Mini PC velikosti flash disku, tedy trochu většího flash disku. Konečně se mi jedno takové PC dostalo na test a ne od ledajakého výrobce – má na sobě nálepku Intel! Tak prověřím, jak na tom je!

Compute Stick patří do kategorie malých počítačů, které se zapojují přímo do TV nebo monitoru. Jednoduše řečeno, nemají tradiční výstup grafické karty, ale rovnou konektor – obvykle HDMI. Nabízí se použít Compute Stick třeba ke starším TV, které se ještě nehonosí přívlastkem „Smart“. Compute Stick pak z takové TV udělá více než chytrou TV s Windows nebo Ubuntu (Prodává se verze s Linuxem, konkrétně s Ubuntu 14.04 LTS, která má 1GB operační paměti a vnitřní úložiště o velikosti 8GB). S připojením k TV a použitím Intel Compute Sticku pro multimédia to ale není tak jednoduché. Rozepíši na dalších řádcích. Primárně je Intel Compute Stick určen pro byznys – kancelář, tenký klient, přenosné PC nebo při nedostatku místa pro umístění PC.

 

Při pohledu na hardware to není nic neobvyklého. Poslední dva moje články o tabletech (Lenovo Miix 3-830 a Miix 3-1030) mají základ s Compute Stickem totožný – Bay Trail-CR. Rozdíl je tedy hlavně ve velikosti. Vše se vešlo do miniaturního těla. Protože jsem už pár zařízení na platformě Bay Trail-CR měl v ruce, vím, že při zátěži celkem topí. Proto má Intel Compute Stick chlazení řešeno aktivně. Malý, opravdu malý ventilátor. Když točí plné otáčky a je v místnosti ticho, uslyšíte ho. Není to ale nic tragického, alespoň pro mě. Trochu jsem si s tím hrál, zatížil Compute Stick na maximum a čekal na kolik vyleze teplota. Hrál pro mě i fakt, že byl velmi horký letní den. 73°C bylo maximum. Pro zajímavost – maximální operační teplota pro CPU Intel Atom Z3735F je 90°C, ale to bych raději už nezkoušel.

 

Technická specifikace:

Platforma: Bay Trail-CR
CPU: Intel Atom Z3735F 1.33GHz, turbo 1.58 GHz, 2 MB L2 Cache (aktivní chlazení)
Operační paměť: 2GB DDR3L-1333
Integrovaná VGA: Intel HD Graphics (HDMI 1.4a)
Úložiště: eMMC Kingston S10032 32GB
Komunikace: Realtek RTL8723BS Wireless LAN 802.11 bgn, Bluetooth 4.0,
Porty: USB 2.0, micro SD Slot
Operační systém: Microsoft Windows 8.1 s aplikací Bing (podpora pro Windows 10)

Rozměry: 103 mm x 37 mm x 12 mm

 

Kde je umístěno zapínací tlačítko, USB port a slot pro SD kartu, to se podívejte na obrázcích níže.

 

Fotku otevřeného Compute Sticku jsem si vypůjčil z legitreviews. Mají tam předprodejní vzorek, může se proti finální verzi trochu lišit. Tak jen pro představu, jak to vypadá uvnitř. Sám jsem ho nerozebíral, protože by to nešlo bez znatelných stop a to si tentokrát nemohu dovolit.

 

V balení najdete kromě pestré přehlídky tipů konektorů do el. zásuvky také krátký prodlužovací HDMI kabel (hodí se tam, kde nejde napřímo PC zapojit do HDMI). Napájecí zdroj s USB kabelem. Pár zbytečných papírů a hlavně, to jistě všichni „ocení“ – jednoroční předplatné k McAfee Antivirus Plus (poznamenávám, že na Windows 8.1 není předinstalován, hurá).

 

Výkon – co k tomu říci nového. Běží na platformě, která je tu s námi již pár let. V podstatě se výkon a schopnosti Intel Compute Sticku rovnají všem tabletům s Windows, které se dnes prodávají (platforma Bail Trail). Windows 8.1 fungují se čtyřjádrovým procesorem Intel Atom Z3735F krásně svižně. Zadýchá se, a to dost značně, když ho naplno zaměstnáte nějakou náročnou úlohou, to si pak dost načekáte. S tím se ale počítá, vždyť je to Atom.

Intel Compute Stick

 

Když se podívám na rychlost interního úložiště, je na tom ve srovnání s ostatními eMMC dobře. Kapacita 32GB je takové minimum pro provoz Windows. Lze rozšířit pomocí SD karty.

Intel Compute Stick

 

Stránky Intelu hlásají, že je jejich Compute Stick vhodný i pro multimédia. Já o tom přesvědčen nejsem, záleží to na několika okolnostech. Zařízení nemá síťovou kartu (jen WiFi, sice 802.11n, ale pořád je to jen wifi). A streamovat HD video přes wifi nemusí být vždy bez problémů. Takže pro multimédia by mohl být použitelný za předpokladu přímého přístupu k přehrávaným souborům (například externí disk, SD karta) nebo používat jen pro něco nenáročného.

Druhý problém se týká pravděpodobně starších TV, které si neporadí s ovescan (přesahem obrazu). Znáte pokud jste někdy připojovali PC přes HDMI k TV. Obraz většinou nejde vidět celý a přesahuje za kraje TV panelu. Řešením je přizpůsobit velikost obrazu pomocí nastavení v ovladačích grafické karty (škálování obrazu) nebo vypnutím převzorkování obrazu v nastavení TV. Možnost škálovat obraz v nastavení grafiky (Intel HD Graphics) v Intel Compute Sticku úplně chybí. Nevím, jestli je to nějaké hardwarové omezení nebo prostě nejsou optimalizované ovladače. Problém se správným zobrazením nastane, jestli TV nebude mít možnost převzorkování obrazu vypnout. U moderní TV by to problém být neměl. I má TV to zvládnula a to je z roku 2009 (Panasonic TX-P42G10E).

Pokud hledáte mini PC k TV pro multimédia, dejte raději přednost něčemu přímo pro tento účel navrženému.

 

Intel Compute Stick bude naopak silný pro použití v byznysu, pro specifické užití. Dovedu si ho představit jako tenkého klienta, kdy nejsou kladeny velké požadavky na výkon zařízení, diskové úložiště a podobně. Vše běží na serveru v síti nebo cloudu. Navíc ho lze snadno přenášet mezi předpřipravenými pracovišti. I jako kancelářský stroj může obstát, tedy pro základní práci.

Například já řeším tento konkrétní případ. Byl požadavek na co nejmenší PC, které bude připojené k prezentační TV. Schopné zobrazovat prezentace, nějaký multimediální obsah a hlavně provozní informace z informačního systému. Uvidím jak se tohle řešení osvědčí a článek případně doplním.

Předinstalovaným operačním systémem testovaného kousku jsou Windows 8.1 s aplikací Bing – jak tedy již víme, plnohodnotné Windows 8.1 s přednastaveným vyhledáváním přes Bing (nic nebrání změně). Díky tomu je cena zařízení včetně operačního systému tak nízká. Předinstalovaný systém neobsahuje češtinu. Ve Windows 8.1 ale není problém češtinu doinstalovat později. Jak je to s Windows 10? Samozřejmě platí i v tomto případě stejné podmínky pro získání upgrade zdarma do jednoho roku po uvedení Windows 10. A jasně, že jsem upgrade udělal a vyzkoušel, jak Windows 10 na Intel Compute Sticku fungují – bez problému. Podpora pro ovladače ze strany Intelu je (pro Windows 10 jen 32-bit).

 

Celkem důležitá věc, kterou jsem ještě nezmínil – jak PC ovládat? Má bluetooth, tak nejlépe bluetooth periférie. Případně má plnohodnotný USB port pro připojení USB rozbočovače a připojení periférií. Při použití k TV se mi jeví jako nejlepší varianta bezdrátová klávesnice s touchpadem. Už léta jednu takovou sám používám (Logitech K400). Lze ovládat i ze smartphonu, Intel na to má aplikaci (iOS, Android, WP chybí).

Jak to celé zhodnotit? Intel Compute Stick si rozhodně pořídí ten, kdo přesně ví, k čemu bude sloužit. Jeho možnosti jsou značně omezené a při pořizování se musí poměrně přesně odhadnout náročnost práce, pro kterou bude určen. Pro multimédia to pravděpodobně nebude. Jedině taková, která nejsou příliš náročná na síťový provoz. Chybějící LAN znamená až příliš mnoho kompromisů. Zato v malých firmách a kancelářích pro vybavení nenáročného nebo dočasného pracoviště je to jedna z možných voleb. Starší TV mohou s Intel Compute Stickem dostat druhý dech a dá se tak pohodlně provozovat Windows 8.1 nebo Windows 10 z křesla obývacího pokoje (jednoduše řečeno, mít z TV plnohodnotné PC a snadno využívat všechny možnosti co PC nabízí). Miniaturní rozměry a cena může o pořízení docela přesvědčivě rozhodnout. Prodejní cena testovaného modelu (STCK1A32WFC) jsou 4 tisíce korun.

 

Odkaz na stránky výrobce -> zde.