Žádný operační systém není bezchybný. Obzvláště o nedokonalosti Windows se toho za léta jejich existence napovídalo až až. I když každé nové Windows přináší mnohá zlepšení, dokonalosti dosáhnou až v tu chvíli, kdy je přestanou vytvářet lidé. Nicméně Skynet a podobné vize, to je na jiné povídání…

Pokud vaše Windows přestanou během práce reagovat, máte několik možností. Tou první, co přijde v danou chvíli ihned na mysl, je otevřít okno a poslat celý stroj na vyhlídkový let se špatným koncem. Jestliže jste v přízemí, pravděpodobně vychladnete dříve, než dojedete výtahem do nejvyššího patra budovy. Pak začnete zvažovat další možnosti. To je vypnutí počítače natvrdo (podržením zapínacího tlačítka) nebo tlačítkem reset (pokud jím vaše PC disponuje).

Je však lepší začít od méně agresivních způsobů – pokud je systém ve stavu, kdy nejde otevřít ani start a systém restartovat standardním způsobem, tak vyzkoušejte nouzový restart systému. Postup je jednoduchý.

Stisknete známou klávesovou zkratku CTRL + ALT + DEL. Pokud není systém úplně zamrzlý, objeví se obrazovka s vypínacím tlačítkem vpravo dole. Podržíte klávesu CTRL a myší kliknete na tlačítko vypnutí. Dostanete informaci o nouzovém restartu a o ztrátě všech neuložených dat. Systém násilně ukončí vše spuštěné a pokusí se o restart. Windows by měl opět naběhnout ve funkčním stavu. Pokud není nějakým jiným způsobem rozbitý, například kvůli poruše hardware.

Nouzový restart Windows

Výše uvedený postup funguje pro Windows 10 a všechny verze Windows 8.