Disk připojený pomocí iSCSI je velmi pohodlné řešení, jak přistupovat a využívat zdroje síťového diskového pole. Každého, kdo připojení pomocí iSCSI využívá, zcela určitě jednou potká tato situace: na připojený disk není možné zapisovat. Disk má aktivní Write-Protected stav.

Proč tomu tak je? Operační systém Windows má ochranu proti ztrátě dat. Aktivuje se když systém s iSCSI diskem zrovna pracuje a disk je neočekávaně nepřístupný. Třeba kvůli problémům se sítí nebo targetem. Systém tak disku přiřadí atribut jen pro čtení (Read-Only), aby nedošlo ke ztrátě dat.

Po obnově připojení iSCSI iniciátoru k targetu je z disku možné jen číst.

Teď přichází na řadu DiskPart. Takže spusťte DiskPart a přesvědčte se, zda je iSCSI disk opravdu v Read-Only stavu.

Postup je snadný. Zobrazte si připojené disky příkazem list disk, vybrat iSCSI disk příkazem select disk a jeho číslo a nakonec zobrazit podrobnosti vybraného disku detail disk.

Atributu Read-Only se můžete snadno zbavit a to příkazem attr disk clear readonly. Vyzkoušejte. Pokud z nějakého důvodu budete potřebovat naopak atribut Read-Only přidat, tak je to příkaz attr disk set readonly.

Podrobnosti o nástroji DiskPart najdete na TechNetu – DiskPart Commands. A posílám dík do Kuvajtu – Removing Write-protection for a Disk.