Notebooky od Lenova řady E patří k těm základním a jsou určeny spíše pro firemní využití. Z této „éčkové“ řady mě zaujal malý 13,3″ model a tak jsem si ho vzal na takový mini test.

Nejedná se o žádnou novinku, je to již zaběhnutý model. Prodává se v celkem široké hardwarové konfiguraci. Úroveň procesoru začíná na Intel Pentium Dual-Core a končí na Intel Core i5 (Hasswell nebo Broadwell). Displej je ve dvou variantách. Se základním rozlišením 1366 x 768 a nebo s rozlišením 1920 x 1080 bodů. Cenový rozdíl mezi základní variantou a tou nejvyšší je téměř 8 tisíc korun.

Já tu mám tu střední cestu s Intel Core i3-4030U. Celá technická specifikace je níže.

Lenovo E31-70 - CPU-Z

Technická specifikace:

Platforma: Haswell-ULT
CPU: Intel Core i3-4030U 1.90GHz, 3 MB L3 Cache
Operační paměť: 4GB DDR3L
GPU: Intel HD Graphics 4400
Disk: HDD 500GB, 5400 ot/min
Displej: 13,3″ 1366 x 768, nedotykový, matný
Komunikace: Bluetooth 4.0, WiFi 802.11ac, Gigabit Ethernet
Zvuk: Stereo reproduktory
Kamera: Webkamera přední
Porty: 2x USB 3.1, RJ-45, Audio vstup / výstup, HDMI, VGA, čtečka karet, čtečka otisků prstů
Operační systém: Microsoft Windows 7 Professional / Windows 10 Pro

Hmotnost: 1,59 Kg

Podrobněji na stránkách Lenovo.

Na první pohled a dotek se mi notebook moc líbil. Musím tedy vzít v potaz cenu a materiál, ze kterého je vyroben. Je to samozřejmě „plasťák“, ale pocitově je to celkem příjemný materiál na dotyk. Hlavně to není takový ten povrch, kterého když se dotknete, tak se hned zapatlá a nejde vyčistit. Notebook je lehoučký, to je opravdu paráda. Zpracování působí celkem kvalitně. To jsem o takto levném Lenovu asi ještě nikdy neřekl!

Jenže by to nebylo Lenovo, aby mě něčím nepřekvapilo. Legrace začala, když jsem notebook po prvním nastartování OS chtěl připojit k WiFi. Seznam bezdrátových sítí prázdný. Kontroluji zda je WiFi adaptér správně nainstalován, ovladače a prostě vše, co technik běžně dělá při vyšetřování pacienta. Jediný okamžik, kdy se WiFi snažila alespoň trochu fungovat bylo, když byl notebook hned vedle vysílače. Pak mi to docvaklo, oni tam v továrně snad nezapojili anténu! Vždy připraven, se svojí sadou šroubováčků na notebooky, jsem odmontoval spodní kryt a opravdu, nezapojeno. Konektor jsem připojil a WiFi začala fungovat správně. Po pár zavření a otevření víka notebooku se závada ale opakovala. Konektor byl vadný a tak jsem notebook vrátil a vzal nový. Ten byl již v pořádku. Stane se..

Testovaný notebook Lenovo E31-70 mám ještě s Windows 7 Pro, ve firmách stále nejoblíbenější OS a ještě tomu tak pravděpodobně dlouho bude. Přechod na Windows 10 samozřejmě možný je, ovladače pro tyto notebooky Lenovo má. Od notebooku jsem nečekal žádné zázraky a byl připraven na rychlost práce s obyčejným HDD. Instalace, aktualizace, konfigurace prostě nějaký čas zaberou, ale samotná práce je pak v pohodě. Není to tak hrozné, říkám já, léta rozmazlený používáním rychlých SSD. Baterie udrží notebook živý jen kolem 6-7 hodin, žádné velké překvapení se nekoná.

Až na ten zážitek s vadným konektorem k anténě u wifi, se mi tohle malé Lenovo dost zamlouvá. Klidně bych ho sám na cestách používal, pro nenáročnou práci, kancelář nebo prezentace. Asi bych si ale klasický disk vyměnil za SSD. Chybí mi podsvícená klávesnice a nezvykl bych si na další řadu kláves vpravo vedle klávesy Enter (proboha proč?). Také ta baterie není moc velký držák. No, už to začíná být docela hodně kompromisů, ale cena to relativně vyvažuje. Ta cena testovaného modelu je kolem 12 tisíc korun bez daně. S „nePro“ verzí Windows je o asi o 2 tisíce méně.