Aktualizace operačního systému jsou velmi důležité a rozhodně jejich aktualizaci neodkládejte. I když jednou za čas mohou něco rozbít. Bohužel se to teď přihodilo prohlížeči MS Edge. Možná na vás teď mluví anglicky, přestože máte systém v češtině.

Pravděpodobně se tak stalo po instalaci aktualizace KB4025342. Když aktualizaci odinstalujete, MS Edge bude opět mluvit česky. To ale rozhodně nemohu doporučit. Odinstalací kumulativní aktualizace vrátíte systém do prvního vydání sestavení 15063.0 a tedy bez jakýchkoli oprav. Pokud prohlížeč MS Edge používáte a vadí vám jeho přepnutí do angličtiny, je tu jiné a celkem jednoduché řešení.

Microsoftu se totiž chybnou aktualizací povedlo přepsat soubory s českou lokalizací původní anglickou verzí. Stačí vzít původní soubory s českou lokalizací a přepsat jimi soubory chybné. Ale kde je vzít? Tak buď si je zkopírujete z ještě neaktualizovaného systému nebo si je stáhněte z mého OneDrive: MSEdgeCZ.

Než začnete, ukončete prohlížeč MS Edge. Klíčová je tato cesta, kde je MS Edge nainstalován: C:\Windows\SystemApps\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe. Takže pokud již máte správné soubory s lokalizací, nahrajte je do tohoto umístění.

Ve složce cs-CZ jsou lokalizované chybové stránky a ve složce pris je soubor resources.cs-CZ.pri, který lokalizuje samotný MS Edge. Pro jeho přepsání je třeba upravit oprávnění k souboru. Otevřete jeho vlastnosti a přejděte na záložku Zabezpečení. Zvolte Upřesnit a Změnit vlastníka. Výchozí tam je TrustedInstaller a to změňte například na skupinu Administrators. Potvrďte, znova zobrazte oprávnění a povolte pro skupinu Administrators oprávnění Měnit.

Spustíte MS Edge a je opět v češtině.

Jestli je vám postup nejasný, raději se obraťte na někoho zkušenějšího, ať si to nerozvrtáte. Přeci jen je to nepodporovaný zásah do systému. Můžete raději počkat až to sám Microsoft opraví nebo se naučit anglicky. Třeba se k lokalizačnímu týmu dostane tento feedback, dejte mu prosím hlas.

Aktualizace 13.9.2017 – opravu české lokalizace vyhledávání a prohlížeče MS Edge řeší zářijová aktualizace Windows 10 (KB4038788).