Mnoho uživatelů zástupce nebo ikonky aplikací na ploše nepoužívá a vystačí si se Start menu. Pro ty ostatní je tady krátký tip – jak vytvořit ikonku aplikace (včetně aplikací ze Store) ve Windows 10. Je to tak jednoduché, že to možná spousty uživatelů ani nenapadne.

V předchozích verzích Windows bylo možné zástupce aplikace na ploše vytvořit známým způsobem, a to kliknutím pravým tlačítkem myši na aplikaci a odeslat zástupce na plochu. Možnost pravého tlačítka se z Windows 10 vytratila. Takže aktuální řešení je: otevřít start a přetáhnout aplikaci na plochu. Na ploše se vytvoří její zástupce. Je jedno jestli ji vyberete ze seznamu aplikací nebo z připnutých aplikací ve Startu. Velmi triviální řešení.

Windows 10

Aby to nebylo až tak jednoduché, můžete jít jinou cestou. Zobrazte si seznam všech nainstalovaných aplikací. Stiskněte klávesy Win+R a zadejte shell:appsfolder. Seznam všech aplikací se zobrazí v průzkumníku, ze kterého již snadno vytvoříte zástupce na ploše. Opět přetažením nebo zde lze použít pravé tlačítko myši.