Po dlouhém testování vydává společnost QNAP finální verzi firmware QTS 4.3.3. Nová verze QTS výrazně mění některé prvky webového rozhraní zařízení a přidává řadu nových možností. Podívejte se jaké jsou zásadní novinky QTS 4.3.3.

Vydání finální verze bylo několikrát odloženo. Qnap se snažil nic neuspěchat a raději vše opravdu vyladit. Stalo se tak 17.4.2017 a od tohoto dne je dostupný pro podporované modely pomocí živé aktualizace z ovládacího rozhraní zařízení nebo můžete aktualizovat ručně z webu QNAP.

QTS 4.3.3 je dostupný téměř pro všechny podporované modely, jejich seznam je pěkně dlouhý a najdete na webu qnapclub.cz. Pokud váš NAS v seznamu chybí, podívejte se jestli je ještě pod podporou – Product Support Status.

Všechny novinky, změny a opravy QTS 4.3.3 najdete popsané v Release Notes a pokud síťová úložiště QNAP a jejich možnosti neznáte, určitě se mrkněte na takovou menší 92 stránkovou brožurku QTS 4.3 (EN).

Po aktualizaci na verzi 4.3.3 uvidíte novou přihlašovací obrazovku. Tu si samozřejmě stále můžete přizpůsobit dle vlastních představ. Pokud již systém QTS znáte a nějaký čas používáte, nebudete tápat. Vše najdete na svém místě, narazíte jen na několik změn. Například na přehlednější Ovládací panel.

 

 

Nebo přepracovaný Monitor prostředků, ten vypadá velmi dobře a přehledně.

 

 

Za zmínku stojí nová File Station 5. Má také nový vzhled a hlavně funguje mnohem rychleji oproti verzi starší.

Velmi oceňuji vylepšenou práci s virtuálními přepínači. V nastavení totiž přibylo tlačítko pro rozšířené možnosti konfigurace a lze toho teď o něco více nastavit. Jestli si na svém Qnapu hrajete s virtualizací, možná se budete divit, jaký nepořádek máte ve virtuálních síťovkách.

Správce úložišť umí lépe procházet snímky na časové ose. Časová osa je fajn, její ovládání je ale trochu kostrbaté. Lze se přepnout na obyčejný seznam. Složky snímků (@Recently-Snapshot) je možné zobrazit ve složkách a mít k nim přístup třeba přes File Station.

 

 

S aktualizací na nový QTS 4.3.3 samozřejmě není třeba spěchat. Můžete počkat na pár prvních oprav, které vychytají v tuto chvíli ještě nenalezené chybičky a aktualizovat později. Sám jsem již aktualizoval několik Qnap NAS a aktualizace vždy proběhla bez komplikací. Takže pokud oceníte některou z novinek, můžete se do toho pustit.

Stránka o QTS 4.3.3 v češtine – www.qnap.com/qts/4.3/cs-cz/

Jak jste s QTS 4.3.3 spokojeni a co se vám líbí?