomocí nástroje Záloha a obnovení (Windows 7), který je překvapivě součástí systému Windows 10 (najdete v ovládacích panelech).

 

Další možnost je obnova pomocí instalačního média Windows 7/8 nebo opravného disku Windows. Nastartujte své zařízení ze zmíněného disku a mějte připravenou zálohu tak, aby k ní zařízení mělo přístup. Nejlépe na připojeném externím disku. Na první obrazovce zvolíte jazyk, rozložení klávesnice a na další je již volba Opravit počítač. Zbývá se proklikat až k možnosti obnovení z bitové kopie systému.

 

Windows 7

 

Windows 8.1