Jak otevřít na jedno kliknutí konkrétní položku z nového nastavení systému Windows 10? Pomocí zástupce s URI odkazem. Co je to URI jsem popsal v předchozím článku, ale neuvedl jsem, jak otevírání usnadnit právě pomocí zástupce.

Vytvořit zástupce s URI odkazem, je tak jednoduché, že to snad ani nemusím sáhodlouze popisovat, že? Pravé tlačítko myšky na ploše > Nový > Zástupce. Do pole rovnou vložit URI, které potřebujete často otevírat. Například chci otevírat Store na stránce s aktualizacemi aplikací, tak vložím ms-windows-store://downloadsandupdates. Pokračovat tlačítkem Další, zvolit název zástupce a je to.

Vytvoření zástupce s URI odkazem

No, ale ještě se to dá trochu vylepšit. Přidat si třeba nastavení do kontextového menu při kliknutí pravým tlačítkem myšky na ploše. Stačí otevřít Regedit a najít cestu HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\Background\shell. Vytvořit nový klíč s názvem Nastavení a v něm další klíč s názvem command. Pak už jen do výchozího řetězce vložit cestu „C:\Windows\explorer.exe“ ms-settings: a je to. Zkuste teď kliknout pravým tlačítkem na plochu.

Inspirace 1, 2.