Po zakoupení nového počítače s Windows, dostanete obvykle s předinstalovaným systémem ještě řadu aplikací, které vlastně nepotřebujete a zbytečně tak zabírají místo na disku. Takže šup šup je odinstalovat.

Domácí uživatel to možná neřeší nebo si odinstalace pár aplikací odklikají. Ve větším firemním prostředí má správce obvykle nějaký unifikovaný obraz systému, kterým přepíše původní instalaci a taky to neřeší. Ale v menší firmě, kde nejsou tyto možnosti a nové počítače se kupují jednou za čas, tak se správce odinstalaci různého bloatwaru většinou věnuje.

Takže je tu krátký tip – nový značkový počítač s předinstalovanými firemními Windows 10 Pro má obvykle předinstalováno několik verzí Microsoft Office 2016 nebo 365. V závislosti na regionu jsou navíc předinstalovány různé jazykové mutace Microsoft Office. Bohužel odinstalace Microsoft Office běžnou cestou trvá velmi dlouho i na výkonném počítači. Proto pro ušetření nějakého času stačí použít skript, který odinstaluje kompletně všechny verze Microsoft Office ze systému. Skript je původně určen spíše pro případy, kdy nejde běžným způsobem Microsoft Office odinstalovat nebo Office nefunguje správně. Ale lze ho použít i v tomto případě.

Ke stažení je na webu Microsoftu support.office.com nebo z mého OneDrive.

Následně stačí nainstalovat požadovanou verzi Microsoft Office a stále to vyjde rychleji, než běžná odinstalace nepotřebných verzí.