Microsoft rozšiřuje nabídku bezplatného získání Windows 10 i na počítače, které jsou součástí doménové sítě. V US a jiných regionech je to již od začátku roku. K nám to dorazilo v dubnu, v rámci měsíčního aktualizačního cyklu.

Takže o co jde – upozornění, mimochodem dost agresivní, na získání Windows 10 zdarma zná snad každý uživatel Windows 7 nebo Windows 8. Pokud uživatel aktualizovat nechce, může nabídku jednoduše zrušit a zakázat. Pomocí utility Never10. Nabídka na upgrade je opravdu dost agresivní a hlavně matoucí. Spousta lidí si tak nechtěně aktualizovala svá PC na Windows 10. Naštěstí lze vše vrátit do původního stavu. Postup najdete v druhé části článku Příprava pro upgrade na Windows 10 – Zálohovat!

Tak k věci. Oznámení o možnosti bezplatné aktualizace na Windows 10 se začalo objevovat i na počítačích připojených do domény. Domnívám se, že spousta správců spoléhala na původní stav, kdy se tato nabídka doménových PC netýkala. Bohužel se spoléhala špatně. Microsoft změnu oznamoval na Technetu už v Lednu (mě to také uniklo). Takže pokud jsou počítače v doménové síti s operačním systémem Windows 7 Pro nebo Windows 8.1 Pro a nejsou spravovány přes WSUS nebo SCCM, tak se nabídka na Windows 10 nainstaluje.

Proti Windows 10 ve firemním prostředí nic nemám, sám to podporuji. Ale tento způsob tlačenky se mi nelíbí. Správce o nabídce ví a přejde na nové Windows až nastane ten správný čas. Až to neomezí funkčnost firemního prostředí, aplikací, produktivitu a tak dále.

A správce také ví, že to může zakázat a pokud tak ještě neudělal, měl by se na to podívat co nejdříve. Jinak mohou začít chodit lidi z firmy a ptát se, proč ještě, sakra, nemáme ty skvělé Windows 10 u nás ve firmě? Nebo v tom horším případě, budou to zkoušet nainstalovat svépomocí odkliknutím nabídky, což se jim stejně bez práv admina nepovede.

Nastavení pomocí Group Policy. Otevřete Group Policy Manager Editor a cestu: Computer Configuration > Policies > Administrative Templates > Windows Components > Windows Update.

Povolte (Enabled) položku Turn off upgrade to the lastest version of Windows through Windows Update.

Ještě druhá část, kdy už je aplikace GWX (notifikace pro upgrade na Windows 10) nainstalována. Tento záznam v registru ji deaktivuje na všech počítačích, na které je pravidlo cíleno.

HKLM\Software\Policies\Microsoft\Windows\Gwx, Hodnota DWORD: DisableGwx = 1