Konference Ignite se v posledních letech stává nejzásadnějším bodem roku pro všechny, kteří u zákazníků nasazují, či sami používají online služby společnosti Microsoft. Letošní ročník obsáhl více než 1 500 přednášek, které představily desítky novinek od Office 365, přes Azure až po bezpečnostní produkty EM+S.

Následující shrnutí nejzajímavějších novinek berte tedy spíše jako inspiraci, na která témata se můžete zaměřit právě vy. Na komunitním fóru Microsoft Tech Community naleznete v následujících dnech ke shlédnutí záznamy i prezentace ke stažení z jednotlivých přednášek s možností vybrat si konkrétní technologie či témata. Osobně doporučuji začít u přehledových a hlavních přednášek a pokračovat navazujícími a rozšiřujícími. Někdy totiž ty nejzásadnější novinky naleznete právě v nich.

Produktová řada 2019

Příští rok se máme opravdu na co těšit. V průběhu roku totiž vyjde celá produktová řada serverových i klientských aplikací a to:

  • Office 2019
  • Exchange Server 2019
  • SharePoint Server 2019
  • Skype for Business Server 2019

Tato vydání ještě plně doplní nová sestavení Windows Server a Windows 10, na kterých bude možnost využití některých novinek přímo závislá. Organizace v Office 365 se novinek dočkají samozřejmě o trochu dříve.

Skype for Business a Microsoft Teams

Již delší dobu probíhající šeptanda ohledně ukončení Skype for Business a jeho nahrazení Microsoft Teams byla v rámci konference plně vyjasněna. V dlouhodobém horizontu skutečně převezmou Microsoft Teams funkcionalitu Skype for Business jako jednotná platforma pro moderní týmovou spolupráci a komunikaci.

Celý proces bude postupný, a i v souvislosti s vydáním další verze Skype for Business serveru to nebude změna ze dne na den. Ryze online nasazení Skype for Business budou jako první vybízet k přechodu na Microsoft Teams. Organizace bude moci řídit, zda jej prozatím odloží, uživatelům jen nabídne, či vynutí.

Právě sada Office 2019 nabídne možnost instalace i Microsoft Teams klienta. Ten bude podporovat konverzace 1:1 i více účastníků, a především klasickou telefonii, která dosud byla vyhrazena právě pro Skype for Business. Možnost přístupu do Teams prostorů i externím kontaktům mimo organizaci dále podpoří bezpečnou spolupráci i mimo organizaci, neboť podporuje nejen bezpečnostní politiky, ale i například zabezpečení přístupu pomocí druhého faktoru.

Nezbytná podpora audio a video konferenčních zařízení je ze strany například Polycomu plánována také v následných aktualizacích firmware či v nových zařízeních. V horizontu následujících dvou let pak i organizace využívající hybridní či lokální scénář budou moci právě díky novému serveru či konverzní komponenty také přejít na Microsoft Teams. Příjemnou novinkou bude také inovované administrační centrum zobrazující nově i zásadní data o počtu konferencí a jejich kvalitě.

Project Honolulu

Posun dnešního IT od ryze lokálních prostředí směrem k online či hybridním scénářům dává prostor pro modernizaci i nástrojů správy takového IT. Komfort Azure i pro lokální infrastrukturu nabídne Honolulu. Moderní interaktivní konzole si klade za cíl nahradit desítky tradičních MMC konzolí.

Plány Microsoft 365

Již dříve oznámená změna označení některých plánů online služeb, která se zprvu mohla zdát pouze kosmetickou, nyní dostala zásadnější a konkrétnější obrysy přidaných služeb a funkcionality.

Integrace s LinkedIn

Skoro samozřejmostí je po akvizici společnosti LinkedIn rozšíření směrem k integraci dat z této sítě do Office 365. Adresář tak můžete propojit s online kontakty a zajistit tak jednoduše jejich vyšší informační hodnotu. Další integrace budou v následujících měsících přibývat.

Plány Business

Plány určené pro menší společnosti se dočkaly největší porce novinek po stránce nových služeb. Některé již byly dostupné, ale jejich nové integrace byly odhaleny právě na konferenci Ignite. Administrační centrum právě Business plánů bude nově přepracováno tak, aby velmi jednoduše umožňovalo nastavení služeb i správcům a uživatelům, kteří se v pokročilých volbách příliš nevyznají. Nově se tedy bude skládat z několika průvodců, které umožní jednoduše nastavit celou organizaci, jednotlivé služby, zabezpečení organizace i převést data.

Bohužel zatím dostupné pouze v anglicky mluvících zemích jsou i nové služby, na které se doufejme budeme moci těšit i u nás.

  • Microsoft Listings – Pro jednotnou správu firemních profilů na sociálních sítích, katalozích firem i mapových službách.
  • Microsoft Bookings – Služba pro jednoduchou rezervaci schůzek. Zákazník si vybere z nabízených služeb, volných termínů a tím se provede automatická rezervace času v kalendáři.
  • Microsoft Connections – Možnost rozeslat e-mailovou kampaň nebyla přímo v Office 365 podporována. Nově můžete jednoduše vytvořit svoji kampaň a rozeslat ji na své zákazníky, a především sledovat konverze.
  • Microsoft Invoicing – Jednoduché vydávání faktur podobné službám jako je Fakturoid a iDoklad.cz.
  • MileIQ – V rámci partnerství se službou MileIQ mohou uživatelé velmi jednoduše vést evidenci firemních jízd a cestovních nákladů.
  • Outlook Customer Manager – CRM propojené přímo s aplikací Outlook bez komplexity plného Dynamics CRM umožňující správu poptávek, objednávek i zákaznicích kontaktů.
  • Business Center – Protože může být komplikované zajistit si přehled ve výše uvedených službách a datech, které obsahují, Business Center do jedné konzole zobrazí to nejdůležitější a umožní opět pomocí průvodců jednotlivé služby nastavit a využít.
Moderní firma online

Dalším střípkem do skládanky změně názvů je Windows AutoPilot. Ten pomůže s nastavením a instalací firemních počítačů, kdy dovolí přeskočit jednotlivé průvodce, provést upgrade na Pro edici Windows, zavést jej do online domény, která pomocí MDM politik pak zařídí instalaci sady Office a připojení poštovního klienta k Office 365. Postačí se během prvního spuštění počítače přihlásit svoji Office 365 identitou.

Uživatel tak během několika desítek minut získá plně funkční počítač plně umožňující jeho pracovní zapojení. Další výhodou takto připojeného počítače jsou opět budoucí rozšíření a integrace, kdy například vyhledávání v nabídce Start zobrazuje výsledky také z LinkedIn i firemního SharePoint Online a OneDrive for Business. Celý proces je tak pro uživatele velmi intuitivní a dokáže jej nastavit IT bez nutnosti složitých nástrojů, jakým může být například System Center Configuration Manager.

Plány Enterprise

Větší společnosti se mohou těšit především na novinky v oblasti bezpečnosti, integrace a podpory hybridních scénářů či souladu s regulatorními požadavky.

Geografická dostupnost napříč regiony Azure datových center online organizacím umožní rozdělit uživatele do konkrétních lokací, takzvané Multi-Geo Office 365. Mateřská společnost v USA a pobočka v EU. Jeden tenant. Individuální politiky pro sdílení dat. Přesně tento scénář umožní naplnit požadavky na lokální dostupnost dat z důvodů jakým jsou například nařízení jako je GDPR.

Další skvělou zprávou je finální verze a dostupnost takzvané Pass-Through autentizace (PTA), která dovoluje uchovat otisky hesel čistě v AD, ale stále ověřovat uživatele pro online aplikace i bez nutnosti stavět a udržovat složitou AD FS infrastrukturu.

Neméně zajímavou zprávou je takzvaný Co-Management umožňující správu jednoho počítače s Windows 10 zároveň pomocí AD a SCCM, ale také online komponentami MDM, tedy Intune. Organizace tak budou mít snazší využít výhody obojího, či přejít pohodlněji mezi oběma klasickými scénáři. Společně s tím budou potěšení i správci mající v organizaci zařízení značky Apple. Bylo oznámeno partnerství se společností Jamf, která se správou macOS zabývá a nabízí pro něj samostatný MDM produkt jako službu. Oba nástroje budou umožňovat integraci a bude tak možné například využít podmíněný přístup ke službám Office 365 na základě stavu zařízení či jeho aktualizace a distribuce aplikací.

Outlook

Značný prostor dostaly také nové Office 365 Groups. Ty se stávají opravdu základní službou pro všechny nadstavbové aplikace. Pokud jste je zatím nezkoušely, je ten pravý čas nyní. Všechny nové funkcionality primárně počítají s jejich dostupností, byť řízenou, pro koncové uživatele.

Proto přibyde podpora jmenné konvence pro jejich názvy, možnost přesunu zpráv mezi skupinami, vyhledávání napříč skupinami a další vylepšení, které z nich udělají v podstatě standardní schránku, ale rozšířenou o týmové funkcionality.

Větší novinkou, na kterou budeme muset připravit koncové uživatele, je nové rozhraní aplikace Outlook. To přichází nejen pro webový přístup OWA, ale také klienta na macOS, ale především i pro klasické Windows! Zajímavostí je také doplnění vyhledávání pomocí jádra vyhledávače Bing, který by měl opět zpřesnit výsledky vyhledávání. Uvidíme, jak to bude fungovat například v češtině a nepodporovaných jazycích.

OneDrive klient

Nejvíce oznámení se dočkal pravděpodobně OneDrive for Business a jeho synchronizační klient. Na Windows 10 Fall Creators Update (1709) bude dostupná takzvaný On-Demand synchronizace souborů. Což jsou některým možná známí placeholders. Tedy stav, kdy vidíme celý náš OneDrive prostor, a to i přestože jsme synchronizovali jen některé složky z něj.

Přibyde také podpora synchronizace knihoven chráněných IRM/DRM, automatická konfigurace při přihlášení online uživatele pomocí ADAL ověřování, a právě Windows AutoPilot. Webová verze se naučí pracovat se ZIP soubory a zobrazovat náhledy pro další desítky typy souborů. Zveřejněn byl také migrační nástroj umožňující převést data z lokálního SharePoint Server či souborového systému. Mobilní verze aplikací na Windows Mobile a Android platformě se naučí přístup k lokálnímu serveru, a především byla oznámena podpora pro SharePoint Server 2019. Pamětníci Groove klienta budou mít tedy možnost se jej definitivně zbavit po upgrade na nový SharePoint Server.

Pro větší ochranu před ransomware nákazou bude OneDrive nabízet možnost jednoduše obnovit stav celého disku či jednotlivých souborů do určitého data v historii.

A několik lahůdek závěrem

Oznámena byla také nová datová centra ve Francii a několik přípojných bodů v rámci EU. Online služby tak budou opět o něco blíže poté, co bylo uvedeno datové centrum v Rakousku.

Azure Files umožňují synchronizaci lokálních souborů či celých souborových serverů do Azure a dávají tak možnost jednoduše nabídnout regionálně vysoce dostupné datové uložiště.

Administrační role v Office 365 budou nově dodržovat rozsahy administrativních jednotek, virtuálních nástupců organizačních jednotek v Azure AD. Správci tak mohou delegovat role například pro konkrétní tým či konkrétní region.

Kompletního předělání se dočká i SharePoint Admin Center, který jako jeden z posledních nedodržuje moderní vzhled. Bude tak velmi podobný ostatním administračním portálům.

Exchange Hybrid bude v nové verzi Exchange možné řešit i pomocí samostatné integrační komponenty. Ta dovolí menší nutnost vystavovat lokální Exchange internetu, zrychlí jednotlivé procesy a správu prostředí, a především, a hlavně dovolí v případě nutnosti lehce odebrat poslední Exchange Server právě v hybridním prostředí.

Petr Vlk z pozice vedoucího oddělení online služeb ve společnosti KPCS CZ pomáhá zákazníkům s nasazením a adopcí služeb Office 365, Enterprise Mobility+Security a Windows 10. O své znalosti se pravidelně dělí na odborných fórech, článcích i na akcích Windows User Group.