V dnešním článku se blíže podíváme na nejnovější generaci „All in One“ počítačů z dílny společnosti Dell. Novinka byla představena teprve nedávno, v rámci veletrhu CES 2017, nese označení XPS 27 a mělo by se jednat o přímou konkurenci produktové řadě Apple iMac.

Apple iMac je velmi populární nejen u fotografů, grafiků, zpracovatelů videa a kreativců, ale také mezi uživateli, kteří si potrpí na design a spolehlivost. Tím to ale nekončí, konkurovat jedné „modelovce“ by bylo až příliš jednoduché, takže se u Dellu rozhodli, že se pokusí vytvořit úplně novou kategorii produktů, kterou zaměří na profesionály a ve které nejspíš velmi dlouho nenajdou sobě rovného. Úkol to nebude jednoduchý, ale jak zjistíte dále v článku, našlápnuto mají velmi dobře.

Dell XPS 27, krátké představení a základní údaje

Na nový „All in One“ jsem se opravdu těšil, dostal se mi do kanceláře jako jednomu z prvních v republice a velmi mě zajímalo, jak si v testech povede. Po vybalení mě zaujalo robustní provedení, celkové zpracování a kvalitní materiály, ze kterých je nový model vyroben. Výrobce se zaměřil na detaily a dojem luxusu. Kompletní bezdrátové řešení mi vyhovuje, celý proces instalace se díky němu vměstnal do jednoho kroku, zapojení napájecího kabelu. Následovala krátká konfigurace připravených Windows 10, pár aktualizací (během testování došlo i na nejnovější „Creators Update“), jeden restart a jsem na ploše, vše připraveno k práci, rychle, bez nutnosti hlubších znalostí. Celý proces mi připomíná instalaci konkurenční platformy „MacOS“ a nezabralo mi to ani deset minut. Že by konečně PC s Windows pro lidi? No uvidíme…

 
O testovaném kusu jsem nevěděl vůbec nic, dokonce mi u Dellu neřekli ani to, jakou hardwarovou konfiguraci posílají. V žádném případě nechci čtenáře ubíjet nudnými parametry, ale krátký výčet uvést musím. Obdivuji, jak i v tomto směru u výrobce skvěle „naladili“. Nasazení nejnovějších technologií a volba komponent z profesionální sféry jasně naznačují, kam je nový model zaměřen. Práce, rychlost, efektivita.

Technická specifikace

ModelDell XPS 27
ProcesorIntel® Core™ i7-7700; Quad-Core; 3.60 – 4.20 GHz
Operační paměť16 GB; DDR4; 2400 Mhz
Grafická kartaRadeon (TM) Pro WX 7100 Graphics; 8 GB GDDR5
Pevné disky1x 256 GB SSD NVMe THNSN5256GPUK NV
1x 1 TB HDD HGST HTS721010A9E630 JB0O
Optická mechanikaNení
Vlastnosti displeje27″; 4K (3840 x 2160); 100% Adobe RGB; 3D; multi-dotykový
Možnosti připojeníIntel l1219-LM 1 Gbps LAN
Intel Dual Band WiFi AC 8260, 802.11ac, 2.4/5 GHz
Bluetooth v4.2
Rozšiřující portyVzadu: 2x Thunderbolt; 1x Ethernet; 1x Audio výstup; 1x DisplayPort; 1x HDMI; 4x USB 3.0
Vpravo: 1x USB 3.0 s funkcí PowerShare
Vlevo: 1x čtečka karet SD; 1x Audio vstup
OstatníInfračervená HD kamera s podporou pro Windows Hello
Operační systémWindows 10 Pro

Už teď se těším, jak si nové „XPSko“ povede při práci s grafickými editory a doplňky, které denně využívám pro svou práci. Stejně tak mě zajímá, jak dopadne porovnání s konkurenční platformou, která je obecně chválena pro svou ergonomii, vysoký komfort při práci, jednoduchost systému a rychlé reakce.

 

Vzhled a provedení, podrobněji

Jak už jsem psal v úvodu, velmi se mi líbí celkové zpracování a materiály, které výrobce na novém modelu použil. Celý koncept „All in One“ řešení je stavěn na jednoduchosti, všechny komponenty jsou ukryty uvnitř displeje, nezabírají místo, nenarušují vzhled pracovní plochy a tím pádem napomáhají k celkově odlehčenému designu. V tomto směru Dell jednoznačně uspěl. Je fascinující, jak si výrobce pohrál i s těmi nejmenšími detaily, ať už jde o zaoblené hrany, vrchní výdech chlazení, masivní podstavec, kombinaci kovových ploch a kvalitních plastů v několika perfektně sladěných odstínech, nebo tenký černý rámeček kolem samotného panelu. To vše je opravdu skvělé.

Jednu malou, čistě subjektivní, výtku mám ke spodnímu panelu s reproduktory a infračervenou kamerou. Je mi jasné, že by se jiné řešení, vzhledem k počtu osazených reproduktorů, hledalo jen velmi obtížně, takže se tento integrovaný „SoundBar“ jevil jako ideální. Přesto říkám, že se mi nelíbí a z mého pohledu trochu kazí celkový dojem luxusně zpracovaného produktu. Testovaná novinka je oproti konkurenci také o něco masivnější, což je daň za výrazně výkonnější komponenty, které je potřeba náležitě uchladit. Přesto na stole vypadá velmi elegantně a minimalisticky.

Z čistě praktického hlediska bych zmínil snad ještě umístění zadních portů. Myšlenka je to výborná, všechny konektory na jednom místě, cable management skrze otvor v noze panelu, vše domyšleno do posledního detailu, tedy alespoň teoreticky. V praxi se mi ale toto provedení příliš neosvědčilo. Mezi stojanem a samotným tělem přístroje je jednoduše málo místa. Zkoušel jsem každou (ne)myslitelnou polohu, kterou stojan umožňuje, přesto jsem s přístupností portů neustále bojoval. Mnoho budoucích uživatelů jistě uspokojí jeden USB 3.0 port dostupný na pravé straně Dellu XPS, mě bohužel nikoliv. Samozřejmě, jsou tu USB huby, Thunderbolt/USB-C dokovací stanice, prodlužovací kabely a další možnosti. Ale každé takové řešení znamená kabely a zařízení navíc. Přitom by stačilo tak málo, snad trochu více místa pro ruce, nebo přemístit konektory kousek stranou, po vzoru konkurence.

 

Displej a 4K rozlišení

Tato sekce je pro mě, jakožto fotografa, grafika a kreativce v jedné osobě, nejpalčivější a nejvíce mé pozornosti směřovalo právě sem. Displej disponuje rozlišením 4K, označovaným také jako „Ultra HD“. Toto rozlišení nabízí uživateli úctyhodný pracovní prostor o velikosti 3840 x 2160 pixelů. Pracovní plocha tohoto 27“ krasavce tedy odpovídá cca dvěma FullHD monitorům, které jsou v dnešní době považovány za standard moderních technologií. Pokud by uživateli zmiňované rozlišení nestačilo, například při přechodu z konkurenčního Retina displeje s rozlišením 5K (5120 x 2880 pixelů), lze připojit další panel, nebo rovnou dva, konektorů a výkonu je zde dostatek.

Zvolené rozlišení je velmi příjemné, bohužel se díky němu občas setkáte i s problémy. V žádném případě nechci házet vinu na nový Dell XPS, protože za vše může nedotažená optimalizace operačního systému a jednotlivých aplikací. Přesto tento neduh zmínit musím, setkával jsem se s ním nepříjemně často a opravdu mě nijak netěšil. Tušíte správně, některé aplikace, jako například Adobe Photoshop (a ostatní) z řady CS6, nemají podporu 4K rozlišení. Naštěstí pro mě, i pro vás, existují hned dvě řešení.

Jako první, samozřejmě to nejideálnější, řešení se nabízí použití nejaktuálnější verze daného programu. Již zmiňovaný Adobe Photoshop, v novější verzi CC, rozlišení 4K bez problémů podporuje, takže by se tím vše vyřešilo. Bohužel, v některých případech se jedná o opravdu nákladné (kdo zná ceny předplatného od Adobe, jistě potvrdí), nefungující, nebo dokonce nemožné řešení. A tím se dostáváme k variantě číslo dvě, která obnáší drobný zásah do registrů a vytvoření takzvaného externího souboru manifestu. Myslím si, že s „tímto návodem“ uspěje skoro každý uživatel. Jenom pozor, úpravy registrů nejsou legrace a je potřeba dávat velký pozor na to, co a jak děláte.

Úprava videa, jen v rychlosti

Přestože nejsem v tomto směru žádný expert, střihem videa se nezabývám a filmy/seriály si doma pouštím jen ve chvíli, kdy už opravdu nemám co dělat, testoval jsem několik „4K sample“ klipů, stejně jako základní úpravy vlastních videí v Adobe Premiere. Jednalo se o materiály s rozlišením FullHD a nemám, co bych mohl vytknout. Dokonale ostrý obraz, neuvěřitelné vykreslení všech detailů, optimální kontrast, výborné a velmi živé barvy, naprosto bezproblémové reakce i při těch nejrychlejších scénách a přechodech, vše zvládal osazený panel na výbornou. Proto si myslím, že nový Dell XPS nadchne nejen všechny fanoušky do videa, ale také profesionály, požadující maximální výkon, ergonomii a odpovídající kvalitu.

Fotografie, grafika a barvy

Výrobce nasadil laťku opravdu vysoko, novinku osadil panelem, který pokrývá 100% barevného prostoru Adobe RGB se zobrazením více jak 1 bilionu barev. Čísla jsou to skutečně ohromující, proto si zkusme alespoň trochu přiblížit, co to v praxi vlastně znamená. Mimo jiné to, že by panel Dellu XPS měl při práci s grafikou zobrazit naprosto přesné barvy a dopomoci k vytvoření dokonalých výstupů, bez nutnosti dalších korekcí.

Jako první jsem zkoušel porovnat „některé své starší fotografie“, jednoduše jsem vzal nový Dell XPS a vedle něj postavil LCD mé grafické stanice, na které běžně fotografie upravuji. Předesílám, že jsem záměrně ponechal výchozí nastavení z továrny a po možnostech kalibrace zatím nepátral. Rozdíl byl patrný hned na první pohled. Barvy zobrazované na testovaném Dellu XPS byly o hodně živější, kontrasty a jas výraznější. Fotografie byly celkově přepálené, dokonce tak výrazně, že jsem si vzpomněl na Samsung televize, u kterých přesně toto nastavení dominovalo pár let nazpátek. Je jasné, že tudy cesta nevede, jdeme zkoumat dále.

Abych vás dále nenapínal, nové „XPSko“ kalibraci barev opravdu podporuje a zmiňované přepaly v mých fotografiích způsobovala předvolba Maximální živost. Tu výrobce zvolil nejspíš proto, aby budoucímu uživateli ukázal, co ten displej vlastně dokáže. Kompletní nastavení je k dispozici skrze utilitu „DELL PremierColor“, která vám nabídne hned několik přednastavených profilů, včetně možnosti ručního doladění. Dobrou zprávou je, že výrobce nezapomněl ani na skutečné profesionály a nabízí podporu pro kalibrační sondu „X-Rite i1Display Pro“. Kalibrace je uživatelsky přívětivá, celý proces se vešel do několika jednoduchých kroků a nezabral více než pár minut. Za mě další slova chvály směrem k výrobci a propracovanému konceptu profesionálního pracovního nástroje, jakým tato novinka bezpochyby je.

Po úspěšné kalibraci mě stále trápil kontrast, který jsem musel ručně ještě trochu stáhnout, ale nebylo to o moc. Následné testy a práce s grafikou dopadly na výbornou. Zobrazení je naprosto přesné, barvy vyvážené, podsvícení displeje dokonale rovnoměrné. A jen tak pro úplnost, Dell do nového modelu XPS osazuje hned dvě varianty displeje, s dotykem a bez něj. Na testy mi dorazil ten dotykový a přestože nejsem fanouškem lesklých panelů, dá se na něj zvyknout. Koneckonců, tolikrát zmiňovaná konkurence používá stejné provedení, alespoň co se lesku týče.

Výkon a reálné nasazení

Ani zde vás příliš nepřekvapím, výkonu má nový model na rozdávání. Ať jsem se snažil sebevíc, žádnou větší prodlevu jsem při práci nezaznamenal. Zkoušel jsem úpravy videa, grafickou práci ve vektorech i náročné úpravy fotografií s mnoha vrstvami a vysokými nároky na výkon. Testoval jsem i různé varianty velkoformátové grafiky. Vše fungovalo na výbornou, bez sebemenšího zaškobrtnutí.

Hladký chod zajišťuje především skvěle vyladěná konfigurace, za kterou konkurence výrazně zaostává. Aktuální modely 27 palcového iMacu s Retina 5K displejem totiž, alespoň ve standardní konfiguraci, končí u procesoru Intel Core i5 (předchozí generace Core i7 za příplatek), používají starší technologie a méně výkonné komponenty. Značné zásluhy nelze upřít ani softwarové optimalizaci, s utilitou „Dell Precision Optimizer“ jsem se nesetkal poprvé a nikdy bych nevěřil, jak může kus softwaru ovlivnit rychlost práce v podporovaných aplikacích. Z vlastního zájmu jsem zkoušel měření se stopkami a došlo i na reálně měřitelné výsledky. Nechci tvrdit, že šlo o čísla udávaná výrobcem, ale k úspoře času v řádu cca 6-10 % opravdu dochází. Ať už jde o rychlost ukládání, generace obrazových dat nebo vykreslování některých nástrojů Adobe Photoshopu, zrychlení je doslova vidět.

S výkonem jde ruku v ruce také chlazení. To je navrženo opravdu dobře, nový Dell XPS jsem si sice rozebírat nedovolil, ale podrobná prezentace od výrobce mi pomohla k naprosto jasné představě o tom, jak to pod kapotou vypadá. V běžném provozu ventilátor, umístěný ve vrchní části uprostřed, téměř nezaznamenáte. V plné zátěži je slyšitelný, není to nic hrozného, ale dá o sobě vědět. Je jasné, že v tomto směru Apple vede, protože nemusí tak výrazně chladit, ale nejsem si tak jistý, zda to považovat za vítězství.

 

Ergonomie, ovládání a dodané příslušenství

Pokud u počítače trávíte mnoho hodin denně, budete se velmi pravděpodobně zajímat o to, jak si Dell XPS vede na poli ergonomie. Začnu tím nejběžnějším, dodaná bezdrátová klávesnice s myší je opravdu vynikající. Především klávesnici bych rád pochválil, píše se na ní příjemně, s jistotou a naprosto bez překlepů. Myš je rozměrově sice menší, ale díky svému tvaru poskytuje uživateli vysoký komfort při užívání a ani po delší době z ní ruka nebolí. Jako bonus, obě zařízení umožňují přepínaní profilů (1x přijímač, 2x bluetooth), které se mi v praxi velmi osvědčilo. Testoval jsem jak připojení s přijímačem, tak i několik zařízení s protokolem bluetooth, vše s okamžitou reakcí, bez výpadků i na delší vzdálenosti.

Další možností ovládání je displej samotný, který je v tomto případě multi-dotykový. Takže kromě klasického ťukání prsty nabízí ještě podporu pro gesta, u kterých mi chvilkami připadalo, že mám nejspíš málo prstů. U dotykové varianty lze navíc displej sklopit téměř naplacato a tak jsem si z nového Dell XPS udělal i obří tablet na stůl. Tím to ale nekončí, to nejzajímavější si samozřejmě nechávám až nakonec, Dell s novým modelem XPS představil také velmi ojedinělý koncept ovládání, který pojmenovali velmi výstižně, „Dell Canvas“. Bohužel jsem si jej nemohl vyzkoušet naživo, ale napadlo mě pár možností využití, díky kterým by moje každodenní práce byla jednodušší a příjemnější. Posuďte sami, zde je několik ukázkových videí:

Zvukový projev

Nejsem žádný velký audiofil, ale kvalitní muziku si při práci poslechnu velmi rád. Nový model XPS 27 mě svým zvukovým projevem zaujal natolik, že jsem se rozhodl, věnovat mu samostatnou kapitolu. Když jsem psal, že se mi spodní panel s reproduktory nelíbí, netušil jsem, jaká síla se v něm ukrývá. Přestože jsem byl po předešlých zkušenostech s televizory, LCD panely a konkurenčními produkty zpočátku poměrně skeptický, kvalitou zvuku si mě nový „All in One“ jednoznačně získal. Obvykle se u sloganů „Nejlepší zvuk ze všech počítačů all-in-one“ ani nezastavím a spíše se pousměji, ale tady slova reklamní agentury platí do puntíku. Integrovaný zvukový panel s deseti samostatnými reproduktory, řízenými digitálními dynamickými zesilovači s výkonem 50 W na kanál, odvádí opravdu skvělou práci. Po menším doladění ekvalizéru a nastavení zvukové karty jsem byl doslova nadšený.

Kvalitu zvuku asi nemá smysl více popisovat, to se musí zažít. Přesto bych rád uvedl specifikaci, kterou v novém Dellu XPS 27 použili:

– Dva výškové reproduktory pro čisté vysoké tóny a dokonalé podání hlasu.
– Čtyři širokopásmové reproduktory pro jasné a přesné střední tóny.
– Dva pasivní zářiče pro nízké tóny hlubokým basem, jako z velkého reproduktoru.
– Dva samostatné širokopásmové reproduktory směřující dolů, aby se pracovní prostor naplnil zvukem.

To vše, obohaceno o dynamické zesilovače a další pokročilé softwarové optimalizace, opravdu „naplní celou místnost kvalitním zvukem“, přesně jak výrobce inzeruje. Výsledky jsou až neuvěřitelné.

Hodnocení a několik slov závěrem

Pokud bych měl tuto obsáhlou recenzi nějak shrnout a uzavřít, pokud jste profesionál, nebo zapálený nadšenec v oboru grafiky, zpracování videa či hudby, případně chcete kvalitu a výkon bez kompromisů, je nový Dell XPS 27 přesně pro vás. Tento „All in One“ zaujme také stávající uživatele platformy Apple, protože nabízí výrazně vyšší výkon, plnou integraci do firemního prostředí a „next business day“ záruku v ceně.

A když už jsme u té ceny, za kvalitu je třeba také náležitě zaplatit. Oficiální ceny zatím nejsou přesně stanoveny, ale dle informací, které se mi podařilo zjistit, bude nový model XPS (potažmo pracovní stanice Precision 5720) stát od 40 000 Kč s DPH nahoru, v závislosti na konkrétní specifikaci. Z mého pohledu jde o velmi dobrou investici a pokud bych v tuto chvíli řešil upgrade stávající techniky, pravděpodobně by se jednalo právě o nový Dell XPS 27.

A pokud by někomu v článku přeci jen scházely technické údaje a tabulky s porovnáním, tuto si neodpustím:

ModelDell XPS 27 / Precision 5720Apple iMac, late 2015
ProcesorIntel® Core™ i7-7700; Quad-Core; 3.60 až 4.20 GHz (lze až CPU Intel® Xeon™ 12XX v5/v6)Intel® Core™ i5-6600; Quad-Core; 3.30 – 3.90 GHz
Operační paměť16 GB; DDR4; 2400 Mhz (možno až 64 GB)8 GB; DDR3; 1867 Mhz (možno až 64 GB)
Grafická kartaRadeon (TM) Pro WX 7100 Graphics; 8 GB GDDR5AMD Radeon R9 M395; 2 GB paměti GDDR5
Vlastnosti displeje27″; 4K (3840 x 2160); 100% Adobe RGB; 3D; multi-dotykový27″; 5K (5120 x 2880); s podporou miliónů barev; nedotykový
Možnosti připojeníIntel l1219-LM 1 Gbps LAN; Intel Dual Band WiFi AC 8260, 802.11ac, 2.4/5 GHz; Bluetooth v4.2Gigabitový Ethernet 10/100/1000BASE-T; Wi-Fi 802.11ac; 2.4/5 GHz; Bluetooth v4.0
Rozšiřující porty2x Thunderbolt; 1x DisplayPort; 1x HDMI; 1x Ethernet; 5x USB 3.0; 1x čtečka karet SD; 1x Audio vstup/výstup2x Thunderbolt (výstup Mini DisplayPort); 1x Ethernet; 4x USB 3.0; 1x čtečka karet SD; 1x Audio vstup/výstup
OstatníInfračervená HD kamera s podporou pro Windows HelloKamera FaceTime HD
Operační systémWindows 10 PromacOS Sierra, možno i Windows (Dual-Boot, Parallels Desktop) dokoupením licence

* Tučně zvýrazněny jsou “vítězné”, tedy lepší parametry.

 

Článek převzat z fasterpage.cz a publikován se svolením autora.