Jaký je nový Acer Aspire Switch 11? Tablet PC s oddělitelnou klávesnicí nebo zařízení 2v1, jak se teď s oblibou říká. Na první pohled vypadá moc pěkne, ale jaký z něj budete mít pocit, až ho budete držet v ruce?

Musím přiznat, že produkty Acer nikdy nepatřili k mým favoritům. Nikdy mě Acer nepřesvědčil, že o jejich produktech se může mluvit v souvislosti s dobrou kvalitou. I přes tuto skutečnost jsem se ujal novinky Acer Aspire Switch 11 a byl jsem zvědavý, jaký pocit z Aceru budu mít tentokrát.

Když jsem držel v ruce poprvé samotný tablet, připadal mi pevný a kvalitně zpracovaný. Jak jsem postupně zjišťoval, jeho pevnost byla jen zdánlivá. Tablet je velmi pružný a působí tak, že by se dal velmi snadno ohnout. Je otázka, jak materiály povolí při dlouhodobém používání a jak budou všechny díly lícovat třeba za rok používání. Nezjistím to, neboť ho mám jen na krátko. Jinak na můj vkus je tablet s úhlopříčkou 11,6″ moc velký pro držení v rukou. Při delší práci je lepší si ho vložit do doku nebo opřít.

Co celkem nechápu a vadí mi, je že tento tablet nemá dotykové tlačítko Windows pod displejem jako většina tabletů s Windows 8. Tlačítko má umístěné na levé straně nahoře a když se špatně nahmatá, dá se splést s vypínacím tlačítkem. Takže místo návratu na start obrazovku se tablet uspí. Asi by se na to dalo zvyknout, ale šikovné to rozhodně není. Na levé straně je ještě kombinovaný audio jack a ovládání hlasitosti, které se mimochodem také celkem snadno zamění za tlačítko vypínání. Pravá strana tabletu disponuje micro HDMI, micro USB a aby těch micro nebylo málo, je tu také čtečka paměťových karet micro SD. Pak už jen nezbytný konektor napájení a reset. Reproduktory jsou umístěné tak, aby stereo bylo opravdu stereo (ne jako třeba „stereo“ reproduktory u tabletu Lenovo Miix 2 8). Kvalitu komentovat nebudu – prostě malé tabletové repro.

Spodní hrana tabletu má konektor a vstupy pro ouška doku s klávesnicí. Dok je magnetický a tak zapadně krásně, rychle a přesně. Všechno je ale z plastu, tak je otázka, jak dlouho to vydrží. Nicméně když jsem poprvé vzal do ruky dok s klávesnicí, nebyl to úplně přijemný pocit – plastové provedení, které působí hodně levně. V doku nic není, je to čistě jen klávesnice a tak je velice lehký (existuje také varianta doku s diskem, ale tu jsem v ruce neměl). To může dělat problém se stabilitou při zadokovaném tabletu. Když se moc „zakloní“, tak se může převážit. Jinak variace použití s dokem jsou – notebook, stříška (tent) a displej (klávesnice jako opěrka).

Výhodou doku je alespoň jeden plnohodnotný USB port. Klávesnice – komfort nic moc, ale zvyknout se na to dá, psal jsem už na horších. Jen to divné rozložení kláves, proč? Proč je levý shift jako dvojklávesa a proč je klávesa enter také dvojklávesa, to se úplně vybízí k překlepům! Ani touchpad to nezachránil – tedy je to clickpad a je to nejhorší, se kterým jsem měl tu čest pracovat. Používat ho, je za trest. Mám hned vedle clickpad z klávesnice pro Lenovo Yoga tablet 2 a to je jiné kafe, ale o tom v jiném článku…

Teď k tomu hlavnímu – jak tablet funguje? Úplně stejně jako většina tabletů s Windows 8 na trhu, prakticky se jedná o identickou platformum, kterou jsem už před rokem popsal s tabletem Lenovo Miix 2 8. Windows 8 běhá svižně a stejně tak i většina aplikací pro modern UI. Platforma Intel BayTrail-T stále ve formě. Ale nástupce Intel Braswell už pomalu klepe na dveře..

Zatím jsem tablet moc nešetřil a s displejem to nebude jinak. Je to sice IPS panel, ale s rozlišením 1366×768, které na displeji 11,6″ nevypadá příliš dobře. Displej je lesklý a toho jsem nikdy nebyl příznivcem. Některé fotky níže ukazují displej jako pěkné zrcadlo.

Výdrž baterie bude asi jediné, co pochválím. Při testu jsem dosáhl na výdrž až na 11 hodin. Ale byl to jen test, při nejnižším jasu obrazovky a jen při spuštěných Windows, tedy nereálné podmínky. Při druhém testu, kdy jsem zaměstnal všechny komponenty na 100% a s maximálním jasem obrazovky vydržel tablet pracovat 4 hodiny a 40 minut. Při běžném používání bych to odhadl na slušných 7-8 hodin.

Technická specifikace:

Platforma: Bay Trail-T
CPU: Intel Atom Z3745 1.33GHz, turbo 1.86 GHz, 2 MB L2 Cache
Operační paměť: 2GB LPDDR3-1066
Grafický adaptér: Intel HD Gen 7 (Ivy Bridge GPU architektura)
Úložiště: Hynix HCG8e eMMC 64GB
Displej: 11,6″ 1366×768 IPS LED, dotykový , lesklý
Komunikace: Bluetooth 4.0, WiFi 802.11 bgn
Zvuk: Stereo reproduktory
Kamera: Přední webkamera 2M
Porty: MicroUSB, MicroSD Slot, 3.5mm Mic/Sluchátka combojack, Micro HDMI,
Operační systém: Microsoft Windows 8.1

Co není uvedeno zde, mělo by být k nalezení na stránkách výrobce: NT.L67EC.003

Neodpustím si poznámku o předinstalovaném software, bloatware. Acer je v tom přeborník, jak dokládá obrázek. Tolik zbytečných aplikací ve zbrusu novém systému se jen tak nevidí.

Hodnocení tabletu Acer Aspire Switch 11 nebude moc těžké, kdo přečetl předchozí řádky, tak už ví, že to s ním nedopadlo v mých očích úplně pozitivně. Vypadá celkem pěkně, ale když ho vezmete do ruky a máte s ním něco tvořit – zvláště pak pomocí clickpadu a klávesnice, je to spíše trápení. Věřím, že někdo si k němu cestu najde – nenáročný uživatel, kterému rozlišení displeje nic neříká a bude s ním jen surfovat po netu, používat facebook, skype, youtube a tak podobně a klávesnici využívat jen příležitostně. Tak pro toho to může být zajímavé zařízení. Cena za Acer Aspire Switch 11 s klávesnicí je aktuálně na hranici 11 tisíc korun s daní. Škoda že není trochu levnější, mé hodnocení by pak nemuselo být tak přísné. Acer mě opět nepřesvědčil, tak možná příště.

Odkaz na web výrobce: Acer Aspire Switch 11