HP EliteBook x360 lze zařadit mezi firemní notebooky. Ale ne ty obyčejné, jedná se o konvertibilní zařízení (2v1) odolného provedení a velmi nízkou hmotností. Vypadá to na ideálního pracovního společníka na cesty pro profíky.

První notebook od HP, který si na techbit.cz našel cestu – EliteBook x360 1030 G2. Nemám ho zde na webu zatím s čím srovnávat, měl jsem tu sice dražší kousky v podobě stylových Dell XPS 13, ale to je trochu jiná kategorie. EliteBook je primárně určen pro podnikovou sféru. Tomu je podřízena bohatší výbava portů nebo také bezpečnostní featurky a možnosti správy. Protože se jedná o zařízení 2v1, lze si s ním užit i trochu té zábavy a třeba si šmidlat nějaké hry na dotykovém displeji v tabletovém režimu.


EliteBook x360 jsem měl 14 dní a dočasně jsem ho vyměnil za svůj stále dobře fungující Dell Latitude E5430. Proti kterému nemůžu říci křivého slova, jen ta hmotnost. Neustále sebou tahat 2,5Kg není nic moc, nemládnu.. EliteBook x360 má hmotnost téměř poloviční a to jde znát. Takže 14 dní jsem pracoval s HP EliteBook x360 jako s primárním pracovním strojem, jak to dopadlo?

 

Převážně pozitiva

Tak především zmiňovaná hmotnost, je to paráda sebou tahat jen necelých 1,3Kg a klidně bez napájecího adaptéru. Když jsem EliteBook moc netrápil, vydrží s přehledem celý pracovní den a také večerní čtení zpráv nebo práci. Tělo notebooku je kompletně kovové, chladivé na dotek. Dost nepříjemné je, když o něj zavadím kovovým páskem hodinek nebo prstenem. Škrábavý a nepříjemný zvuk. Je to tím, že povrch je mírně zdrsněn, aby se nepoškrábal a byl více odolný. Hladký povrch by se snadno poškrábal, tento ne. Vypadá to, že za celých 14 jsem notebook viditelně nikde nepoškrábal. Otázka je, jak bude vypadat dejme tomu za rok každodenního používání.

Komplet kovové tělo znamená samozřejmě i kvalitní kovové panty displeje. Panty jsou dvojité, aby bylo možné displej úplně překlopit. Drží dobře v každé pozici a snad by to mělo vydržet i při častém používání. Rovnou přejdu k displeji – testovaný EliteBook má dotykový, tenký 13,3″ displej (UWVA IPS) s rozlišením  FHD (1920 x 1080 bodů). Dělá se i vyšší (4K), ale tohle rozhodně stačí. Navíc vyšší rozlišení znamená vyšší spotřebu energie. Doporučené měřítko pro FHD na 13,3″ ve Windows 10 je 150%. Já jsem shledal jako nejoptimálnější 125%. Kvalitě displeje a dotykovému ovládání není co vytknout. Jsou tu jen dvě věci, které mohou být pro mnoho zájemců o koupi rozhodující. Je to lesklý displej – je opravdu extra lesklý. Při práci zády k oknu musí být jas displeje naplno, aby šlo nerušeně pracovat. Je to také o zvyku, po těch 14 dnech už mi to skoro nepřišlo. Druhý neduh je upatlaný displej. Na lesklém displeji to opravdu velmi vyniká. Takže utěrku z mikrovlákna vždy u sebe!

 
V rámu displeje se schovává jedna obyčejná webová kamera (720p) a hned vedle ní je infračervená kamera, která slouží k rozpoznávání obličeje a automatickému přihlášení do Windows 10 pomocí Windows Hello. Používat tento způsob ověření a přihlášení do systému je velmi návykové. Většinou je rozpoznávání velmi rychlé a nezdržuje. Pokud nastane problém, například kvůli nějakým rušivým světelným podmínkám, je tu ještě možnost použít dotykovou čtečku otisku prstů. Taktéž funguje bezvadně a spolupracuje s Windows Hello. IR kamera a čtečka fungují, i když je displej převrácen. Klávesnice a touchpad jsou v této poloze neaktivní.

Klávesnice na tenkých noteboocích se dělají s velmi nízkým zdvihem kláves. HP EliteBook x360 není výjimkou a tohle mi zrovna docela dobře vyhovuje. Klávesnice je podsvícená a čas aktivního podsvícení lze v biosu přizpůsobit. Pokud si dobře pamatuji, tak od 10 vteřin až po stálé podsvícení. Podsvícení má tři úrovně volené funkční klávesou. Za těch 14 dní jsem si nezvykl na dělené klávesy směrových šipek nahoru a dolů, ale asi se to jinak nevešlo. Touchpad je dobrý, víc k němu asi napsat nemůžu, prostě dobrý a mohl by být lepší. Protože jsem nedávno pracoval s touchpadem na Dell XPS 13 a ten je zatím nepřekonaný.


Do těla notebooku se nevešla síťovka (ethernet port) a to je pro mě, jako admina, v mnoha případech dost omezující. Musím to řešit externí USB síťovkou. Jinak bych si troufl tvrdit, že výbava porty takto tenkého notebooku je skvělá – dvojice plnohodnotných USB 3.1, HDMI, čtečka microSD karet, sdružený audio konektor, tlačítka pro ovládání hlasitosti, slot pro Security Card, USB-C (Thunderbolt 3) a volitelně slot pro microSIM. Thunderbolt 3 umožní přípojení doku a ten dalších periférií (Ethernet, 4x USB 3.1, USB-C, 2x DP, VGA a audio konektor). Jak to tak u těchto nových doků bývá, nejde o levnou záležitost. Přijde na 4 500,-Kč bez DPH.

Jako alternativní dok jsem mohl pro EliteBook x360 vyzkoušet Microsoft Display Dock, který se prodával s telefony Lumia 950 pro režim Continuum. Občas chvilku trvá, než se chytne externí displej, ale jinak funguje v pohodě.

Zvuk má EliteBook x360 z dílny Bang & Olufsen. A to je velmi zvučná značka. No, ale jak to jen napsat. Tělo notebooku je tenké a navíc reproduktory v něm nedostaly mnoho prostoru. Takže notebookové reproduktory Bang & Olufsen zní jako každé jiné notebookové reproduktory, i kdyby tam bylo Bang & Olufsen napsáno třeba šestkrát.

S notebookem lze pracovat úplně s přehledem celý den (pracovní den) na baterii. Má to však jistá omezení – displej nesmí svítit naplno a CPU také nesmí jet na plný výkon po většinu času. Jinak potom pochopitelně energie z baterie mizí velmi rychle. Optimálně mít displej na střední úrovni podsvícení a při běžné práci lze na baterii vydržet v provozu téměř 14 hodin. Skvělý výsledek! Běžnou prací myslím (uvažuji podle sebe) práci s MS Office, surfování po webu, remote desktop, cmd, powershell a pár dalších nástrojů nebo aplikací ze Store. Jsou to relativně velmi nenáročné operace a tedy šetrné ke spotřebě energie. Pokud bych pracoval s grafikou nebo videem, bude výdrž baterie mnohem menší.

Na samý konec jsem si nechal konfiguraci stroje. Člověka by hardware neměl nijak omezovat a poskytnout mu ten nejlepší komfort práce. V této kategorii by stroj měl mít tak rychlé CPU, aby poskytlo v případě potřeby dostatečný výkon a na druhou stranu také dokázalo velmi dobře šetřit energii. Aktuální generace mobilních procesorů Intel (Kaby Lake) tohle demonstruje velmi dobře.

HP EliteBook x360 1030 G2

Testovaný EliteBook x360 je druhé generace, šasi má tedy stejné jako první a jen je omlazena jeho konfigurace. Tento model je vybaven procesorem sedmé generace Intel Core i5-7200U a ten dokonale plní popis zmíněný v předchozím odstavci. Je vybaven rychlým NVMe SSD s kapacitou 256GB, které si klidně můžete po odšroubování spodního krytu vyměnit. S operační pamětí to možné není, je pevně napájena k základní desce. Musí stačit kapacita 8GB nebo si rovnou pořídit vyšší model s 16GB.

EliteBook x360 má aktivní ventilátor, který se při běžné práci ani neroztočí. Naopak při zatížení CPU jde slyšet. Není to žádná tragédie, ale budete o něm vědět.

Technická specifikace

ModelHP Elitebook x360 1030 G2 (Z2W63EA)
ProcesorIntel Core i5 7200U (Kaby Lake, 2.5GHz, TB 3.1GHz , 3MB L3 Cache, 14 nm)
GrafikaIntel HD Graphics 620
Operační paměť8GB DDR4 (2 133MHz)
DiskToshiba 256GB THNSN5256GPUK NVMe SSD M.2
Displej13.3" UWVA FHD (1920 x 1080 bodů), dotykový, otočný
Síť802.11 a/b/g/n/ac (2x2) Wi-Fi a Bluetooth® 4.2
I/O1x Thunderbolt 3 (USB-C), 2x USB 3.1, čtečka microSD karet, HDMI, sdružený audio konektor, SC, čtečka otisku prstů
DalšíReproduktory Bang & Olufsen, širokoúhlá kamera s rozlišením 720p, IR kamera (pro Windows Hello)
Baterie3 článková lithium-iontová baterie, 57 Wh
RozměryV 149 mm x Š 317 mm x H 219 mm
Hmotnost1,28 kg
Operační systémWindows 10 Pro
Cena této konfigurace40 000,- Kč s DPH
Odkaz na web výrobcewww.hp.com

Hodnotím

Pro mou práci by byl HP EliteBook x360 téměř ideálním strojem. Na cestách by mě podržel dlouhou výdrží provozu na baterii. Ocenil bych jeho nízkou hmotnost. Když bych potřeboval, poskytl by dostatečný výkon díky Intel Core i5. Pokud bych se však pustil do nějaké virtualizace a testování, omezovala by mě kapacita operační paměti 8GB. Nutno ale podotknout, že EliteBook x360 prostě není workstation, na to mám jiný stroj. Spíše bych měl problém s absencí LAN portu, často ho ke své práci potřebuji. Ale ten komfort, kdy si mohu displej přetočit a používat stroj jako tablet. To je k nezaplacení a velmi návykové. Když to uzavřu, je celkem reálné, že se HP EliteBook x360 1030 G2 stane mým dalším pracovním strojem. Velmi nerad jsem ho po 14 dnech testování vracel.