O nutnosti zálohovat svá data není třeba vést diskusi, ale jestlipak myslíte i na zálohy svých internetových stránek. Spoléhat se na svůj webhosting, že oni to přece musí nějak zálohovat, je přinejmenším naivní.

Pokud váš internetový projekt běží na oblíbeném redakčním systému WordPress, máte mnoho velmi snadných cest, jak jej zálohovat. S rozšířeností WordPressu a ohromným množstvím pluginů různé kvality roste i jeho zranitelnost. Mít zálohu se tedy opravdu vyplatí. I když si platíte kvalitní webhosting, který bude vaše data zálohovat, je dobré mít zálohu svou. Jednou z možností je posílat zálohy do Azure Storage.

Co je Microsoft Azure a Azure Storage jsem popisoval v prvním článku série o zálohování do clouduQNAP a Azure Storage, záloha do cloudu snadno a rychle. Po přečtení budete vědět, jak si vytvořit zkušební verzi Azure a jak vytvořit úložiště pro vaše zálohy webu běžícího na WordPressu.

Jak jistě poznáte, techbit.cz také běží na WordPressu a zálohuji ho do Azure Storage. Na straně WordPressu k tomu stačí plugin, který vše zařídí. Používám BackWPup, umí toho opravdu hodně už v základu, který je zadarmo. Pokud tento plugin ještě nemáte, najděte a nainstalujte přes administraci svého WordPressu. Poté jděte do ovládacího rozhraní pluginu a přidejte novou úlohu (Add new job), vyplňte, co je potřeba, a pro umístění zálohy zvolte Backup to Microsoft Azure (Blob). Vyplňte vše potřebné a v poslední záložce nastavení úlohy zadejte přístupové údaje k Azure Storage. Pak již můžete přejít v menu BackWPup na Jobs a úlohu spustit.

Musím upozornit, že plugin BackWPup v aktuální verzi 3.3.1 neumí pracovat s Azure Storage v okleštěné variantě Blob storage. Při vytváření úložiště v Accound kind tedy zvolte General purpose a bude vše bez problému.

Když bude třeba, zálohy si můžete stáhnout z administrace Azure přímo z webového prohlížeče. Ještě by bylo hezké, kdyby BackWPup uměl zálohy šifrovat, aktuálně to nezvládne. V placené verzi ale ještě pár věcí navíc umí – BackWPup. Šifrování bude ale brzy dostupné na straně Azure – Azure Storage Service Encryption for Data at Rest (Preview).

A jak je to cenově? V Azure Storage se platí za množství uložených dat a za jejich stahování (ceny za nahrávání a další operace jsou zanedbatelné). V Azure je na to taková pěkná kalkulačka. Pokud budu zálohovat například 300GB, vyjde mě prostor měsíčně cca na 3€. Výhodou je, že si reálné ceny můžete ověřit ve zkušební verzi Azure.

Pokud se pro zálohování nebo nějakou jinou službu v Azure rozhodnete, mohu pomoci s nastavením (služby) a nebo vám prodat nějaký ten kredit ?