O studiu MBA už jste pravděpodobně aspoň jednou slyšeli. V poslední době se o něm mluví všude, i když zdaleka ne všichni vědí, o co vlastně jde a komu se hodí. Velmi rozšířeným mýtem například je, že titul MBA je určený pouze manažerům.

Není tomu tak a klidně se divte, ale užijete ho dokonce v IT sféře.
Ptáte se, co je MBA? Jde o studijní program, v němž získáte nejen manažerské dovednosti. Není ekvivalentem k vysokoškolskému vzdělání, spíš ho vhodně doplňuje. Je tedy určen každému, kdo chce rozšířit své znalosti nad rámec standardu, dozvědět se něco více a získat díky tomu příležitost mít lepší zaměstnání a budovat kariéru.

MBA není úplně pro každého, jak se zdá

Často se tvrdí, že MBA je pro kohokoliv. Každý si ho skutečně může přizpůsobit dle svých potřeb. Studujete si, kdy chcete a co chcete. Osobní výuky je málo, většinu vzdělávání absolvujete doma ve svém volném čase. Po obecném úvodu máte také obvykle možnost zvolit si zaměření dle sebe. Jestliže chcete využít MBA v IT, bude se hodit zaměření na informatiku. V nemocnici užijete zase specializaci na zdravotnictví. A tak dále. Nabídka škol je opravdu rozmanitá.

Ke studiu ale nepřijímají úplně každého. Abyste se mohli přihlásit, potřebujete mít za sebou vysokoškolské vzdělání aspoň na bakalářském stupni a 3 roky praxe na manažerské pozici nebo středoškolské vzdělání a 5 let praxe. Samostudium rovněž vyžaduje určitou dávku sebekázně. Zvládnete se přinutit k učení? Studium MBA trvá zpravidla rok, na mnohých institucích ho ale můžete i zkrátit nebo prodloužit, vše záleží jen na vás.

MBA se specializací na manažerské ICT v Praze a Ostravě

Manažerské ICT je název specializace, již při studiu MBA nabízí Vysoká škola podnikání a práva. Vyučuje v Ostravě a Praze, přičemž v 8 výukových hodinách manažerského ICT se tam dozvíte něco o získávání, zpracování, analýze a vyhodnocování dat.

VŠPP startuje s výukou právě nyní, takže jestliže vás zajímá MBA Praha se zaměřením na IT, je nejvyšší čas začít jednat. Za rok už se budete moct pyšnit novým titulem uváděným za jménem a spoustou nabytých znalostí a dovedností v hlavě. Pravděpodobně na ně naváže také lepší zaměstnání nebo postup v kariérním žebříčku. Zaměstnavatelé na titul MBA slyší.