Síťová úložiště (NAS) už dnes umí celou řadu funkcí navíc, nejsou to jen hloupé krabičky pro ukládání dat. Umí třeba synchronizaci dat mezi úložištěm lokálním a tím vzdáleným v cloudu. Otestoval jsem s QNAPem TS-451+.

Psal jsem velký článek o funkcích NASky QNAP TS-451+, mám ji na dlouhodobé testování a tak postupně připravuji další články o dalších užitečných funkcích. Začal jsem už s Container Station a jejím využitím s Unifi – QNAP: Unifi Controller v Container Station (Docker). Budu pokračovat možností synchronizací dat s cloudem. V App Centeru je spousta aplikací, které jsou zaměřené na synchronizaci dat s cloudovým úložištěm. Jednou z nich je Cloud Drive Sync, která je dílem vývojářů přímo z QNAPu. Umí pracovat s těmito úložišti – OneDrive, OneDrive pro firmy (beta), Google Drive, Dropbox, hubiC.

Jak vše nainstalovat a nakonfigurovat mají krásně popsáno na QNAPu – Connect to your Cloud Storage smoothly with Cloud Drive Sync on QNAP NAS.

Používám synchronizaci NAS < – > OneDrive. Mám synchronizováno větší množství souborů (fotky, cca 150GB). Synchronizaci mám nastavenou na spouštění několikrát za den. Pro konfliktní stav mám pravidlo, že novější verze souboru vyhrává. Už to jede asi dva měsíce a nezaznamenávám s tím žádné potíže. Tak by to mělo být! Pokud by ale nějaký problém nastal, dostanu od QNAPu upozornění na e-mail.

Prostor pro zlepšení v aplikaci Cloud Drive Sync ale je. Když bych ze synchronizovaných složek chtěl nějakou vyloučit, tak to nejde. Není na to filtr. Jediné filtry jsou na velikost a datum souborů nebo možnost vyloučení skrytých složek a souborů. To je ale málo. Jednu chybu a to celkem vážnou jsem zaznamenal. Pokud by někdo chtěl synchronizovat celý obsah OneDrive a používal OneNote. Tak OneNote má na OneDrive vytvořenou složku, ve které jsou odkazy na poznámky uložené v cloudu. Aplikaci Coud Drive Sync to způsobí velký problém a začne poznámky stahovat a ukládat do složek. Zároveň se ale stane to, že poznámky z cloudového OneDrive zmizí. Prostě najednou budou fuč. Vývojáři o tom vědí a prý pracují na opravě. Kdy bude aplikována jsem se nedozvěděl.

Nově se aplikace naučila synchronizovat firemní OneDrive. Tato funkce je stále ve vývoji a zatím je problém i synchronizaci aktivovat. Povedlo se mi to až druhý den. Pokud to ale vyladí, je to super možnost pro firemní využití. Současný synchronizační klient ve Windows pro firemní OneDrive neumí zobrazovat data a složky, které vám někdo nasdílel. Zobrazíte je jen přes web nebo trochu krkolomně přes SharePoint Online (pokud ho máte). Takže přes QNAP se to dá celkem elegantně vyřešit. V aplikaci Cloud Drive Sync lze mít několik různých účtů a synchronizovat jen vybrané složky, které chce uživatel sdílet ostatním. Prima.

Lokální data lze synchronizovat mezi více cloudovými úložišti. Jen s nastavením trochu obezřetně, velice snadno si můžete v datech udělat nepořádek.

Nakonec pár obrázků z rozhraní aplikace: