Jako průmysl 4.0 se označuje současný trend digitalizace, automatizace a změn ve výrobě, kdy spoustu nebezpečné a monotónní práce místo lidí dělají stroje. Jsou totiž čím dál chytřejší a oproti lidským pracovníkům mají mnoho výhod. Že by vás však stroje připravily o práci, se nemusíte vůbec bát.

Do stavu, kdy nám robot uvaří večeři a pohlídá dítě máme ještě stále daleko. V průmyslu se ale chytří pomocníci už dávno používají. Možná byste se divili, kolik firem je využívá a co všechno vlastně dokážou. Slyšeli jste už někdy pojem „cobot“?

Šikovní coboti nepatří jen do velkých firem

Ve větších firmách využívají roboty již pěknou řádku let. Pro střední a menší podniky byly až donedávna spíše nedosažitelnou záležitostí. Bránily jim vysoká cena, složitá manipulace, komplikované programování a mnoho dalších nevýhod. Všechno tohle se však rozhodli odstranit výrobci nabízející tzv. coboty v čele se společností Universal Robots.

Coboti jsou kolaborativní roboti, kteří spolupracují s lidmi. V drtivé většině případů nepotřebují být zavření v kleci, nejsou nijak nebezpeční, naopak mohou živému pracovníkovi třeba podávat hotové výrobky. Nejedná se o žádné velké stroje, spíš o malá šikovná pohyblivá ramena. Zaujmou také dostupnou cenou a snadným nastavením. Prostě a jednoduše přináší výhody pokročilé automatizace bez vysokých nákladů za pořízení, programování, vytváření chráněných manipulačních zón atd.

Jsou univerzální, hodí se do všech odvětví

Robotická ramena od Universal Robots se využívají na velkou spoustu různých úkonů. Firmy je většinou používají pro automatizaci opakujících se činností, které by pro člověka byly příliš nudné, nebo nebezpečné úkony. Zvládají třeba lisování vstřikováním, balení a paletizaci, kontrolu kvality, leštění, montáž, šroubování, lepení či laboratorní analýzy a testování.

K laboratorním analýzám a testování využívá svého cobota od Universal Robots například Střední škola technická v Přerově. Škola reaguje na aktuální požadavky trhu, snaží se své studenty připravit na reálnou praxi a naučit je pracovat s moderními technologiemi, pořízení robota byla tedy nutnost. Vedení školy si chválí především bezpečnost, robota nemusí mít nikde v kleci.

Z dalších českých firem využívajících coboty můžeme jmenovat ještě třeba CNC Trčka. Ti začínali s tradičními průmyslovými roboty, nicméně nakonec pro některé úkony pořídili kolaborativní roboty, jelikož nevyžadují ochrannou klec a jsou méně náročné na prostor. Robot UR5 jim pomocí dvojitého pneumatického gripperu provádí například nakládání obrobku do CNC obráběcího soustruhu.

Programovat coboty se naučíte za 87 minut

K rozšíření cobotů pomáhá Universal Robots i skvělou podporou. Nabízí komplexní řešení včetně různých přídavných modulů, připravených programů a skvělé online akademie programování cobotů, která vás vyškolí za 87 minut. Zdá se to neuvěřitelné, ale žádné znalosti programování vlastně nepotřebujete, vše se naučíte. Coboti vsází na jednoduchost, dají se používat už pouhou hodinu od doby, kdy si je přivezete do firmy. Instalace je snadná.

Zaměstnavatelé je mají rádi

Představa továrny, kterou obsluhují jen roboti bez lidí, je trochu děsivá, ovšem proč si nepořídit aspoň jednoho, nebo několik cobotů? Nikdy neonemocní, nepotřebují dovolenou, nejsou unavení, pracují pořád konstantní rychlostí. Že jsou drahé? Návratnost se liší u různých firem, Universal Robots má však zjištěno, že nejrychlejší návratnost investice do jejich robota činí pouhých 34 dní! Implementační náklady jsou pětkrát nižší než u tradičních průmyslových robotů. Současná modelová řada e-Series s modely UR3e, UR5e a UR10e pomáhá změnit výrobu po celém světě. Pravděpodobně byste zírali, na kolika výrobcích, s nimiž se běžně setkáváte, se coboti podíleli.